— Det var en dritbra kamp. Den beste i turneringen, forteller Aksel Louis Legouy Kvaal.

Han er dehydrert og skjelver på hendene. Likevel insisterer han på selv å skrive ned navnet sitt - for å være sikker på å få det helt rett.

Minutter tidligere hadde «Kaptein Kvaal» sikret gullet med NTNUI (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitets idrettsforening) i finale mot BI-Lions i idretten lacrosse.

— BI imponerte stort og var en verdig finalemotstander, sier Kvaal.

— Hvordan blir kvelden nå?

— Den blir topp. Det blir nok noe billig champagne, sier kapteinen.

- Jobbet i 18 måneder

Lacrosse-turneringen var en del av studentidrettsfestivalen Bergen Challenge. Siden torsdag har 2000 studenter fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør preget Bergen både på dagtid og nattetid.

ELITENIVÅ: Laget Volleyballstudentene fra Universitetet i Bergen (i hvitt) spiller også i eliteserien under navnet Nyborg. De valset over Studentspretten fra Sogndal i volleyballfinalen for kvinner.
Adrian Nielsen
JUBEL: - Finalen var den beste kampen i turneringen, sier Aksel Louis Legouy Kvaal som var kaptein for NTNUIs førstelag.
Adrian Nielsen

— Det har vært konkurrert i rundt 20 idretter, som svømming, squash, sjakk og lacrosse. Det er nesten lettere å si hva vi ikke har med, forteller Jørgen Mathisen Jøsok, blant jublende lacrossefans i Stemmemyrshallen.Han er daglig leder for Studentlekene Bergen Challenge.

— Jeg begynte å jobbe med dette for 18 måneder siden. Vi er 450 frivillige fra Norges Handelshøyskole som har lagt ned mellom 50.000 og 100.000 dugnadstimer, sier Jøsok.

Utnyttet overtall

Lacrosse-finalen lørdag ettermiddag ble en tøff og spennende affære. Etter at nasjonalsangen var behørig unnagjort, steg temperaturen mange hakk.

Med minimal beskyttelse og mye testosteron smalt spillerne fra NTNUI og BI inn i hverandre, mens den lille, harde ballen ble slynget av gårde med en hastighet på inntil 130 kilometer i timen.

Publikum jublet vel så mye for rå taklinger, som for mål.

BI ledet 3-1, men i løpet av ett minutt utliknet trønderne, slik at det var uavgjort ved pause. Fire minutter før slutt var stillingen 4- 4. Da fikk BI en skjebnesvanger utvisning.

Selv om lacrosse er en tøff kontaktsport, ble en BI-spiller sendt av banen for ulovlig dytting. Ett minutt senere sto det 6- 4 til NTNUI. På tampen kom det enda en scoring, og trønderne kunne juble med pokalen.

Brer om seg

Lacrosse er ganske langt fra en norsk folkesport, men har begynt å bre om seg i studentmiljøene.

NHH startet sitt lacrosselag høsten 2004. Det ryktes da at en amerikaner på et tidspunkt bivånet en av treningene til det ferske laget.

— This ain't lacrosse, skal amerikaneren syrlig ha bemerket.

Nivået har hevet seg betraktelig etter hvert. Totalt 16 lag deltok i årets lacrossekonkurranse.

Suverene volleyballkvinner

I Haukelandshallen var det mindre testosteron, men muligens enda høyere nivå. Kvinnelaget Volleyballstudentene består av studenter fra Universitetet i Bergen, men laget spiller også i eliteserien - da bedre kjent som Nyborg.

SJEFEN: - Været var litt uforutsett, men vi er tross alt i Bergen. Vi måtte flytte åpningsseremonien innendørs, forteller leder Jørgen Mathisen Jøsok i Bergen Challenge.
Fotobestilling BT
szda7bac.jpg
Breannan Linsley

Volleyballstudentene fikk da også en enkel finale med to strake sett mot Studentspretten fra Høgskolen i Sogn og Fjordane.— Dette gikk fort, sier Signe Taubøll, som spiller for UiB-laget.

Ifølge Taubøll har stammen i laget spilt sammen i flere år, og gått hele veien fra tredjedivisjon til eliteserien som Nyborg. Serien der er akkurat i gang.

Med seier i Bergen Challenge får Volleyballstudentene også spille student-EM i Italia til sommeren. Men først venter altså bankett i Grieghallen sammen med både lacrossegutter og nærmere 2000 andre.