Tatt for voldtekt etter 15 år

Politiet mener at bedriftslederen voldtok en 16-åring i Bergen i 1996, og en eldre kvinne i fjor høst.

SLO TIL IGJEN: Den siste av voldtektene skjedde sentralt i Bergen, i nærheten av Torgallmenningen, i fjor høst. ARKIVFOTO
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Politiet etterforsket to voldtekter og ba om DNA fra 100 menn. En av dem som nektet, er nå pågrepet og siktet i saken.

Mannen ble fredag pågrepet og siktet for to voldtekter, opplyser politiet i en pressemelding. Den siktede er en 33 år gammel etnisk norsk mann. Han leder en mindre bedrift i en av Bergens nabokommuner.

15 års mellomrom

De to voldtektene skjedde i Olsvik i februar 1996, og i Bergen sentrum i oktober i fjor.

Mannen ble fengslet mandag ettermiddag, i første omgang for fire uker, de to første med brev- og besøkskontroll. Dette var i tråd med aktors ønske.

Forsvarer Lasse Solberg ba forgjeves om at 33-åringen ble løslatt.

— Min klient erkjenner ikke straffskyld, ut over det ønsker jeg ikke å kommentere saken. Jeg har snakket med ham. Han håper på å bli satt fri i dag, sier Solberg til bt.no.

33-åringen har anket rettens avgjørelse om varetektsfengsling, men blir sittende innesperret til anken er behandlet.

— Han mener det verken er fare for gjentagelse eller fare for forspillelse av bevis, slik retten legger til grunn, sier Solberg.

Offer i 80-årene

Politiet gikk mandag også ut med flere opplysninger om den siste voldtekten.

— Kvinnen som skal ha blitt utsatt for overfallsvoldtekt i Veiten i oktober i fjor, var en bergensdame i 80-årene, sier politiinspektør Sissel Isachsen.

Ifølge pressemeldingen som gikk ut fra politiet i etterkant, het det:

— Gjerningsmannen grep fatt i en dame som oppholdt seg i inngangspartiet til en bygård, dro henne ned i kjelleren og voldtok henne.

Kvinnen ble undersøkt på legevakten etter hendelsen. Ifølge politiet den gangen dreide det seg om en fullbyrdet voldtekt.

- Tapet fast 80-åringen Den 33 år gamle mannen som er siktet for overfallsvoldtekten mot den 80 år gamle kvinnen er siktet for å ha tapet henne fast.

— Dette ønsker jeg ikke å komme inn på nå før fengslingen. Det jeg kan si er at vi ønsker fengsling både på grunn av fare for bevisforspillelse og faren for gjentakelse, sier påtaleansvarlig Sidsel Isachsen.

Overfallsvoldtekten har vært en ekstrem påkjenning for den 80 år gamle kvinnen.

— Hun fikk et hjerteinfarkt umiddelbart etter overgrepet, bekrefter politiadvokaten.

Anna-Marie Berg er bistandsadvokat for kvinnen i 80-årene, og har vært det siden hendelsen i oktober 2010.

— Jeg har ikke fått snakket med henne etter pågripelsen, så jeg vil ikke kommentere mer på dette stadiet. Men jeg er veldig glad de har tatt noen. Det er utrolig bra, sier Berg, som berømmer politiet for «formidabel innsats» i saken.

- 80-åringen er lettet

Bistandsadvokaten til den 80 år gamle kvinnen som ble utsatt for en overfallsvoldtekt, sier gjennom sin advokat at hun er lettet over at politiet har pågrepet noen i saken.

— Samtidig som hun er lettet, synes hun at saken skaper mye ubehagelig støy, sier hennes bistandsadvokat Anna Marie Berg.

80-åringen er likevel glad for den gode hjelpen hun har fått fra politi, helseapparat og andre.

Nektet DNA-test

Basert på mobiltelefontrafikk ble 100 menn innkalt til politiet og bedt om å avgi DNA-prøve før jul.

Den siktede mannen var en av dem. Han møtte hos politiet, men ville ikke avgi DNA, opplyser politiet. bt.no har tidligere skrevet om personer som ikke ønsket å avgi DNA. Den siktede er ikke blant disse.

Etter videre etterforskning fattet politiet mistanke mot mannen. Fingeravtrykkene hans er funnet på et av åstedene, ifølge politiet.

Politiet har fått rettens medhold i at de kan ta DNA-prøve av mannen. Den er nå sendt inn til analyse.

Pågripelsen skjedde bare to uker før den første voldtekten ville vært foreldet. Den skjedde 6. februar 1996, og neste søndag ville foreldelsesfristen på 15 år gått ut. Siden politiet nå har siktet en person i saken, kan han straffes dersom saken havner i retten.

Flere beviser

Ifølge politiinspektør Sidsel Isachsen er mistankegrunnlaget mot mannen tredelt:

— Mistanken baserer seg på fingeravtrykk funnet på det siste åstedet, beskrivelse av gjerningsmannen og opplysninger om bevegelser fra andre menn som har vært inne til DNA-screening, sier Isachsen.

- Er den pågrepne blitt navngitt av noen?

— Nei.

- Er mannen tidligere straffedømt?

— Det vil jeg ikke kommentere.

Publisert