Fanger skal slippe å sitte i trusen

Bergen fengsel setter inn flere tiltak etter hard kritikk mot behandlingen av innsatte. Nå kjøper de inn klær som ikke kan rives.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Bergen fengsel fikk kritikk på en rekke punkter etter en inspeksjon av Sivilombudsmannen i november i fjor.

Blant de mest alvorlige funnene, var at to innsatte ble sittende i en såkalt sikkerhetscelle som var tilgriset av urin og avføring.

Ville vaske selv

«I begge tilfellene hadde den innsatte, over mange timer, bedt om vask av cella og seg selv, og også om selv å få vaske cella. Ut fra tilgjengelig informasjon er det uklart hva som var årsaken til at cella først ble vasket over et døgn etter tilgrisingen», het det i rapporten.

Les også

Satt ett døgn i avføring på cellen

Forholdene ble beskrevet som nedverdigende og lite forsvarlige med tanke på hygiene og helse.

Les hele rapporten her (ekstern lenke)

Innsatte som blir plassert på sikkerhetscelle blir fratatt klærne, og får bare tildelt underbukse og ullteppe. Hensikten er at fangene ikke skal rive opp klærne og bruke dem til selvmordsforsøk eller selvskading.

Den europeiske torturforebyggingskomiteen har tidligere kalt det «totalt uakseptabelt» å forlate innsatte på cellen uten andre klær enn undertøy.

Krever færre innsatte

Nå har Bergen fengsel svart på kritikken, og lover blant annet at det i hvert tilfelle skal vurderes om det er nødvendig med full avkledning ved kroppsvisitasjon. I tillegg kjøper de inn klær som ikke kan rives, til bruk på sikkerhetscellene.

Les også

- Dette er umenneskelig

Fengselsledelsen foreslår også flere andre tiltak, og krever blant annet at belegget reduseres til ned mot 90 prosent. Fengselet har i lang tid vært smekkfullt, noe som flere ganger har ført til at politiet har måttet løslate kriminelle som skulle sittet i varetekt.

Les svaret fra Bergen fengsel her (ekstern lenke)

Fengselsleder Eli Sjo og assisterende fengselsleder Ivar S. Jensen mener dublering — altså at to innsatte deler én celle - må oppheves på sikt. Celledeling ble innført av Solberg-regjeringen i fjor, for å få ned soningskøen. I tillegg ønsker regjeringen å la innsatte sone i fengsler i Nederland.

Bekymret for kutt

Fengselsledelsen understreker at det er viktig for ansatte å være til stede i fellesrom, for å drive miljø- og holdningsarbeid, og forebygge radikalisering. Dårlig bemanning gjør imidlertid at de vurderer å installere kameraovervåking for få bedre oversikt på fellesavdelingene.

Sivilombudsmannen mener de innsatte må ha anledning til å tilbringe åtte timer utenfor cellen hver dag, hvor de får drive med meningsfulle aktiviteter. Det er ikke mulig med dagens lokaler og bemanning, svarer Sjo og Jensen.

Flere av Sivilombudsmannens anbefalinger «vil vanskelig kunne realiseres med dagens kapasitetsutnyttelse med til enhver tid fulle fengsler», skriver de. De kaller det «foruroligende» at det er varslet budsjettkutt for Kriminalomsorgen i flere år fremover.

Publisert:
SPENNES FAST: Sikkerhetssengen er siste utvei når innsatte skader seg selv. Assisterende fengselsleder Ivar Jensen og inspektør Heidi Sandvik er bekymret over at den brukes oftere enn før.