Samler inn penger til kreftkur for mamma

Immunterapi kan kjøpes for 100.000 i måneden. Privatsykehusene opplever enorm pågang.

STØTTER MAMMA: Hege Jakobsen ønsker at moren Evy Harriet Jacobsen skal få mulighet til å prøve den nye kostbare kreftbehandlingen på privatsykehus. Nå har hun startet pengeinnsamling på Facebook.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Det henger et hjerte på skryteveggen hjemme hos Evy Harriet Jacobsen (73) i Rothaugsgaten i Sandviken. «Verdens beste bestemor» står det på hjertet, som har fått plass sammen med bildene av syv barn, 22 barnebarn og 30 oldebarn.

Siste året har bestemor hatt stadig mindre krefter til den store etterslekten. 3. januar fikk Jacobsen beskjed om at hun har lungekreft med spredning til leveren og brysthulen. Operasjon er ikke aktuelt. For tiden prøver hun cellegift nummer to og datteren synes det er vondt å se hvordan behandlingen bryter henne ned.

Nå ønsker Hege Jakobsen at moren skal få behandling med det nye kostbare immunpreparatet nivolumab.

Nivolumab ble frigitt for lungekreftbehandling tidlig i september, men er ikke tatt i bruk på offentlige sykehus. Først skal Legemiddelverket vurdere om effekten er god nok til å forsvare den høye prisen. Nivolumab-behandlingen koster ca. 100.000 kroner i måneden og tilbys i Norge av to privatsykehus.

— Litt i stuss

Forrige uke opprettet Hege Jakobsen en åpen Facebook-gruppe for å skaffe pengene. Målet er 300.000 kroner.

Evy Harriet Jacobsen har motstrebende gått med på innsamlingen, men er samtidig glad for at datteren har engasjert seg.

Les: Sykehusene frykter utgiftene

— Jeg er litt i stuss, for jeg er redd det skal bli oppfattet som tigging, sier hun.

Hun har ikke selv mulighet til å betale den høye prisen.

Enorm pågang

Andre kreftpasienter har det. De to norske privatklinikkene som tilbyr immunterapien, opplever enorm pågang fra fortvilte pasienter.

GRETHE AASVED

— Vi har hatt rundt 150 henvendelser siden denne saken dukket opp i media. Våre kreftleger har sin fulle hyre med å besvare og få vurdert alle sammen, sier Grethe Aasved, administrerende direktør ved Aleris i Oslo.Torsdag ettermiddag var syv pasienter godkjent for immunterapi der. Aleris krever blant annet at pasientens sykehuslege skal si seg enig i at behandlingen prøves.

Ved Kolibri Medical i Sandnes har seks pasienter fått den første dosen av preparatet, opplyser kreftlege Dagfinn Øgreid.

Disse har enten lungekreft eller føflekk-kreft med spredning, de to kreftformene som nivolumab er godkjent for, men som norske sykehus ikke får ta i bruk.

Les også: Legemiddelindustrien forsvarer seg

Medikamentet ble frigjort 1. september. En uke seinere fikk den første pasienten første dosen på klinikken i Sandnes.

Dekket av forsikring

To av de syv pasientene til Aleris får behandlingen dekket over helseforsikringen sin. En pasient i Sandnes venter på svar fra sitt forsikringsselskap.Øgreid ved Kolibri Medical legger opp til å gi pasientene nivolumab i to måneder og deretter vurdere effekten. For noen av dem vil kanskje ikke virkningen forsvare å fortsette.

— Hvordan ser resultatene ut så langt?

Smertefri

— Det vi ser er at to pasienter med sterke smerter er blitt bortimot smertefri. En som vi behandler i samarbeid med kreftavdelingen ved Stavanger universitetssykehus, har fått vite at svulsten har stoppet å vokse. De øvrige har relativt lite subjektive plager, og vi har ikke undersøkt dem på nytt ennå.

- Du var før klinikkdirektør ved Stavanger universitetsykehus. Nå behandler du pasienter med et medikament som dine tidligere kolleger ikke får ta i bruk. Hva tenker du om det?

— Jeg tror ingen kreftleger i Norge er komfortable med dagens situasjon, sier Øgreid.

- Varm om hjertet

Hege Jakobsen er daglig innom og sjekker saldo på kontoen hun har opprettet til morens behandling. Foreløpig står der noen få tusen kroner.

— Det går sakte, mange har ikke særlig mye penger, men folk er positive og har lyst å hjelpe mamma. Om de så bare gir en krone, blir jeg varm om hjertet. Så drømmer jeg selvfølgelig at vi skal få hjelp av en stor velgjører, sier hun.

Publisert