- Veldig uoversiktlig situasjon

300.000 mennesker skal ha flyktet til Nord-Irak etter at Mosul ble angrepet av ekstreme islamister.

PÅ FLUKT: Tamara Nuh (til v.) og Hasir Khaled flyktet fra kampene i Irak og har søkt tilflukt i det kurdiske selvstyreområdet. TIRIL SKARSTEIN, NRC

Store menneskemengder er på flukt etter at den ekstreme opprørsgruppen ISIL angrep og tok kontroll over Mosul i Irak denne uken.

— 500.000 på flukt

Anslagsvis en halv million mennesker har forlatt byen etter at den irakiske hæren la ned våpnene og ga opp å forsvare byen. De fleste flyktningene har reist nordover, til det kurdiske selvstyreområdet.

Programdirektør Rebecca Dibb i Flyktningehjelpen i Irak, sier situasjonen er svært uoversiktlig.

— Det er veldig mange mennesker i bevegelse, og køer av biler på veiene, fordi folk ikke har noe sted å være. Det er ikke alle som har familie de kan bo hos, og mange har ikke råd til å skaffe seg en leilighet. Noen har råd til å bo på hotell noen dager, andre slår seg til i slumområder utenfor byene, sier Dibb.

Oppretter tre leirer

Den kurdiske selvstyremyndigheten planlegger nå å sette opp tre leirer i Duhok og Erbil, og gjør seg klar til å ta imot enda flere flyktninger.

— Hvis Mosul blir angrepet av den irakiske hæren, kan det føre til enda større flyktningestrømmer. Vi må være forberedt på alt, sier Dibb.

De islamistiske opprørerne i ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten) skal ha fått kontroll over store mengder våpen og utstyr da den irakiske hæren flyktet. Ifølge avisen The Guardian skal opprørerne også ha ranet til seg 2,8 milliarder kroner i kontanter fra byens banker. ISIL- styrken skal være på om lag 10.000 mann.

Etter å ha fått kontroll over Mosul, beveget ISIL-styrkene seg sørover i retning Bagdad, og tok over Tikrit og Dhuluiyah.

Minister i bombeangrep

I byen Kirkuk har den irakiske hæren trukket seg ut, og den kurdiske sikkerhetsstyrken Peshmerga har overtatt kontrollen. Den kurdiske sikkerhetsministeren Jaafar Mustafa ble utsatt for et bombeangrep i Kirkuk torsdag, men overlevde, melder NTB.

Flere steder har irakiske sikkerhetsstyrker gitt opp å forsvare seg mot ISIL-styrkene. Den pensjonerte amerikanske generalen Jack Keane, som var blant USAs president George W. Bushs rådgivere under den amerikanske okkupasjonen, sier den irakiske hæren «kun er en hær på papiret».

– Det er en stor og velutrustet hær, men det er en hær som ikke er lydig og som ikke vil risikere noe for landet sitt, sier han til BBC Radio 4.

Dibb sier Flyktningerådet jobber sammen med kurdiske myndigheter og andre hjelpeorganisasjoner for å bedre den humanitære situasjonen for flyktningene.

— Det er over 40 grader her nå, og det er viktig å skaffe nok vann og sørge for gode sanitærforhold. Det har hovedprioritet nå, sier hun.

Ber FN om hjelp

Irak vil be FNs sikkerhetsråd om ekstra militær bistand når rådet møtes i New York torsdag, sier Iraks ambassadør i Frankrike, ifølge NTB.

– Vi trenger utstyr, fly og droner, sier ambassadør Fareed Yasseen på spørsmål fra radiokanalen France Inter om hva slags hjelp Irak vil be om fra sikkerhetsrådet.

– De må støtte Irak. Det som skjer nå er ikke bare en trussel for Irak, men for hele regionen, sier Yasseen.

Han sier situasjonen nord for Bagdad er i ferd med å stabilisere seg.

– Det jeg har hørt er at ISILs fremmarsj har blitt stanset. Spesialstyrker er på plass, og de gjør jobben sin. De har sikret Samarra og raffineriet i Baiji, sier Yasseen.

FIKK HJELP: Suad Mushsin (til v.) flyktet med mannen sin og tvillingene Tamara og Ahmed. De bor i en transittleir ved et sjekkpunkt mellom Mosul og Erbil. TIRIL SKARSTEIN, NRC

KAN KOMME FLERE: Rebecca Dibb, opprinnelig fra Bergen, er programdirektør for Flyktningehjelpen i Irak. Organisasjonen forbereder seg på å ta imot enda flere flyktninger etter kampene denne uken.