Det er fredag ettermiddag og mødre og fedre strømmer til Kjøkkelvik barnehage for å hente sine små. Tirsdag kan det bli stengte porter i barnehagen. Kjøkkelvik er en av i alt 55 private barnehager i Bergen som vil bli rammet dersom det blir streik.

Utdanningsforbundet, Fagforbundet og Delta har siden torsdag sittet i meklinger med Private barnehagers landsforbund (PBL). Kampen står om de ansattes pensjonsordning, og blir ikke partene enige før midnatt fredag, vil de ta ut rundt 1400 barnehageansatte i streik.

Minst 20 helt stengte barnehager

Halvparten av disse er i Bergen, noe som betyr at småbarnsfamilier her vil bli rammet hardt. En foreløpig gjennomgang BT har gjort viser at i alle fall 3200 barn vil måtte være hjemme fra barnehagen deler av uken om det blir streik.

Ved 01-tiden natt til lørdag var det fortsatt ikke kommet meldinger om at meklingen var kommet i havn.

I minst 20 barnehager sier styrerne blir nødt til å holde helt stengt.

Kan din barnehage bli rammet av streik? Se hele listen her.

Foreldrene kan ta over

En av dem er Kjøkkelvik barnehage.

— Foreldrene har fått tilbud om å i stedet ha foreldrestyrt barnehage. Det vil si at de kan låne barnehagen og ha vakter selv, sier Grethe Sebak Rojahn.

Foreldrerepresentant Tasim Karim Birkeland sier foreldrene så langt ikke har planlagt å organisere barnepass, men at det kan bli aktuelt.

— Foreløpig avventer nok mange for å se om det faktisk blir streik, sier hun.

Så langt har Birkeland og mannen begynt å legge planer for barnepass for seg selv.— Det blir en kabal å legge. Når kan jeg være hjemme, når kan han være hjemme og når kan vi ta ungene med oss på jobb. Vi må være kreative, sier hun.

- Drastisk virkemiddel

Også på Læringsverkstedet Søreidetunet blir det stengte dører fra tirsdag morgen dersom det blir streik.

— Vi har 20 ansatte som er organiserte og skal tas ut, så vi må stenge helt, sier daglig leder Kari Anne Ryttvad. Barnehagen har 121 barn.

Ryttvad sier foreldregruppen er varslet, og at hun opplever at foreldrene er forståelsesfulle. Likevel håper hun de unngår en streik.

— Det er en veldig kjedelig situasjon, så jeg håper partene kan snakke sammen og bli enige før et sånt drastisk virkemiddel blir tatt i bruk, sier Ryttvad.

To halve dager

På mange av barnehagene som vil holde åpent med redusert drift, må foreldre belage seg på å være hjemme eller finne barnepass annenhver dag eller oftere.

På Sjøsprøyten barnehage må foreldrene til de 63 barna forholde seg til en svært redusert drift.

— Vi vil fordele den på alle barna så foreldrene har fått beskjed om at de i løpet av fem dager kan ha barna på barnehagen to halve dager, sier daglig leder og styrer Linda Sandtorv.

Alle i Kidsa blir rammet

Kidsa barnehager er den største private barnehageeieren i Bergen. Alle de 28 barnehagene de eier er rammet av streiken, og kun en klarer å holde oppe som normalt. I alt 12 må holde helt stengt.

— Det kommer til å merkes veldig hardt hos oss dersom det blir streik, sier personal- og administrasjonsdirektør Trine Samuelsberg.

Hun håper at partene klarer å komme til enighet i meklingen.

— Men det er vanskelig for pensjon, som det mekles om, er et veldig viktig tema. Vi er selv medlem av PBL, og støtter deres ønske om å etablere en ny pensjonsordning under forutsetning at de ansatte blir ivaretatt på en god måte, sier Samuelsberg.