Politiet ransaket ordførerens kontor og hjem

Her har sivilkledd politi besøkt boligen til bergensordfører Trude Drevland. Hun og havnesjef Inge Tangerås er siktet for grov korrupsjon.

Publisert Publisert

BESLAG: Politi har besøkt både ordførerens kontor på Bergen rådhus og hjemmet til permittert ordfører Trude Drevland. To sivilkledde politifolk besøkte hjemmet hennes i går ettermiddag. Torsdag beslagla politiet også dataenheter hos nå suspendert havnedirektør Inge Tangerås. Foto: Ørjan Deisz

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

De to siste dagene har politiet tatt beslag både hos Drevland og Tangerås. Det skjer etter at politiet tirsdag, dagen etter kommunevalget, ba retten om tillatelse til å få ransake.

Politiet fikk medhold, noe som betyr at retten anser at det er sannsynlighetsovervekt for mistanke mot Drevland og Tangerås.

— Siktelsen dreier seg om mistanke om overtredelse av korrupsjonslovgivningen. Den beror på en totalvurdering, og etterforskningen vil vise hva som har skjedd, sier Frode Karlsen ved økonomiavsnittet i Hordaland politidistrikt.

Det skal være særlig databeslag - altså mobiltelefon, Ipad og datamaskin - som har vært sentralt for politiet.

Les også:

Les også

Byen for nesten de fleste

Hadde med seg kjennelse

Drevland og Tangerås er siktet av politiet for grov korrupsjon. Etter det BT forstår, valgte politiet «grov korrupsjon» på grunn av at både Drevland og Tangerås har høytstående stillinger.

Ifølge Karlsen er siktelsene «udramatiske» i seg selv, fordi politiet er avhengig av en siktelse for å kunne gjøre beslag. Samtidig kunne beslag også blitt gjort med frivillig deltakelse.

Les også:

Les også

En helt nødvendig prosess

Bystyredirektør Roar Kristiansen bekrefter at politiet også var på ordførerens kontor fredag. Han sier de hadde med seg en rettslig kjennelse.

— Den fikk vi kopi av, sier Kristiansen.

Han er ikke kjent med om politiet tok noe med seg fra ordførerens kontor. Ifølge ham har politiet også bedt om å få oversikt over reglementer i Bergen kommune.

ETTER ALLMØTET: Styreleder Øistein Christoffersen og havnedirektør Inge Tangerås holdt i går allmøte på havnevesenets lunsjrom om siktelsen mot Tangerås. Deretter gikk de fra lunsjrommet til kontoret på Sydnes for å «ordne opp i formaliteter», ifølge styrelederen. Foto: Odd E. Nerbø

Havnesjef suspendertTangerås ble i går suspendert fra stillingen som havnedirektør. I 11.30-tiden gikk han inn til et allmøte for de ansatte i havnevesenets lokaler på Sydnes.

Der informerte styreleder Øistein Christoffersen i havnevesenet de 30— 40 fremmøtte om suspensjonen, og at politiet hadde tatt beslag hos dem.

— De ansatte viste stor støtte og omsorg for Tangerås, sier Christoffersen.

Les også:

Les også

Rom for ulikhet

Forsvareren til Tangerås, Anders Johnsen, sier at havnedirektøren ikke erkjenner straffskyld.

— Han er overrasket over siktelsen, og at det han er beskyldt for er straffbart, sier advokaten.

Ifølge ham ble Tangerås kjent med siktelsen torsdag.

— Han er innstilt på å samarbeide med politiet, og håper at etterforskningen blir ferdig så fort som mulig.

Henla før etterforskning

Drevlands forsvarer, John Christian Elden, skriver i en tekstmelding til BT at han tar «den formelle siktelsen til orientering, og håper det medfører en fortgang i saken, før den henlegges».

— Jeg merker meg at politiet sier at dette er udramatisk, og en følge av statsadvokatens ordre, uten at politiet har noen konklusjon om at noe straffbart har skjedd, skriver Elden.

BT fortalte lørdag 29. august om hvordan politiet aldri etterforsket saken mot Drevland. Undersøkelsessaken ble lagt bort på et tidspunkt da flere av forholdene i cruise-saken fortsatt var ukjent.To dager etter BT omtalte saken, ba statsadvokaten om at saken ble gjenopptatt. Drevland permitterte da seg selv fra ordførerjobben, og deltok ikke i valgkampen for Høyre.

Les også:

Les også

Kaller KrF «antikvarisk»

Frode Karlsen i politiet svarer slik på hva tenker om at etterforskningen først ble gjenopptatt etter at den ble omtalt i media:

— Media er ofte pådriver for å komme med nye opplysninger i saker. Så vidt meg bekjent er det nye opplysninger i saken som har ført til at statsadvokaten ønsker at vi gjenopptar saken.

Privatfly og sponset cruise

Den såkalte cruisesaken ble rullet opp etter at skipet «Viking Star» ble døpt i Bergen 17. mai i år. Etterpå ble det kjent at både Drevland og Tangerås hadde fått sponset et todagers cruise til Oslo etter dåpen. Tangerås hadde med seg sin kone, Drevland hadde med seg både mann, to barn, og advokat John Christian Elden med familie.

Både Drevland og Tangerås ble også flydd til Venezia i privatfly, da cruiseskipet skulle sjøsettes. De ble innlosjert på luksushotell, alt på reder Torstein Hagens regning.

Drevland hadde også takket ja til cruise for seg og sin venninne Marit Warncke, som leder Bergen Næringsråd.

Også Marit Warncke ble kalt inn til vitneavhør i går. Hun er leder i Bergen Næringsråd, og skulle være med Drevland på cruise med skipet «Viking Star» mellom Istanbul og Venezia. Cruiset hadde ifølge rederiet en verdi på rundt 100.000 kroner.

Drevland avlyste selv cruiset 23. mai, etter at både BT og BA i flere dager hadde skrevet om hvordan skipsdåpen på grunnlovsdagen av «Viking Star» i Vågen ble til.

Les også:

Les også

Næringstopp innkalt til avhør i Drevland-saken

Det var havnevesenet som ga løyve til at Viking Star kunne døpes i Vågen på 17. mai. Drevland på sin side jobbet hardt for at skipet skulle kunne registreres i Norsk internasjonalt skipsregister, og dermed ha Bergen på akterenden.

Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal sier til NTB at partiet forholder seg til etterforskningen og mener det er for tidlig å kommentere saken.

— I første runde er det viktig for oss å ta vare på en kollega som er i en vanskelig situasjon, sier Ryssdal.

Reder er ikke besøkt

Advokat Øystein Meland, som har representert Torstein Hagen, sier han ikke var kjent med siktelsene mot Drevland og Tangerås før han så overskriftene i media fredag.

— Jeg har heller ikke hørt noe fra politiet i forbindelse med denne saken, sier Hagen.

Meland, som også er daglig leder i Bergens rederiforening, hjalp reder Hagen med å få registrert «Viking Star» med norsk flagg. Han har også forsvart Trude Drevland i offentligheten.

Meland understreker fredag at han ikke representerer reder Hagen eller «Viking Cruises» i strafferettslig sammenheng.

— Vi har ingenting med det strafferettslige å gjøre, sier Meland, som sier han er «noe overrasket» over det han har kunnet lese om sakens utvikling.

— Fordi jeg kanskje ville tro at politiet, når de sier de skal ha slike voldsomme undersøkelser, ville kommet med en henvendelse til oss. Det har de ikke gjort, sier Meland.

Publisert