Skal testbrenne gris i Dung-saken

Etterforskerne i Dung-saken har kjøpt inn en 60 kilo tung gris som skal prøvebrennes i Rådalen torsdag.

Publisert Publisert
 • Gordon Andersen
 • Heidi Torkildson Ryste
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

– Vi har kjøpt inn en 60 kilo tung gris som skal hjelpe oss i jakten på Dung. Grisen skal brennes i Rådalen, og vi har fått BIR med oss på forsøket slik at alt skal være så autentisk som mulig, sier politiinspektør Tore Salvesen.

Etterforskerne ser for seg at brenningen av grisen kan gi en pekepinn på hva som skjedde med Dung Tran Larsen, dersom teorien om at hun kan ha havnet i forbrenningsovnen i Rådalen stemmer.

Bakgrunnen for politiets interesse for avfallsstasjoner og forbrenningsavfall er at Dungs ektemann jobbet i et containerfirma som leverte avfall til diverse stasjoner i bergensområdet. Hovedsakelig dreide dette seg om avfallsstasjonen i Rådalen.

Aske fra Rådalen

Politiet setter i verk grisebrenningen før de skal søke gjennom slagget som ligger hos Mjelstad Miljø på Osterøy. Avfallsstasjonen mottar aske som blir brent i Rådalen, også fra den aktuelle perioden politiet mener at Dung kan ha blitt brent. Asken blir brukt som toppdekke over annet avfall.

– Vi er nødt til å gjennomføre en slik testbrenning for å vite hva vi skal se etter og hvilket silingsutstyr vi skal bruke, sier Salvesen.

BT har tidligere skrevet at politiet kommer til å sile seg gjennom store deler av aske og slagg i jakten på Dung. Politiet har satt av nær en million kroner til søkene, og de vil først bli gjennomført over nyttår.

Etterforskningsledelsen på Laksevåg har hentet inn mye informasjon om hva som skjer med et menneske som blir brent. Opplysningen fra Rådalen om at ovnen bare holder 900 grader har vært meget interessant for etterforskerne.

Til sammenligning holder et krematorium over 1000 grader, men også der blir det beinrester igjen. Det er først når man kommer opp i over 1200 grader at alle bein fra menneskekroppen forsvinner.

En av flere teorier

Politiet har et håp om at de skal klare å sile seg frem til beinrester dersom Dung er blitt brent.

– Det er en fryktelig stor jobb som skal gjøres på Osterøy. I Rådalen trodde vi at vi kom til å bli ferdig i løpet av en uke, men nå har det snart gått en måned, sier Salvesen.

Han håper at resultatene fra griseforbrenningen kan vise hvilke type beinrester som blir igjen, slik at politiet kan vite hva de skal se etter når de omsider begynner å sile seg gjennom asken på Osterøy.

– Hvor sterk er teorien om at Dung kan ha havnet i forbrenningsovnen?

– Det er en av flere teorier, men det er feil å si at det er den sterkeste. Vi har ingen hovedteori.Nå gjennomfører vi dette forsøket for å legge best mulig grunnlag for askesøkene, sier Salvesen.

Han sier grisebrenningen viser at politiet ikke overlater noe til tilfeldighetene i Dung-saken.

– Alt skal sjekkes. Det skal ikke være noen huller i etterforskningen når vi er ferdige, sier Salvesen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

 1. Anatomiprofessor skeptisk

 2. - Politiet bruker cowboymetoder

 3. Drapsetterforskning ute av kurs

 4. Lei drapssiktedes unnskyldninger

 5. - Politiet må komme med nytt

 6. Graver fortsatt etter Dung

 7. Gjennomsøker boss i jakten på Dung

 8. Dropper askesiling

 9. Etterforskere brenner gris

 10. Ektemannen bryr seg ikke

 11. Futte og Fando søkte etter Dung

Foto: Nielsen, Rune

Foto: POLITIET

BT anbefaler

Paret fra Fana var lei av det travle livet. – I løpet av tre minutter bestemte vi oss.

– Det var jo helt skrullete det vi gjorde. Men vi var ikke aldeles bortreist heller.