Slik så Bergen ut etter at brannen hadde herjet

Dette synet møtte bergenserne etter at brannen hadde herjet hele natten. Torgallmenningen var nesten ikke til å kjenne igjen.

TORGALLMENNINGEN: Slik så Torgallmenningen ut etter brannen. Fotografen står på taket av Dickens og tar bilde mot Torget. "De som har sett bilder fra Dresden, Berlin eller hamburg i 1945 vil se paralellene til dette motivet", skriver Gjerstad.
KRIGSSONE: Torgallmenningen så ut som en krigssone. Bildet er tatt fra Dickens. Til venstre ligger Ole Bull og nåværende Th. Olsens Eftf.
BARE BROSTEIN: Dette bildet er tatt på Torgallmenningen. Oppe til venstre kan du se Hotell Norge og Permanenten. I bakgrunnen ligger Johanneskirken.
UTSIKTEN: Dette bildet er tatt fra Hovedbrannstasjonen mot nord. Opprydningsarbeidet er så smått kommet i gang. Nede til venstre ligger i dag Xhibition og Galleriet.
STARVHUSGATEN: Her ser du Starvhusgaten med ruinene av Hotel Victoria.
RYKER FORTSATT: Her ryker det fra ruinene i Strandkaien. Det var ikke noe igjen av sjøbodene i Strandsiden. Etterslukkingen brukte bergenserne flere dager på.
STRANDSIDEN: Her er området ved Strandkaien, tatt fra Børsbygningen. I bakgrunnen ser du ut mot Nordnes.
 • Torunn Aarøy
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Det var sent om ettermiddagen lørdag 15. januar 1916 da storbrannen brøt ut i Bergen.

Nordavinden herjet, og folk var på vei hjem til sitt lune rede ved 17-tiden denne dagen.

På Nordnes drev tre karer med varetelling ved Jacob Berstads sjøbod. En av dem bar et vokslys, mens de to andre bar en stabel tunge rør. Da han satte fra seg lyset for å hjelpe dem, skjedde det. Før de visste ordet av det, var det fyr i en balle med tjærerev.

Her er Bergens eldste fotografi

Spredde seg kjapt

Forsøket på å kaste det i sjøen endte katastrofalt. Nordavinden slo tauballen innover i bygget og fikk brannen til å spre seg kjapt.

Slik startet brannen som tok med seg nesten hele sentrum av Bergen for nesten 100 år siden.

Nå har Jo Gjerstad og Gunnar Staalesen utgitt boken «Da byen brant». Bildene fra tiden etterpå forteller sitt om ødeleggelsene.

— Brannen tok med seg nesten all bebyggelse fra Strandsiden til Engen, fra Murallmenningen til Lille Lungegårdsvann. Altså mesteparten av dagens sentrum, forteller Gjerstad.

Det er bare å sette av fredag 15. januar neste år. Da blir det storstilt markering av Bergensbrannen for 100 år siden.

Fordeler med brannen

Gjerstad mener at brannen også hadde sine fordeler.

— Skal vi se kynisk på det, var det også bra for Bergen. Sentrum var et sammensurium av ulike bygg. Mange av byggene så fine ut fra utsiden, men var i virkeligheten små og trange med dårlige hygieniske forhold. Brannen ga Bergen en mulighet til å bygge et nytt sentrum, sier Gjerstad.

STRANSKAIEN: Hvit røyk veltet opp. Husene i området Strandgaten/Strandkaien var allerede ruiner.

Under brannen mistet mange tusen mennesker husene sine. Bare to personer omkom. En av dem var en ung gutt som skulle hjelpe til med slukkingen. Han gikk litt for tett på et bygg og fikk en rasende mur i hodet. Den andre som døde var en eldre mann som trosset sperringene da han skulle inn igjen i huset sitt for å redde eiendeler.

Skuespillere slukket brann

Blant de byggene som ble reddet, var Den Nationale Scene, Bergens Privatbank og Børsen. På DNS lå skuespillere og andre ansatte på taket hele natten og holdt brannen borte.

Selv om det var mange murhus på den tiden, lå det mange trehus inne imellom. Derfor klarte nordavinden å spre brannen så raskt at mye var nedbrent i løpet av få timer.

— Først morgenen etter var brannen erklært slukket, sier Gjerstad.

Var ute etter 90 sekunder

Men brannvesenet var like raskt på pletten som dagens brannmenn. 90 sekunder etter at alarmen gikk fra brannmelderen på Murallmenningen var de første brannvognene på åstedet. Samtidig ble brannen også meldt fra Skansen brannstasjon.

HERJET: Flammene herjet hele natten og de gamle sjøgårdene brant som knusk ifølge boken. Dette er ett av få bilder som viser flammene. De færresten tok seg tid til å fotografere før sentrum lå i ruiner.

— Brannvakten på Skansen var raskt ute. Han så hva som foregikk og trykket også på knappen, sier Gjerstad.Bergen kom raskt i gang med gjenoppbyggingen etter brannen.

Tok 97 år før nytt bygg

Nødløsningene kom raskt på plass. I løpet av få uker ble det reist brakker i sentrum som ga lokaler til brandlidte bedrifter. Fra store deler av landet kom det hjelp. Provisoriske boligbrakker kom også opp i rekordfart på ledige tomter rundt i byen.

Etter hvert kom det nye bygg på alle branntomtene, bortsett fra branntomten etter byens flotteste hotell. Hotell Metropol var bygget i grønn marmor. Først 97 år etter brannen – i 2013 – kom bygget til Gulating lagmannsrett opp på denne tomten.

Publisert
 1. Bergen
 2. Gulating lagmannsrett
 3. Bergen brannvesen
 4. Historie
 5. Maritim historie

Les mer om dette temaet

 1. Katastrofebilder fra Bergen

 2. Byhistorie gjennom 400 bilder

 3. Nye foto kan avsløre om dette var Norges største sjøslag

 4. Buekorps-marsjer blir bok

 5. Brann, vann og uforstand

 6. De vil la prydplassen gjenoppstå

 7. For et brannkorps vi har!

 8. Skal følge flammenes ferd

BT anbefaler

Olav Ervik tente over fire millionar: – Unge bør ikkje jobbe som meg

Sjekk lista over fastlegar i Bergen:

LES SAKEN