Vennegjengen fra Bergen hadde nettopp gått og lagt seg da det banket på døren etter 00.30-tiden, natt til lørdag.

Fredrik Ødegaard Gjøen hadde med seg to kamerater til familiens landsted ved Skogseidvatnet i Hålandsdalen. Han hev på seg klær og åpnet døren.

— Der står det en mann i full oljebekledning. Han sier at han har vært i en kajakk med en venn og kantret. Han forteller at han hadde klart å komme seg opp, men ikke fått kontakt med kompisen sin.

KONTAKTET NØDETATENE: Patrick Ness (f.v.), Håkon Heide Helleland og Fredrik Ødegaard Gjøen var på hytten for å jakte i området, men havnet midt i det som trolig er en drukningsulykke.- Mannen var i sjokk og tydelig påvirket av det som hadde skjedd, men klarte å vise meg ganske nøyaktig hvor han kom opp på land. Etter hvert kom det en lege til og tok seg av ham, og han ble kjørt til legevakten, forteller Gjøen.
Privat

I cirka 20 minutter, fra Gjøen varslet politiet til det første letemannskapet kom til stedet, fikk mannen på seg varme klær og fortalte det han husket fra hendelsen.

— Mannen var ikke sikker på hvordan kajakken hadde kantret, men fortalte at han hadde svømt mot land. Da han hørte rop om hjelp fra kompisen hoppet han uti igjen, men klarte ikke å lokalisere ham, sier Gjøen.

Kameratene gikk langs vannet og ropte etter den savnede mannen, i håp om at de skulle finne ham i mørket.

Hoppet uti igjen

Den savnede er ifølge politiet en 31 år gammel mann fra Bergen. Han er antatt omkommet. De to mennene fra Bergen skal ha overnattet i telt, og var ute på vannet for å fiske. De skal ikke ha brukt redningsvest.

Mannen i 30-årene skal ha fortalt til Gjøen at de to var mellom 20 og 30 meter fra land da kajakken kantret. Stedet ligger omtrent 250 meter fra hytten til Gjøens familie, som ble en slags base for rednings- og nødetatene.

— Vi er ganske sikre på at vi har funnet plassen hvor kajakken gikk rundt, og konsentrerer oss om dette området i første omgang, sier Lorentz Lunde, lensmann i Fusa og Tysnes.

Mannskaper fra politiet, luftambulanse og redningshelikopter ble sendt for å søke i vannet, etter at politiet fikk melding klokken 00.52, natt til lørdag. I 02-tiden var helikoptre, hundepatruljer, brannmannskap og andre i gang med søk.

Lørdag ble de pårørende varslet om at leteaksjonen gikk inn i en ny fase, såkalt søk etter antatt omkommet. Det ble foretatt overflatesøk av både Hovedredningssentralen og lokalt politi, uten hell.

- Ingen sikt

På grunn av svært dårlig sikt i vannet, vil politiet fortsette søket med sonar. Det blir ikke ytterligere søk før denne er på plass en gang over helgen, forteller operasjonsleder Kjersti Eidsnes ved Hordaland politidistrikt.

— Det krever spesialkunnskap og planlegging. Lokalt politi vil samarbeide med Avsnitt for samfunnssikkerhet og beredskap om dette, sier hun.

Politiet brukte båter fra Statens naturoppsyn i overflatesøket og fikk assistanse fra Røde Kors Hjelpekorps.

Skogseidvatnet er rundt fem kilometer langt, og to kilometer på sitt bredeste. Det ligger mellom Eikelandsosen og Mundheim i Kvam, sørøst for Bergen.

— Det er omtrent ingen sikt i vannet, så det å sende ned dykkere er nesten ikke formålstjenlig, opplyste operasjonsleder Jan Steimler til NTB ved 13-tiden lørdag.