— Disse påskeliljene øver seg på å stå ute, sier Nils Gunnar Toppe, med et lurt smil om munnen, når han viser frem en stor tilhenger fylt med den gule påskeblomsten.

— Nei, påskeliljer klarer seg godt i kjølig vær og jamvel frost. Disse er klare for utkjøring til butikkene våre, legger han kjapt til.

Vi er på Toppe Gartneri på Toppe i Åsane. Nils Gunnar Toppe og konen Eva Marie Skjeldrum Toppe farter rundt fra drivhus til drivhus for å klargjøre påskens store slagere: stemorsblomster, påskeliljer og gule tulipaner.

— Været betyr alt

Når kveldene blir lysere og solen på ny beviser at den kan avgi varme som monner, da fester vårfornemmelsen grepet for alvor. Da vekkes samtidig iveren etter å putte planter i jorden, for å forsterke følelsen av at en ny årstid har gjort sitt inntog.

— Fra vårt ståsted har været alltid spilt den viktigste rollen med hensyn til etterspørselen etter vårplanter. Det slår aldri feil. Sammenhengende godværsperioder, enten det inntreffer veldig tidlig eller først seinvåres, får det åpenbart til å krible i mange hagefingre, sier Nils Gunnar Toppe, tredjegenerasjons gartnerieier.

Lurer plantene

Men det er ikke bare fremdyrkelsen av påskeliljer og stemorsblomster som har preget anlegget på Toppe de siste ukene. I et av drivhusene er det er hav av gule krysantemum, en klassisk høstplante som egentlig skal blomstre når dagene er kortere enn nettene.

— Ved hjelp av presenning og mørke har vi rett og slett lurt disse plantene til å tro at det er høst. Nå strutter de av selvtillit og er klare for å settes ut, sier gartneren.

— Men jammen er de vakre om høsten også, i gammelrosa, oransje eller brune farger, smetter konen inn.

ØVELSE: Disse påskeliljene er sluppet ut av drivhuset og øver seg på vårværet, kommenterer gartneren spøkefullt. Snart er de i butikkene.
Gidske Stark
SLAGEREN: Stemorsblomster dominerer et helt drivhus alene hos Toppe Gartneri i Åsane. Etterspørselen er så stor at de neppe blir stående lenge her inne.
Gidske Stark
TENKER HØST: Polske Wojciech Denert planter stiklinger som skal bli til flotte, store krysantemumplanter i høstsesongen.
Gidske Stark

Sjekker dameklærneÅrlig dyrker ekteparet frem ca. 200.000 tulipaner, 5000 potter med påskeliljer med tre— fire løker i hver og 25.000 potter med stemorsblomster, hvor det stort sett er én plante i hver potte.

— Tulipanene er klart i flertall fordi sesongen er lenger. Det starter med røde tulipaner rundt juletider og slutter med de gule til påske. Tulipaner kan man få tak i helt frem til starten av mai, forteller Toppe.

Totalt dyrker han frem rundt 50 ulike plantesorter i de fire drivhusene. Til BT avslører han hvordan han påvirkes av fargevalget på mange av plantene.

— Når jeg går forbi klesbutikker, kikker jeg alltid inn og ser hvilke farger dameklærne domineres av. Er for eksempel rosa skikkelig på mote et år, velger jeg bevisst rosa farge på de blomstene jeg kan velge farge på. Eller jeg kan velge fargesammensetninger som står i stil til flerfargede plagg.

Han ler godt når han forteller det, men står hardnakket på at det er sant.

Kan ennå bli frost

Både han og fruen maner til forsiktighet når man velger hvilke planter som kan settes ut nå.

— Vent litt med å plante ut geranium, begonia, fuksia og margeritter, for å nevne noen. De kan lett bli frostskadet. Det er nemlig fort gjort å bli litt overivrig med utplantingen når solen titter frem. Alle vårløkplanter er imidlertid trygge, samt stemoren.

Gartner Toppe har for øvrig registrert at gamle plantesorter kommer på moten igjen, som for eksempel pelargoniasorten Dronning Ingrid.

— Det er en vakker rosa plante, selv om den har en forholdsvis uryddig vekst.

— Hva er din egen favorittplante?

— Det skifter med årstidene, men jeg er kanskje mest svak for petuniaplanten surfinia, en mørk burgunder, stor og kraftig plante.