- How can I help you, sier Pavels og henvender seg til en dame i grønn jakke som står og ser på fiskerettene i boden til fiskehandler Tom Rørnes.

- Jeg vil gjerne ha en halv porsjon av den, sier hun og peker på en rett.

Det er rett og slett en kul jobb. Hvis Tom gir meg en permanent jobb, blir jeg gjerne i Bergen

Pavels fra Riga i Latvia

- Det skal jeg fikse. Vil du ha noe å drikke til også, spør Pavels, som har slått over på norsk.

- Er som en familie

33 år gamle Pavels fra Riga i Latvia snakker fire språk flytende og går på kurs for å bli enda bedre i norsk. Dette er andre sommeren på rad han jobber hos fiskehandler Tom Rørnes.

- Jeg liker jobben veldig god. Så godt at jeg skulle ønske den var permanent. Du treffer folk fra forskjellige land og lærer noe nytt hver eneste dag. Jeg har det gøy, samtidig som jeg gjør jobben min, sier Pavels.

Hjemme i Riga har han kone og tre døtre under tre år.

FISK: Både fiskehandlerne og fiskene på Torget er klar til å ta imot bergensere og turister i sommer.

- Drømmen er å kunne bo i Norge med familien min, sier han før han må tilbake for å jobbe.

Ved siden av står Eduardo Fernandes (32) fra Uruguay og jobber sammen med konen sin Serrana Vilaró. Begge to har jobbet på Fisketorget åtte somre på rad.

- Når sesongen er over sier vi at dette skal bli vår siste sommer på Fisketorget. Men vi kommer tilbake hvert eneste år, sier Eduardo Fernandes.

Han forteller at han er surfelærer i Uruguay resten av året og at konen er psykolog. De er også glad i å reise.

- Det er spesielt kjekt når det kommer noen fra Uruguay eller Brasil på Fisketorget, og de oppdager hvor jeg er fra. De lurer på hvorfor jeg er i Bergen. Men jeg trives her. Vi er som en familie, og så tjener vi gode penger, sier han.

Mange hundre søkere

Fiskehandlerne Tom Rørnes og Kenneth Fjellskål sier de hvert år får mange hunder søkere til sommerjobbene. Mange sender e-post, men det er også flere som møter opp personlig i håp om å få jobb.

- Det er vanskelig å få jobber i Europa, og det er nok derfor mange utenlandske ønsker å jobbe her. Men vi ser også at de trives godt og at de kommer igjen år etter år. Og det er veldig flinke de som jobber her. Vi tar ikke inn hva som helst, sier Kenneth Fjellskål, som er daglig leder i Fjellskål Fisketorget AS.

En av dem som har fått innpass hos Fjellskål, er italienske Erica Pagni (35). Hun har jobbet der i tre år og trives godt.

- Jeg fikk stedet anbefalt av venner. I begynnelsen syntes jeg det var litt rart å selge hval, men nå går det fint. Det er en super jobb, sier Erica Pagni.

- Det er viktig med trivsel. Hos meg får de fire ukers prøvetid. Trives de ikke med jobben eller kolleger, må de slutte. Det er også viktig med språkkunnskap og at de har jobbet med hygiene, mat eller salg tidligere, supplere fiskehandler Tom Rørnes, som gjerne skulle sett at det også var flere nordmenn som søkte.

- Av over 500 søkere, var det kun en nordmann. Hun har jeg ansatt. Men jeg skulle gjerne hatt flere, sier han.

Som en realityserie

Hos fiskehandler Arnfinn Djuakstein møter du Liying Zeng (23) fra Kina og Pepe Lugo (30) fra Mexico. Luga har jobbet hos Djukastein i tre år. For Zeng er det først sesong.

- Det er vanskelig å få jobb når man ikke snakker norsk, men jeg har vært heldig. Jeg har bare vært her i fire dager, men jeg synes allerede det er veldig kjekt å treffe så mange folk med ulike bakgrunner, sier Liying Zeng og ser bort på Pepe Lugo.

- Jeg er kokk og har vært her i fire år. Jeg jobbet egentlig på en restaurant i Bergen, men fikk spørsmål om jeg kunne jobbe for en kompis som skulle reise bort. Jeg har vært her siden og vil ikke tilbake til restauranten. Her skjer det nye ting hver dag. Det er som å være med i en realityserie, sier Pepe Lugo og ler.

Tilbake i boden til fiskehandler Tom Rørnes står latviske Pavels og snakker med to damer fra Japan.

- Det er rett og slett en kul jobb. Hvis Tom gir meg en permanent jobb, blir jeg gjerne i Bergen, sier han.