Skuespilleren Suzanne Somers er snart 70 år, men hun ser ut som en Barbie-dukke, har verken smile— eller bekymringsrynker, og har samleie to ganger om dagen. Men hvor frisk er man egentlig når man tar 80 piller, setter Botox bak alle rynker og silikon i alle pupper og bare tenker sex?

Flere og flere fyller på med kjønns- og veksthormoner for å bevare ungdommen. Det er som om aldring er blitt en mangelsykdom. Men overgangsalder er et normalt fenomen, hvor østrogenproduksjonen brått avtar rundt 50-årsalder når den fruktbare perioden er over.

Vi tok feil

Mot slutten av 1900-tallet var det etablert medisinsk praksis å gi østrogener fra overgangsalder for å lindre plager, styrke skjelettet og beskytte hjertet. Dette passet fint med ideen om at det bevarer kvinneligheten. Millioner av kvinner fikk østrogentabletter inntil store studier uventet viste at dødeligheten øker som følge av hjerte- og karsykdom og kreft. Vi tok feil fordi vi trodde på dårlig forskning og biologiske forklaringsmodeller som ikke holdt mål.

Praksisen med østrogener, testosteron og veksthormoner for å bevare helse, ungdommelighet og vigør siste halvdel av livet har lenge vært et amerikansk fenomen, men med internett og globalisering er fenomenet kommet nært innpå. Denne praksisen får støtte fra leger som driver slik business på Oslos vestkant, langt unna etablert medisin og forsvarlighet.

Ødelagte liv

Hormontilskudd for å bedre yteevne og utseende er et risikospill uansett alder, og er ikke en farbar vei mot god helse. Mange personer med trøtthetstilstander besøker leger som foreskriver hormonene uten at det er påviselig sykdom i disse organene. Selv om pasienten blir mer opplagt en stund, er det feil løsning på problemet, og på sikt gir det helseplager. De eneste som drar nytte av behandlingen, er legene som får betalt.

Ved Haukeland universitetssykehus ser vi følgene av hormoner som er gitt til friske:

  • Blodpropp som følge av P-piller og østrogentilskudd. Det er sjelden, men kan være alvorlig nok.
  • Skyhøye regninger. Alle som i fortvilelse over trøtthetstilstander har vært i Oslo hos en eller annen hormonlege, og som nå sitter med regningen og alle sine hormontilskudd og plager.
  • Ødelagte liv. Alle de menn og kvinner som tar testosterontilskudd for å bli bra nok, og som sitter og gråter over ødelagt liv. Her ser vi bare toppen av isfjellet.