Leger skyr Legevakten

Hver eneste uke er det leger som ikke møter opp på jobb. Nå er sjefen lei - og vil straffe med lønnstrekk og dobbeltvakt.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

bt.no skrev i formiddag om legen som forlot vakten sin på Legevakten for å gå på Iron Maiden-konserten på Koengen. Selv bagatelliserte legen fraværet sitt, og viste til at også andre leger kutter vakter eller ikke møter i det hele tatt.

Les også

«Rocke-legen» strøket fra vaktlisten

Selv om de fleste fastleger har plikt til å ta to-tre vakter på Legevakten i måneden, opplever legevaktsjefen hver eneste uke at leger ikke møter opp til nattevaktene de er satt opp på.

— Det er et problem. Da må vi ringe rundt og høre om noen andre er interessert, men det er vanskelig på kort varsel, sier Frank van Betten.

Det er strie vakter med fyll, truende og voldelige episoder, samt tilfeller av alvorlig psykiatri kombinert med rus Gunnar Ramstad, leder i Hordaland legeforening

Gavepakke å miste jobben

Van Betten tok i dag kontakt med kommunaldirektøren i Bergen kommune for å diskutere problemet. Han etterlyser muligheter til å straffe legene som ikke gjør jobben sin.

— Noe av problemet i det sentrale avtaleverket er at det ikke er tatt høyde for manglende oppmøte. Det finnes ingen sanksjonsmuligheter mellom «ingenting» og at man mister fastlegehjemmelen, noe som skal mye til, sier legevaktsjefen.

«Rocke-legen» fikk i dag beskjed om at han risikerer å miste jobben, uten at han tok det særlig tungt.

— Jeg har andre jobber, og er ikke redd for å miste denne, svarte legen.

Van Betten innser at dette virkemidlet slår feil ut.

— For dem som har plikt til å jobbe her, men helst vil slippe, så blir jo dette en gave.

Han mener derfor at en økonomisk sanksjon eller straff i form av at legen neste gang må ta dobbeltvakt, kan være en vei å gå.

— Vi hadde samtaler om dette med byrådsavdelingen for to-tre år siden, og skal ta det opp igjen nå, sier van Betten.

Tøffe vakter

En av grunnene til at legene vegrer seg for nattevaktene på Bergen legevakt er at de beskrives som spesielt krevende og slitsomme.

— Det er strie vakter med fyll, truende og voldelige episoder, samt tilfeller av alvorlig psykiatri kombinert med rus, forteller Gunnar Ramstad, leder i Hordaland legeforening.

Mange forsøker også å bytte bort pliktvaktene fordi de er økonomisk lite gunstige. Jobber man natt på Legevakten, må man gjerne ta seg fri fra sin vanlige jobb dagen etterpå.

Legeforeningen har forståelse for at det er slitsomt med pliktvakter på toppen av full jobb, men har likevel null toleranse for at leger uteblir på nattetid.

— Det er ikke akseptabelt å forlate en vakt, både av kollegiale og medisinske grunner. Jeg har aldri tidligere hørt om en slik begrunnelse, sier Ramstad om konsertgjengeren.

På Legevakten får det konsekvenser ved at ventetiden øker for pasientene

Frank Van Betten, sjef ved Legevakten

- Ukollegialt

Fordi så mange uteblir til vaktene, er det nå fast praksis at legene blir oppringt før vaktene sine.

— Det burde ikke være nødvendig, men vi er nødt til å gjøre det for å få dem til å komme, sier van Betten.

Han er oppgitt over forholdene.

— Står man på listen, så skal man møte. Det skal mye til for at man ikke gjør det, det gjelder jo i alle jobber. På legevakten får det konsekvenser ved at ventetiden øker for pasientene. I tillegg er det ukollegialt, flere leger har klaget over at de har måttet jobbe alene. Det er vanskelig å prioritere når det kommer inn 3-4 dårlige pasienter samtidig, sier van Betten.

Bergenslegene har få vakter

Han sier dette ikke bare er et problem i Bergen, men også i andre storbyer. Dette til tross for at bergenslegene har mindre grunn til å klage enn de fleste andre.

— Vaktbelastningen er lavere i Bergen enn i svært mange andre kommuner fordi det er mange leger å dele vaktene på. Man skal ikke langt utenfor Bergen før man har slike vakter 1-2 ganger i uken, mot 2-3 ganger i måneden her, sier Ramstad.

— Det er merkelig at man ikke stiller opp selv om belastningen er mindre, mener legevaktsjefen.

Han tror en årsak er at legene er mer kollegiale på mindre steder.

— I små kommuner kjenner legene hverandre, og det skal mer til for at man ikke møter opp, sier van Betten.

Hva mener du kan gjøres for å bedre situasjonen ved Bergen Legevakt? Si din mening her.

Publisert: