- Narkotikapolitikken fungerer ikke

Flere ungdomspartier vil legalisere cannabis, men ruseksperter og politiet bekymres over et økende forbruk, og at stoffet blir sterkere.

Publisert Publisert

VIL LEGALISERE: Dersom hasjbrukere kan kjøpe stoffet lovlig under kontrollerte omstendigheter vil det kunne redusere forbruket, og skåne mange unge fra kontakt med kriminelle miljøer, mener leder av Unge Høyre i Bergen, Madeleine Tennebekk. Foto: Paul Sigve Amundsen

  • Christina Pletten
  • Silje Rognsvåg
  • Gerd Margrete Tjeldflåt
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Inga-Alice Næss Blaha har merket det på lukten. Lederen for Natteravnene i Bergen beveger seg mye ute i sentrum, og har det siste året reagert på at hun oftere enn før ser folk røyke hasj midt på gaten.

— Det kan skje hvor som helst. Mange er det man må kalle vanlige folk, ikke etablerte narkomane. Man ville ikke reagert på samme måte om det var tydelig narkomane som røykte, sier hun.

Hun har undret seg over at det skjer så åpenlyst.

— Det virker som om de gjør det helt naturlig, som om det er en hverdagslig greie, sier Næss Blaha.

Åpen bruk

Det er ikke bare natteravnlederen som har merket seg at holdningene til hasjrøyking er i endring. Stiftelsen Bergensklinikkene ga denne uken ut rapporten Føre Var om rustrender i Bergen. Den baserer seg på opplysninger fra kilder i både det etablerte rusmiljøet og samfunnet generelt. Begge grupper rapporterer om en økende grad av åpenhet rundt bruk av cannabis det siste halvåret.

— Kildene sier det blir røykt utenfor utesteder og i parker. Det som tidligere ble gjort isolert hjemme, blir nå gjort mer åpenlyst, sier Liv Flesland, seniorkonsulent ved Stiftelsen Bergensklinikkene.

Hasjrøyking er også blitt vanligere i bredere lag av samfunnet, og man har også registrert en sterk økning i bruk av cannabis det siste halvåret. Dette bekrefter politiet.

— Vår opplevelse er at det er en mer åpenlys bruk av de fleste stoffer. Det som bekymrer oss mest, er at vi beslaglegger oftere og mer av de fleste stofftyper, sier Jørn Solsvik, politioverbetjent ved spesialseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

Sterkere enn før

Det uroer Stiftelsen Bergensklinikkene at cannabisbruken øker, særlig fordi det viser seg at stoffet er sterkere enn tidligere.

— Dette kan gi økt risiko for psykiske vansker, og er særlig urovekkende med tanke på unge brukere, som gjerne har sitt første møte med narkotika gjennom cannabis, sier Flesland.

At stoffet er sterkere skyldes foredling. Også politiet har merket denne endringen.

— Ja, vi har sett at styrkegraden er sterkere. For brukerne betyr dette at påvirkningsgraden blir høyere og prisen på stoffet går opp, sier Solsvik.

Vil legalisere

Mens rusekspertene og politiet er bekymret over utviklingen, mener flere av byens ungdomspolitikere at det er på tide å tenke nytt når det gjelder hasj og narkotikapolitikk. I april i år gikk Unge Høyre i Bergen inn for legalisering av cannabis.

— Vi mener at dette er den beste måten å redusere bruken og moderere skadeomfanget på. Det er åpenbart at den gjeldende narkotikapolitikken ikke har virket, sier Madeleine Tennebekk, leder i Bergen Unge Høyre.

Ungdomspolitikeren mener kontrollert salg vil ha en reduserende effekt på forbruket, og gjøre det vanskeligere for narkolangere å rekruttere til hardere stoffer.

— Legalisering skiller hasjbrukerne fra å oppsøke kriminelle miljøer, og erfaringer fra andre land viser at det ikke fører til økt bruk - tvert imot, sier Tennebekk.

Generasjonskløft

Unge Høyre er ikke alene om å ville ha en oppmykning av narkolovene. Fremskrittspartiets ungdom gikk inn for legalisering av cannabis og lettere stoffer på sitt landsmøte i mars. Men det var Venstre-ungdommen som var tidligst ute, med sitt vedtak i 2008.

— Det viktigste argumentet for legalisering har vært at forbudet ikke har hatt den effekten man ønsket, sier Mathias Fischer, 3.-kandidat til Stortinget for Hordaland Venstre.

— I stedet har forbruket gått opp mange steder. Da må man se seg om etter andre måter å regulere det på.

— Hvorfor tror du at det er så stor forskjell på ungdomspolitikere og moderpartiene i denne saken?

— Mange godt voksne politikere har vokst opp i en tid da det ble fokusert på kampen mot narkotika, og tar forbud og kriminalisering som en selvfølge. Vi som er yngre, er kanskje hakket mer radikale og stiller spørsmål ved gitte sannheter.

Fischer ser ikke bort fra at en form for legalisering av hasj kan bli en del av Venstres program for stortingsvalget neste høst. Han tror folkeopinionen ligger flere hakk foran politikerne på dette punktet.

— I USA stemte to stater i høst for legalisering, og meningsmålinger viser at litt over halvparten av landets befolkning støtter dette. Mange andre land har avkriminalisert cannabis. Jeg tror det er et tidsspørsmål før holdningene endrer seg også her hjemme, sier Fischer.

Er det riktig å legalisere hasj? Si din mening under!

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Savnet gutt (4) funnet: – Han var så trøtt at han sovnet på skulderen til mannskapet

  2. «Hinsides lang kø.» Samtidig lå en ferge ubrukt ved kaien. – De burde sett dette komme.

  3. Lam fikk halen bitt av: – Noen hundeeiere ødelegger for alle andre

  4. Sjeldan fugl observert på Hjellestad

  5. Nå åpner byråden for å videreføre syv­timers­dagene

  6. Denne boligen er den dyreste i Bergen i år