Stor skredfare på Vestlandet

Søndag blir det farlig både i skiløypen og på veiene på grunn av usedvanlig stor snøskredfare. Her er rådene fra NVE.

Publisert Publisert

SKREDFARE: Søndag og mandag blir det stor fare for snøskred på Vestlandet. Bildet er fra storskredet i Eikedalen i 2011. Foto: Roar Christiansen (arkiv)

  • NTB
  • Christina Pletten
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Skredvarslingstjenesten har satt nivået i Hordaland til 4. Det høyeste nivået er 5, og dette er meget sjelden er i bruk.

— Rask temperaturstigning og mye nedbør som regn som meldes for Vestlandet søndag ettermiddag, vil kunne føre til flere naturlig utløste snøskred, sier vakthavende Birgit Rustad.

— Den varme luften som kommer inn i morgen ettermiddag, skaper stor fare for snøskred. Det har kommet opp mot en meter snø i mange områder. De varme temperaturene smelter bindingen i snøen og den kan skli ut.

Folk bør unngå utløpsområder for snøskred, som for eksempel å gå inn i bunnen av en dal med bratte skråninger rundt, sier Rustad. NVE opplyser videre at det vil variere hvilke områder som vil være mest utsatt, fordi vinden snur.

Unngå bratte bakker

Her er rådene fra NVE:

• Unngå områder som er brattere enn 30 grader.

• Er du usikker, velg turer som er slake og hold deg i preparerte løyper i alpinanleggene.

• Ved dårlig sikt bør man være enda mer forsiktig med hvor man beveger seg, det er fort gjort å rote seg inn i farlig terreng.

Farlig på veiene

Siden det er så mye snø i terrenget, vil selv mindre snøskred kunne nå frem til veier. Over 1000 til 1200 meters høyde vil nedbøren komme som snø.

— Den høye skredfaren vil vedvare ut deler av mandagen. Men allerede mandag morgen meldes det synkende temperaturer, og dette vil redusere sannsynligheten for naturlig utløste skred, forklarer Rustad.

varsom.no ligger oppdaterte snøskredvarsler. For nivå 4 lyder følgende råd: «Ferdsel i skredterreng anbefales ikke. Skred som løsner av seg selv, forventes. Unngå løsne- og utløpsområder.»

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Toåring falt i elv i Geiranger - omfattende søk pågår

  2. Lange køer etter at ferge fikk problemer

  3. Rådmannen sov knapt på flere uker etter møtet med familien: – Jeg angrer ikke

  4. Kim-André er verdensmester i dødsing. Her kaster han seg i sjøen på Nordnes.

  5. Kjære student: Velkomen til Bergen. Her skal du bu dyrt. Og dårleg.

  6. Rørleggerbedriften Olav Grevstad er konkurs