Det bites negler i byrådet før morgendagens skjebnemøte i Bergen bystyre. Kun to utbrytere fra Høyre eller Fremskrittspartiet kreves for å velte byrådets tunnelkompromiss ved Kjøttbasaren, noe som også trolig vil føre til at byrådssamarbeidet sprekker.

— Det er et voldsomt internt press. Det er så sterkt at det går nesten ikke an å snakke om det, sier en kilde i Høyre til BT.

Spent på Gunnar Bakke

I kveld ble det klart at også Frp fristiller sine bystyremedlemmer i bybanesaken i dag. Det ble enstemmig vedtatt da bystyregruppen møttes på rådhuset.

— Vi har også tatt en runde på hvordan de enkelte vil stemme, men det vil vi ikke si noe mer om. De enkelte må få tid til å snakke med hverandre og tenke seg om, sa gruppeleder Tor Woldseth etter møtet.

ENSTEMMIG: Alle på Frps møte mandag ettermiddag var enige om at medlemmene i partiet burde være fristilte i bybanesaken i bystyret i morgen. Her bystyremedlem Helen Kongshavn og gruppeleder Tor Woldseth.

Eiler Macody Lund, leder i Bergen Frp, mener det var riktig å fristille medlemmene ettersom saken verken er nedfelt i byrådsplattformen eller står noe om i partiets program. Lund sier han har bestemt seg for hva han vil stemme, men vil ikke si hva han har falt ned på.— Jeg tror de fleste i vår gruppe har bestemt seg, men det er et par som er usikre. De må bruke kvelden til å tenke seg om, og så vil vi ha et lite møte i morgen, og prøve å komme til en enighet, sier Lund.

Det knyttes stor spenning til hva tidligere Frp-byråd Gunnar Bakke vil gjøre. Han ble i mars sparket ut av byrådet av byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen. Det skjedde etter at Frp hadde lagt frem sin egen bybanerapport fra Multiconsult med utredning av tunnel i Peter Motzfeldts gate, uten å informere byrådslederen. Bakke visste om bestillingen.

Bakke var ikke på Frp-møtet i dag, og BT fikk ikke svar på sine henvendelser til ham. Bakke har imidlertid ikke meldt frafall til bystyret i morgen, og flere partikolleger regner med han vil komme.

Minst tre usikre i Høyre

I Høyre vant byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen første del av maktkampen sist onsdag da hun fikk stoppet gruppeleder Dag Skansens brede forlik med Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet. Nå står hun igjen med en avtale sammen med byrådspartiene Frp og KrF. En avtale med knapt flertall bak seg og som det skal svært lite til for å velte.

BT har kartlagt hvordan Høyres bystyrepolitikere vil stemme. I kveld var minst tre representanter fortsatt usikre - Robert Monsen, Anette Strand og Sondre Rasch. Sistnevnte skaffet seg et problem mindre da han i siste liten meldte forfall til dagens bystyremøte.

Atle Fasteland var også lenge usikker, men da BT var i kontakt med ham i kveld hadde han falt ned på en avgjørelse. Hva denne er, vil han imidlertid ikke ut med ennå.

Fasteland sa tidligere i går at han mener det er problematisk at byrådsavtalen ikke slår fast at Peter Motzfeldts gate er plan B hvis tunnel ved Kjøttbasaren ikke lar seg gjennomføre. BT vet at i KrF har sentrale krefter tolket avtalen som at Bybanen må gå til Fyllingsdalen hvis ikke plan A går.

Det siste synes ikke Høyres Victor Norman gjør noe.

— Hvis det er nødvendig med bane til Fyllingsdalen først, så er det greit. Men jeg tror ikke det blir nødvendig. Det som ligger i saken nå er at alternativet over Bryggen er dødt.

Skansen vil ikke spå

BT lyktes i dag ikke med å få tak i Robert Monsen. I Høyre er det flere som tror at han ikke kommer til å gi etter for presset. Monsen har tidligere kommet med sterke antydninger om at han ikke vil stemme for tunnelalternativet ved Kjøttbasaren. Han er også godt voksen, snart 70 år, og har lite å tape på å følge sin egen overbevisning.

For yngre politikere som Sondre Rasch og Annette Strand er det annerledes.

— Jeg har fortsatt ikke konkludert når det gjelder hva jeg kommer til å stemme i bystyret, sa Strand til BT i går kveld.

Høyres gruppeleder Dag Skansen er forsiktig med å uttale spå utfallet.

— Jeg ønsker ikke å kommentere dette. Det blir feil å foregripe noe før vi har alle svarene på plass, sier Skansen.

BT fikk ikke kontakt med byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen i kveld.