17 mennesker ble drept da Kouachi-brødrene og Amedy Coulibaly i forrige uke angrep satiremagasinet Charlie Hebdo og et jødisk supermarked i Paris. Alle de tre gjerningsmennene ble drept av politiet.

Én uke etter angrepene viser en meningsmåling som Respons Analyse har utført for Bergens Tidende, Aftenposten og Stavanger Aftenblad at terrorfrykten i Norge ikke er blitt noe større.

— Det er helt i tråd med det vi finner. Vi ser at risikovurderingene for terror går midlertidig opp like etterpå, men at folk fort glemmer å bekymre seg for terrorhandlinger, sier postdoktor Katharina Wolff ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen.

Kvinner mer bekymret

I meningsmålingen går det frem at 25 prosent av 1001 personer frykter terroranslag i Norge i stor grad, mens 38 prosent frykter det i liten grad. I en måling Respons Analyse utførte i november 2010 svarte vel 40 prosent at de fryktet terrorangrep på norsk jord, mens vel 50 prosent ikke fryktet dette.

Målingen ble foretatt i etterkant av flere arrestasjoner i Norge og andre europeiske land, etter mistanke om planlagte terroraksjoner.

— Dette forklarer nok at en større andel fryktet terrorangrep den gang. Men siden da er det også blitt færre som i liten grad frykter terroranslag. Dette tyder på at flere er blitt mer usikre på hva som vil skje av terroranslag fremover, sier Thore Gaard Olaussen i Respons Analyse.

Middelaldrende og eldre personer frykter terroranslag i Norge i større grad enn yngre personer, og frykten er størst blant Frp-velgere. Undersøkelsen viser også at de med høy utdanning er litt mer redde og at kvinner er mer bekymret enn menn.

— Det er nok fordi vi kvinner har en tendens til å være mer bekymret, tror 21 år gamle Kristina Haarberg.

Hun og venninnen, Ingvild Schistad (20) har begge fulgt godt med på terrorangrepene i Paris.

— Man blir jo litt bekymret når det står så mye om det i avisene. Samtidig vet man ikke om det er mer grunn til å bekymre seg nå enn før. Men det er klart det er skummelt når noen sier Norge er det neste målet, sier Haaberg.

Vurderer trusselbildet

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har fortsatt ikke fått avklart om trusselen som ble rettet mot Norge og Danmark på et fransk nettsted i forrige uke, er reell. PST er ofte i situasjoner hvor de får inn tips om ulike trusler.

— Vi er i kontakt med forskjellige samarbeidspartnere både i Norge og i utlandet om dette. Alle trusler blir tatt like alvorlig, og vi jobber kontinuerlig med å sjekke om de er reelle eller ikke, sa seniorrådgiver Siv Alsén i PST tidligere i uken.

I juli ble det generelle sikkerhetsnivået i Norge hevet etter at det forelå en konkret trussel om at noen skulle gjennomføre en terrorhandling i Norge.

— Trusselbildet i Norge er fortsatt skjerpet. Vi vil ta en ny vurdering om en måned.

Ekteparet Turid Alice Hansen (80) og Alf Bernhard Hansen (80) synes det er skummelt med terrorangrep, og frykter at det også kan skje i Norge.

— Det er skremmende. Vi har begge opplevd en krig, og synes det er forferdelig at folk kan gjøre slikt, sier ekteparet.

— Vi mennesker lever med all slag trusler, og vi kan ikke gå rundt å være i beredskap hele tiden. Tross alt er det mye farligere å kjøre bil, sier Katharina Wolff.