Broen i Evanger er stengt

Dag Finne og konen var de siste som kom seg over broen før den stengte.

Publisert Publisert
  • Marita Aarekol (video)
  • Anders Haga
  • Yngvild Gotaas Torvik
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

De to prøvde å binde fast gjerdet og sikre ting i hagen før de dro, men gjerdet holdt på å bli revet med av elven.

— Det var skummelt, sier Finne.

Han var sistemann over broen før den ble stengt. Elven slår nå opp i broen og vannet går over. Finne og konen har søkt tilflukt på Bolstad hvor datteren bor.

Mindre regn

Da han dro sto vannet 60 centimeter opp fra bakken i leiligheten. Strømmen var borte. Voss Energi har tatt strømmen i hele Evanger, fordi trafokioskene er i fare for å komme under vann.

Når BT snakker med han på kvelden, har det sluttet å regne. Finne håper vannet trekker seg tilbake utover natten- — Jeg er spent på å komme dit i morgen.

Var bekymret

Da BT snakket med han tidligere på tirsdag, var han svæet bekymret over utviklingen.

— Når vi ser ut stuevinduet og ser rett ut på elven føles det som om vi står i en båt i tredve knop.

Elvebredden langs den buldrende Vosso hadde da for lengst skylt langt inn i hagen hans på Evanger. Her er husene bygget oppå sand, som har gitt nabolaget det passende navnet Sanden.

Rett utenfor hagegjerdet raser over 600 kubikkmeter vann forbi i sekundet, mellom tre og fire ganger så mye som normalt. Bare i løpet av nattens siste timer har vannet steget minst 50 centimeter lenger opp i hagen, mener Finne.

Redd for muren

— Vi har bodd her i 20 år og har aldri sett elven stå så høyt. Verken under flommen i 1995 eller 2005. Dette er mye verre, sier han.

Finne og konen har vært oppe hver time natt til tirsdag for å sjekke vannføringen og oppdatere seg på flomvarselet til Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE). Han mener kommunen burde gjort mer for å sikre muren som skal beskytte husene mot elven, både etter flommen i 1995 og 2005.

— Nå har vannet gått langt oppover gjerdet nede i hagen. Men gjerdet står oppå en tre meter høy mur, som skal beskytte mot elven. Den er gammel og vi vet ikke hvor godt den er sikret på baksiden som vender inn mot tomten. Vi får bare håpe den holder, hvis ikke kan uthus og hus bli vasket vekk her, sier Finne.

NVE kunne rundt klokken 11.30 i dag opplyse om at vannføringen i Vosso er ventet å stige utover tirsdagen, opp mot 10-20 centimeter.

— Men når regnet avtar utover ettermiddagen tror vi at vannføringen vil avta i kveld, sier vakthavende hydrolog Elin Langsholt.

Kjellere fylt med vann

Et steinkast unna elven og hagen til Finne, ligger Styve Møbelsnekkeri. Daglig leder Jørn Styve er i ferd med å rydde i kjelleren som allerede står under vann da BT dukker opp.

— Det er grunnvannet som stiger her, i går steg det nesten 10 centimeter på en time. Men det er ikke så mye å gjøre med, det må synke av seg selv, sier møbelsnekkeren, med mellom 15 og 20 centimeter vann, nesten oppi støvlene.

Thor Larsen har bodd på Evanger de siste 40 årene. Nå er han ute med paraplyen for å se på vannet som har begynt å skylle over veien, fylkesvei 313.

— Aldri har jeg sett Vosso stå så høyt på mine 40 år her. Nå har vannet begynt å gå over veien, så det kan bli vanskelig for dem som skal kjøre mot Brekhus og videre, sier vassvøringen.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Rådet om å holde avstand til andre kan gjelde i flere år – Mange virker lei allerede.

  2. «Klart Brann skal hente Forren»

  3. – Det er veldig mange biler på veiene. Mange har tatt ferie samtidig.

  4. Ho var imot at hennar eigen son skulle få gifte seg

  5. – Vi får sårende spørsmål som ingen andre foreldre får

  6. Politiaksjon i Fyllingsdalen: – Mann dukket opp hos bedrift med våpen i hånden