Kripos: Drapet bør etterforskes på nytt

Det uoppklarte drapet på Birgitte Tengs bør etterforskes på nytt, ifølge Kripos' cold case-gruppe.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I en rapport utarbeidet av den såkalte cold case-enheten ved Kripos konkluderes det med at etterforskningen av drapet som skjedde 6. mai 1995, bør etterforskes på nytt.

Det var daværende Haugaland og Sunnhordland politidistrikt som i fjor høst ba cold case-enheten om å gjennomgå drapssaken. Nåværende Sør-Vest politidistrikt vil onsdag holde en pressekonferanse hvor rapporten og konklusjonen skal presenteres. Kripos vil også delta på konferansen.

Kritikk av avhørsmetoder

Det ble rettet kraftig kritikk mot avhørsmetoden som ble brukt av fetteren i Birgitte Tengs-saken på pressekonferansen i Haugesund onsdag.

Politiadvokat Tone Aase i den nyopprettede cold case-gruppen sa at tilståelsen fetteren kom med, ikke må legge føringer for den nye etterforskningen. Hun gikk gjennom avhøret i detalj og pekte på en rekke svakheter ved måten det ble gjennomført på.

– Det er blitt stilt spørsmål ved om tilståelsen kunne være falsk og rettet kritikk mot avhørene og mengden av dem, sa hun.

Gruppen mener det er tre hovedutfordringer med tilståelsen. Ett av dem er at fetteren fikk både innsyn og tilgang til saksopplysninger slik at han kunne avgi en full tilståelse enten han var skyldig eller ei.

Ga hypotetisk beskrivelse

Videre påpeker de at det er umulig å vite hvordan opplysningene kom frem i avhør fordi de ble nedtegnet etterpå basert på notater som avhører gjorde.

Det tredje punktet gjelder fremgangsmåten i avhørene. De viser til at fetteren etter å ha nektet lenge, ble bedt om å gi en hypotetisk beskrivelse av hvordan drapet kan ha skjedd.

– Etterpå sa politiet at det var han som var gjerningspersonen i historien. Fetteren gjettet på de ulike alternativene og derigjennom fant han det hendelsesforløpet politiet mente var riktig, sa Aase og la til at også Høyesterett har kritisert avhørsmetoden.

Glade for gjenopptakelse

Familien til Birgitte Tengs sier det blir tøft å rippe opp i drapssaken, men at de er glade for at drapet på datteren skal etterforskes på nytt.

– Vi er glade for gjenopptakelsen. Jeg har et håp om at vi endelig kan komme i mål nå, sier faren til Birgitte Tengs til Stavanger Aftenblad.

– Det blir selvfølgelig tøft å få rippet opp i saken igjen, men for oss har sorgen vært vedvarende i 20 år. Vi får ta det som det kommer, sier Tengs.

Fetteren til Birgitte Tengs har lenge vært kritisk til politiets etterforskning.

– Saken har ikke vært etterforsket tilstrekkelig noen gang. Det har vært fullt av løse tråder hele tiden, sier advokat Arvid Sjødin til NRK.

Les også

Forfatter slakter politiets arbeid med Birgitte Tengs-saken

– Målet er oppklaring

Birgitte Tengs ble funnet drept nær sitt hjem på Karmøy. Hun var da 17 år gammel. Drapet var den aller første saken som den nye enheten i Kripos ble bedt om å se på. Det ble offentlig kjent i januar i år.

– Enheten har spesialiserte etterforskere som vil kunne se på saken med nye øyne, sa Steinar Langholm, fungerende leder i Sør-Vest politidistrikt, da.

– Vårt klare mål er å løse saken, konstaterte han.

Cold case-enheten for uoppklarte saker består av en seksjonsleder, en politiadvokat, tre drapsetterforskere, en kriminaltekniker, en kriminalanalytiker og en psykologspesialist.

Bare dager etter at cold case-gruppen kunngjorde at den ville se på Tengs-saken, hadde Kripos fått inn rundt 20 tips.

Erstatning

Etterforskningen av forbrytelsen har tatt mange ulike vendinger i årene som er gått siden 1995.

To år etter drapet ble Birgitte Tengs' fetter pågrepet og siktet for drapet. Han ble først funnet skyldig i Karmsund herredsrett, men så frifunnet etter anke til Gulating lagmannsrett. Til tross for frifinnelsen i lagmannsretten, ble fetteren dømt til å betale erstatning til Tengs' foreldre fordi retten mente det var sannsynlighetsovervekt for at han hadde begått drapet.

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har i etterkant dømt den norske staten til å betale 25.000 euro i erstatning til fetteren. Han har fått 1,2 millioner kroner i erstatning og oppreisning fra staten etter straffesaken.

Publisert