Kvinne døde på Haukeland etter antibiotikaresistens

Kvinnen i 40-årene døde 56 timer etter at hun kom til Norge. Kroppen reagerte ikke på antibiotika-behandlingen.

DØDE: En kvinne i 40-årene fikk trolig med seg resistente bakterier fra et sykehus i Pakistan. Etter å ha bodd på sykehus i Pakistan i 27 dager, ble hun overført til Haukeland. Hun døde 56 timer senere.
  • Hanne Louise Åkernes
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Det kommer frem i en ny artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening.Det var Nordlys som først omtalte saken.

Kvinnen kom til Brannskadeavsnittet ved Haukeland etter å ha fått en brannskadepå en reise til Pakistan i fjor. Kvinnen var bevisst og snakket da hun ankom sykehuset. 56 timer senere var hun død.

Les også:

Les også

Vi tar med smitte i bagasjen hjem

Legene hadde da jobbet intenst med å finne en kombinasjon av antibiotika som kunne ta knekken på de åtte resistente bakteriene de fant hos kvinnen. At det var så mange, gjorde jobben spesielt krevende.

Ikke første gang

— Dette er resistente bakterier som vi tidligere nesten ikke har funnet i Norge. Vi har skrevet i artikkelen at det er sannsynlig at bakteriene er blitt ervervet under sykehusoppholdet i Pakistan. At det blir vekst av bakterier i brannsår kan komme av vanskelige hygieniske forhold, mangel på utstyr eller at man ikke har mulighet for å rengjøre sårflatene godt nok, sier Henning Onarheim, overlege ved Brannskadeavdelingen ved Haukeland til BT.

Det er ikke første gang de opplever at brannskadepasienter drar med seg resistente bakterier fra utlandet. Allerede i 1998 hadde en pasient med seg resistente bakterier fra Alicante til Brannskadeavsnittet.

Økning av resistens

De siste 4 – 5 årene har det vært en rask økning av resistens iNorge. I hovedsak kommer bakteriene fra personer som har vært på reise og blitt syk i land med høy forekomst av antibiotikaresistens.

Nå vil Onarheim gjøre andre leger og sykehus oppmerksomme på utfordringen.

— Man kan få seg negative overraskelser. Pasientene må ved innleggelse i sykehus i Norge isoleres, bakteriologiske prøver må tas så snart pasienten er kommet i hus, og isolasjon må eventuelt forlenges også selv om de første prøvene er negative. Vi har tatt lærdom av denne hendelsen og vil ha høy oppmerksomhet også i fremtiden. Jeg ser ikke hva vi kunne gjort bedre, men sett i ettertid er alltids noen ting vi kunne gjort annerledes, sier han.

Da kvinnen hadde rett på behandling i Norge, gav Haukeland allerede tredje dag etter skaden beskjed om at pasienten kunne tas i mot på Brannskadeavsnittet. Sykehuset i Islamabad frarådet derimot i starten at hun ble flyttet, og det tok derfor 27 dager før hun ankom Bergen.

Les også:

Les også

Bateriene hun slåss mot er livsfarlige og tåler alle medisiner

Kvinnen døde av blodforgiftning.

– Verken bred, empirisk antibiotikadekning eller omfattende organunderstøttende tiltak motvirket utviklingen, skriver Onarheim og medarbeidere i artikkelen.

Svært farlig

Arnfinn Sundsfjord, professor i mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø, forteller til Nordlys at hanfortalte historien fra Bergen på en internasjonal konferanse i Tromsø nylig.

— Dette er en økende problemstilling. Hvis du får en kritisk alvorlig blodforgiftning kan det stå om timer fra du får behandling til du enten overlever eller dør. Hvis man er i en situasjon hvor pasienten har multiresistente bakterier, vil det kunne ta et døgn å finne ut hvilke antibiotikatype som virker på den aktuelle bakterien. Hvis du da ikke har fått rett antibiotika i løpet av det første døgnet, så er det en reell fare for å dø, sier Sundsfjord til avisen.

Det er første gang det publiseres en artikkel om et dødsfall i Norge på grunn av antibiotikaresistens.

I regjeringens handlingsplan fra 2015 er det et mål å redusere bruken av antibiotika med 30 prosent innen 2020. De siste årene har bruken økt i Norge, både innenfor sykehus og hos tannleger.

Publisert
BT anbefaler

Samboerparet er endelig hjemme etter flykaos: – Den verste turen jeg har vært med på

Lars Sandven og hans gravide samboer fikk en dårlig avslutning på Mallorca-ferien.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Pilotstreik i SAS: – Meget alvorlig

  2. Bil veltet i rundkjøring

  3. Flere må fortsatt holde seg unna etter Odda-brann

  4. Nå skal det hølje ned – fare for over­svømmelser og skred

  5. Trine fra Bergen havnet midt i dramaet: – Jeg fokuserte på å få ungene ut

  6. Samboerparet er endelig hjemme etter flykaos: – Den verste turen jeg har vært med på