Lommemann-siktet tilstår overgrep

Erkjenner i avhør at han står bak overgrep mot unge gutter, men langt færre enn politiet mener han står bak.

  • Liv Solli Okkenhaug
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Den 56 år gamle bergenseren politiet har utpekt som «lommemannen», erkjenner i avhør at han står bak overgrep mot unge gutter, men langt færre enn politiet mener han står bak.

Etter fire måneders taushet har nå mannen valgt å forklare seg for politiet. I et fem timer langt avhør fredag kom de første tilståelsene.

— Forstår alvoret

– Han erkjenner befatning med under halvparten av de 26 forholdene han til nå er siktet for. Han forstår alvoret i situasjonen og har sagt seg villig til å samarbeide med politiet for å oppklare de sakene han har kjennskap til, sier mannens forsvarer, advokat Gunhild Lærum, til VG.

Etterforskerne mistenker 56-åringen for å stå bak rundt 160 overgrep over en periode på 30 år, men den mistenkte mannen hevder at det dreier seg om en brøkdel.

Overgrepene han til nå har forklart seg om, skal ha blitt begått i perioden 2003 til 2006.

- Lettelse

— Han forklarer overgrepene med at det var en slags måte å «flykte fra seg selv på». Han fordømmer sine egne handlinger og mener de er avskyelige. Mange av tankene i fengselet går til barna han har påført skade, sier Lærum til VG.

Den siktede har foreløpig ikke tatt stilling til straffskyld.

For moren til et av ofrene som politiet mener 56-åringen har forgrepet seg på, kom beskjeden om at han var begynt å snakke som en lettelse.

– Jeg håper dette vil fremskynde etterforskningen. Hvis han har noen empati for ungene og for sin egen familie, bør han legge kortene på bordet og få hjelp, sier hun.

For knappe tre uker siden byttet 56-åringen advokat etter å ha vært representert av Tor Erling Staff siden pågripelsen. Staff rådet helt fra starten bergenseren til ikke å snakke med politiet. Lærum har derimot rådet 56-åringen til å forklare seg.

Vil samarbeide med politiet

– Det er lovfestet at det gis rabatt ved straffutmåling hvis du samarbeider med politiet, sier hun. Ifølge Lærum har 56-åringen lenge ønsket å la seg avhøre.

– Han ønsker nå å samarbeide med politiet, sier hun.

Moren som Bergens Tidende har snakket med, legger ikke skjul på at hun synes det var klokt av 56-åringen å bytte advokat.

– Det er det smarteste han har gjort. Selv jeg mener han har rett på et riktig forsvar, sier hun.

Politiet er fornøyde med at 56-åringen har valgt å snakke med dem.

– Men det er for tidlig å si hva dette vil bety for oss etterforskningsmessig, sier politiadvokat Jorid Kile Berg.

Publisert:
MØTES I RETTEN: Politiadvokat Jorid Kile Berg,den lommemann-siktedes forsvarer Gunhild Lærum og hennes kollega, advokat Gard Lier .