Kyndige hender løfter varsomt den vesle gutten og trer på ham en vest full av teknologi.

Vesten sender signaler til en mottaker over gutten som registrerer hver gang babybrystet hever og senker seg.

På en skjerm kan barnelege Mariann Bentsen snart lese kurvene som viser om babyens lunger fungerer som de skal.

— Dette instrumentet gir oss en unik mulighet til å undersøke lungefunksjonen til for tidlig fødte barn og babyer helt opp til de er seks måneder gamle, sier Bentsen.

LUNGEMÅLING: På skjermen kan pusten leses som en svingende kurve og dessuten i en sirkelbevegelse.
John Christian Nygaard
SJEFENE: I Bergen har Rianne Vogels jobbet full tid med utviklingen av Volusense siden 2011. Sveinung Hole er styreleder i selskapet.
John Christian Nygaard

Hun tar doktorgrad på lungesykdom hos for tidlig fødte barn blant annet ved hjelp av Volusense Pediatrics, som det nye instrumentet kalles.

Godkjent for salg

Vi befinner oss på Barneklinikken ved Haukeland universitetssykehus. Leger og sykepleiere her har bidratt til utviklingen av Volusense.

— De har gitt oss uvurderlig hjelp underveis, sier Rianne Vogels, som er daglig leder i Volusense AS.

Instrumentet er nå godkjent for salg og markedsføring på sykehus i Europa. Åtte ny eksemplarer skal snart ut i verden som en første forsiktig kontakt med markedet.

Vogels ser tegn til at det nye instrumentet vil slå an blant klinikere.

— Uten at vi har markedsført oss, har 16 sykehus fra ni ulike land kontaktet oss, sier hun.

Janus syr vestene

Babyvestene som brukes i Volusense blir produsert av Janusfabrikken på Espeland.

Styreleder i Volusense, Sveinung Hole, påpeker at det er salget av babyvester som skal gjøre Volusense til god butikk.

— Dette kan sammenlignes med kaffemaskiner og kapsler. Det er kapslene som gir inntekter, sier Hole.

40 millioner kroner har det kostet å utvikle Volusense fra oppfinnelse til ferdig produkt. Vogels har jobbet full tid med selskapet siden 2011.

Nesten halvparten av utviklingskostnadene er kommet som offentlig støtte via Innovasjon Norge og SkatteFUNN. Blant privatpersoner som har skutt penger inn i Volusense, er tidligere bergensordfører Herman Friele og it-gründer Egil Skibenes. Største eier er såkornfondet Sarsia Seed.

Sterilt på fabrikken

Janne Vangen Solheim, styreleder hos Janusfabrikken, forteller at tekstilfabrikken har brukt et års tid på å etablere steril produksjonslinje for den smarte vesten.

Inne i fabrikklokalet er det reist et glassbur. Inn hit beveger ingen seg uten munnbind og spesialklær.

— Det har vært en kostbar og krevende prosess, men med hånden på hjertet, vi har ikke tenkt penger. Hvis vi kan være med å redde liv, så gjør vi det med glede, sier Solheim og legger til:

— Vi er nøkterne, men har tro på dette produktet.

Induksjonsteknikk

Rianne Vogels forklarer at Volusense-systemet bygger på elektromagnetisk induksjon. Signalene fra induksjonsspoler inne i vesten endres i takt med pustebevegelsene ved hjelp av et svakt magnetfelt skapt med en antenne Signalene fra induksjonsspoler inne i vesten fanges opp av leseren over sengen. Prinsippet er velkjent for fysikere, men har ikke tidligere vært brukt tredimensjonalt på denne måten, ifølge Vogels.

Oppfinnelsen er gjort av en lege fra Østlandet, som kom til Sarsia for å få hjelp til å omskape ideen til nye produkter.

I Bergen ble det bestemt å begynne med et instrument tilpasset spedbarn. Nesten et av ti barn blir født for tidlig. Av disse får storparten en eller annen form for lungebehandling eller pustestøtte.

— Disse barna har vi ikke hatt mulighet til å måle lungefunksjonen på tidligere, uten å legge dem i narkose eller påføre maske, noe som er ubehagelig for barnet og dessuten påvirker pusten deres sier barnelege Bentsen.