• Se, endene går på vannet, nett som Jesus, forklarer farmor Sigrid barnebarnet Fia, mens de kaster brødsmuler i Liavatnet i Åsane.

Skoene knitrer mot grusen på turstien rundt Liavatnet. Vannet er delvis islagt, og flokker av ender kvekker og svømmer der vannet er åpent. Mange har lagt søndagsturen til den vel kilometerlange runden. Noen jogger runde på runde, noen tusler krokrygget av gårde og andre lufter hund eller mann.

— Helt topp med sol

— Det er helt topp i Bergen når det er sol, det er bare å komme seg ut. Nå har jeg frihelg, og det er meldt ti dager med regn fremover. Det er spesielt hardt for en østlending, men hva gjør man ikke for kjærligheten, sier Ninnie Oehme.

Hun rusler rundt vannet med datteren Fia (2) og svigermoren Sigrid Berven Oehme. De mater ender og preiker.

— Hva gjør solen med deg?

— Den gjør bare så veldig godt. Ikke for det, jeg har det bra når det regner også jeg, jeg er jo bergenser, sier Sigrid Oehme. Hun tar ofte turen fra Mjølkeråen, for å gå på den fine og flate turstien rundt Liavatnet, forteller Sigrid.

— Se endene går på vannet, nett som Jesus, forklarer hun barnebarnet.

Badet i sol

Om ikke det gudelige har besøkt Bergen denne formiddagen, er det himmelsk vakkert når solen en sjelden gang stråler gjennom den klare vinterluften.

Hele Vestlandet badet i sol søndag, men i indre fjellstrøk var det litt skyer.

På det høyeste fjelltoppen og i Hardanger er det en del vind. Det var opp til ti grader i Bergen, som er en av de varmeste dagene hittil i år.

Grått fra mandag

— Mandag blir det gradvis mer og mer skyer. Natt til tirsdag kommer det nedbør. Tirsdagen blir grå, med litt nedbør og vind fra sørvest. Onsdag og torsdag blir det regn og vind. Det kan komme mye nedbør, og mildværet gjør at det kan komme regn opp til 1000 meter over havet. Det betyr at det kan bli en god del snøsmelting, sier statsmeteorolog Berit Hagen i Vervarslinga for Vestlandet.

Inn mot neste helg blir det trolig mindre nedbør.

Sjekk langtidsvarslet her.

GÅR PÅ VANNET: Denne anden tripper på det islagte Liavatnet. - Nett som Jesus, forklarte Sigrid barnebarnet Fia.
Gidske Stark
HILSER VÅREN: Selv om varmen ikke var påtrengende, koste denne gutten seg i solen ved Liavatnet søndag formiddag.
Gidske Stark