Tiltale mot bergensmann i 60-årene: – Dopet ned datteren og misbrukte henne fra hun var tre år

Statsadvokat kaller saken «sjeldent alvorlig».

Publisert Publisert

LOVENDRINGER: Selv om saken er gammel, kan anklagene mot mannen ikke foreldes, sier statsadvokat Jan-Inge Wensell Raanes. Han forklarer det med to lovendringer. To andre menn i 50- og 60-årene har vært siktet i komplekset. Påtalemakten står nå igjen med tiltale mot én av dem. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen (arkiv)

  • Ørjan Torheim
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

I en fersk tiltale fra Statsadvokatene i Hordaland anklages en mann i Bergen for å ha misbrukt sin egen datter i over ti år på 80- og 90-tallet.

Mannen er nå i slutten av 60-årene, og de påståtte overgrepene skal ha pågått fra datteren var bare to-tre år gammel, ifølge tiltalen.

Anklagene omfatter både utuktig omgang i form av samleie og utuktig omgang med barn under 16 år – samt at det har «skjedd gjentatte overgrep» og at «handlingen har hatt til følge betydelig skade».

Datteren, en nå voksen kvinne, representeres av bistandsadvokat Beate Hamre. Hun kaller overgrepssaken usedvanlig grov.

– Saken har preget hele livet hennes. I tillegg til seksuelle overgrep, har hun blitt utsatt for fysisk og psykisk vold fra sin egen far. Hun er helt invalidisert som følge av det hun har vært utsatt for, sier Hamre.

– Det er snakk om en hel barndom med overgrep og regulær omsorgssvikt.

STORE FØLGER: – Hun er helt invalidisert som følge av det hun har vært utsatt for, sier bistandsadvokat Beate Hamre. Her er hun med forsvarsadvokat Thomas Støer under et rettsmøte i desember 2016. Støer representerte en annen mann som var koblet til overgrepskomplekset, men som nå har fått saken mot seg henlagt. Foto: Ørjan Deisz (arkiv)

– Psykiske skader

En del av tiltalen gjelder at mannen, over en periode på cirka seks år, skal ha dopet ned og brukt vold og trusler mot datteren i forkant av seksuelle overgrep mot henne. Dette skal ha skjedd fra datteren var rundt åtte-ni år.

Det seksuelle misbruket skal ha skjedd både i hjemmet i Bergen og i en kommune i Sogn og Fjordane. Om datteren heter det at hun har utviklet psykiske skader og posttraumatisk stressyndrom på grunn av overgrepene.

Statsadvokat Jan-Inge Wensell Raanes, som har tatt ut tiltalen, påpeker at selv om saken er gammel, så kan ingen av forholdene bli foreldet. Det skyldes lovendringer i 1992 og i 2014.

– Hvis loven ikke hadde blitt endret ved disse to tilfellene, så ville saken mot tiltalte vært foreldet.

– Hvordan ser dere på saken?

– Den må kunne kalles sjeldent alvorlig, både på grunn av far-datter-forholdet, varigheten og skadene. Mye mer vil komme frem i retten. En enorm etterforskning, fra sommeren 2016 og fremover, ligger bak. Et stort antall vitner er avhørt, og store mengder arkivmateriale er gjennomgått.

Legerapporter og andre dokumenter er også en del av det omfattende etterforskningsmaterialet i saken, og det er beslaglagt datautstyr og telefoner.

Les også

De tre mennene er siktet for overgrep mot to søstre for flere tiår siden. De bodde alle med jentenes mor.

Tre menn ble tatt

Raanes sier tiltalte nekter straffskyld. BT har til nå ikke fått kontakt med tiltaltes forsvarer, advokat Gisle Didriksen. Under et rettsmøte i saken, i januar i fjor, ga Didriksen uttrykk for at klienten tar saken svært tungt.

Saken henger sammen med tre menn som ble pågrepet i slutten av 2016. Alle ble da anklaget for overgrep mot barn på 1980-tallet, i all hovedsak basert på forklaringer fra to nå voksne kvinner. Anmeldelsen i saken kom altså flere tiår etter at de straffbare forholdene skal ha skjedd.

Den gangen skrev BT at de tre var siktet for å ha forgrepet seg mot de samme barna.

For to av mennene er sakene henlagt på grunn av foreldelse, opplyser Raanes, mens tiltale nå altså er tatt ut for den tredje av mennene.

– Det var et stort kompleks, med tre fornærmede barn. Nå står vi igjen med én stor sak og én fornærmet. Det har vært en stor og krevende etterforskning, sier Raanes.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Tre menn fengslet for overgrep for flere tiår siden

  2. Mann dømt for 20 år gamle overgrep mot kvinnelig slektning

  3. Far tilstår chatting om overgrep mot barn: – De som holder på med barn, de trenger bare en kule.

  4. – Et tankekors at disse fantasiene ville vært lovlige i en vanlig samtale

BT anbefaler

Ble klappet inn i garderoben: – Vi er Brann. Vi skal være et topplag.

Slik var Ballspark-sendingen.

LES SAKEN
  1. Overgrep
  2. Etterforskning
  3. Sogn og Fjordane
  4. Hordaland
  5. Seksualforbrytelser