"Legg deg flat"

Når toppledere er ute i hardt vær i mediene, kommer stadig oftere medierådgiverne med råd om å legge seg flat.

  • Fredrik Hannestad
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

”Si unnskyld” og ”legg ballen død”. Da unngår man mer kritikk. En BI-professor mener det er en trend at stadig flere samfunnstopper tar selvkritikk. Kommunikasjonsbyrået Geelmuyden.Kiese fant for noen dager siden ut at 66 mennesker så langt i 2008 hadde lagt seg flate i norske medier mens det i hele 2007 var 268 personer som ”tok en puddel”, som de kalte det. I 2000 var det mindre enn 100. — Trenden er entydig. Fortsetter det slik, kan vi ha fått en ny folkesport om 50 år. Gi labb og bøy nakken, så er pressens hersketrang og forfengelighet tilfredsstilt, sier pr-rådgiver Hans Geelmuyden.

Som medierådgivere ser vi at taktikken hjelper. Olje- og energiminister Åslaug Haga la seg flat akkurat tidsnok til at hun sannsynligvis beholder jobben. Hun tok selvkritikk i Enova-saken, der Eli Arnstad fikk konsulentjobb for departementet. Men tidligere barne- og likestillingsminister, Manuela Ramin Osmundsen, la seg flat for sent. Hun ble presset fra skanse til skanse og ble tatt i flere usannheter eller unnlatelser. Til slutt var det ingen annen utvei enn å trekke seg. Tidligere Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen og datteren hans, konserndirektør i Hydro, Cecilie Ditlev-Simonsen, la seg også flate for sent og måtte forlate postene sine etter at hemmelige kontoer i Sveits ble oppdaget. Tidligere LO-leder Gerd Liv Valla la seg i realiteten aldri helt flat. Vi husker hvordan det gikk med henne ¿

Utviklingen i samfunnet går i retning av at en leder skal være noe mer enn bare sjef. Lederen skal vise empati, ha gode relasjoner til sine ansatte og legge opp til gode prosesser. Den autoritære og suverene lederen er ut. Stadig større oppmerksomhet i mediene omkring ledere

gjør dem mye mer sårbare nå enn tidligere. En leder som fremstår som én som tar selvkritikk oppleves som dyktig og forståelsesfull, mens den tidligere lederrollen var veldig macho.

I norsk offentlighet blir det mindre og mindre plass til de tydelige profilene. Men det finnes heldigvis unntak. Tidligere miljøvernminister Torbjørn Bernsten var svært tydelig og direkte i formen, og han nøt respekt for standpunktene sine. Idar Vollvik er også en person som var tydelig – ikke i form av å snakke i overskrifter, men i form av å gjøre sprell og disponeringer som i svært liten grad var politisk korrekte.

Vi trenger ledere som viser hva de mener og som tør stå for det. Mitt inntrykk er at vi stadig sjeldnere ser toppledere som tør å formidle tydelige budskap som går på tvers av den rådende oppfatningen i samfunnet. Prisen og belastningen blir for stor. Det er synd, fordi vi ensrettes som samfunn, og vi opptrer mer og mer taktiske i mediene.

Fredrik Hannestad

Fredrik Hannestad
Publisert
  1. Fana
BT anbefaler

Ny koronahverdag mandag: Dette er de viktigste endringene

Fra 27. september endrer koronahverdagen seg ganske mye. Dette kan det bety for deg.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Rundt 15 prosent av kvinner har samme sykdom som Regine. De fleste vet det ikke.

  2. Hareide innrømmer sine unnlatelsessynder. Nå forlater han rikspolitikken.

  3. – Hadde alt av gode venner og var skoleflink

  4. Mann tiltalt for sovevoldtekt

  5. Fana-sensasjon

  6. Kåre Ingebrigtsen aktuell for ny jobb i Bergen