• Vi vil vise at det går fint an å feire jul alle sammen, sier Amalie Torp (29).

Lillejulaften 2014. Roen har senket seg i Lonevåg på Osterøy. Utenfor det hvite trehuset blinker julelys, og gradestokken dirrer rundt nullpunktet. Det er ikke stjerneklart, men vått. Det aller meste minner om en hvilken som helst juledag på Vestlandet, men innenfor døren til Amalie Torp (29) er julefeiringen alt annet enn normal:

Oppskriften teller nemlig to ekser, derav en tidligere ektemann, to barn, ett med hver av dem, et par foreldre — og pinnekjøtt på bordet. Amalie er fra ribbelandet i Øst.

— Vi gjør det fordi vi føler det er best for barna. Heldigvis er vi kjempegode venner, forteller 29-åringen.

— Hva skjer hvis noen av dere får kjæreste, da? Må hun eller han bli med?

— Vi har faktisk snakket om akkurat det. Går noen av oss inn i et forhold, må vi nok være åpne om ordningen og legge premissene for det. Vi ønsker jo å fortsette med dette. Det er viktig for oss.

— Er det gøy å ha pappa her, Sara?

— Ja, det er fint. Veldig fint.

Reiste til Osterøy

Det hele begynte litt på slump i fjor.

Amalie og hennes daværende ektemann, Dag-Erlend Torp (29), skulle planlegge julefeiringen. Amalies foreldre var allerede spikret for femte året på rad, men hva med pappaen til Sara (7)? Han satt på andre siden av landet og lengtet etter å feire jul med datteren. Kunne ikke han også få komme?

— Gleden jeg så i øynene til Sara da jeg kom, den gleden er så utrolig ekte. Det er ikke alle foreldre som kan få oppleve det. Ordningen er en vinn-vinn-situasjon for både barn og foreldre, sier Ken André Wendel (34).

Og med det ble familien Torp-Wendel-Olsen-Rindals moderne julefortelling satt i stein.

— Jeg ble veldig giret og kastet meg rundt, forteller Ken.

Trodde det ble kleint

— Jeg må si jeg var litt skeptisk til situasjonen. Det kunne jo bli kleint, sier Dag-Erlend Torp fra Osterøy.

Han er Amalies eksmann. De to møttes under en X-factor audition i 2009, og etter hvert flyttet de til Torps hjembygd på Osterøy. Sammen har de guttungen Markus Johannes (4).

— Det ble veldig koselig! Egentlig skulle han dra første juledag, men så ble han en dag lenger. Det samme skjer i år også, forteller Torp.

— Vi er blitt veldig gode venner, legger han til.

«Lappeteppefamilien»

Familieterapeut Sølvi Foss applauderer familien Torp for å tenke på barna først, og seg selv i andre rekke.

— Det er fantastisk når kommunikasjonen og klimaet mellom foreldrene er så god at det går an å feire jul alle sammen. Det er på høy tid å fornye synet på kjernefamiliens julefeiring. Det finnes så mange ulike former for familier i dag, og vi må tørre å tenke utenfor de tradisjonelle rammene og lage nye tradisjoner, sier Foss.

Hun er selv mamma i en familie med dine, mine og våre barn og har skrevet en bok om det hun omtaler som «Lappeteppefamilien».

Foss tror det er urealistisk for de fleste å få til en slik familiefeiring som familien Torp første året etter en skilsmisse.

— Da tror jeg det er for betent og vondt. Likevel tror jeg ikke man skal gi opp håpet om at dette er mulig å få til på sikt. Man må bare prøve ting ut litt etter litt og se hva som fungerer, sier hun.

Sett barna først

For andre i samme situasjon, og som ønsker å prøve seg på noe lignende, er familien på Osterøy samstemte om tipset «åpenhet».

— Vær åpen. Da kommer du langt. Ha fokus på ungene, det er de som er viktigst. Glem deg selv litt, sier Dag-Erlend Torp.

Også familieterapeuten mener det viktigste er å sette barnas behov først. Hun vet at mange foreldre ønsker å ha barnet hos seg, men anbefaler skilte foreldre til å tenke litt bredere på hva som er jul.

— Det er ikke bare julaften som er julen. Her må foreldrene roe litt ned. Det er en lang juletid, hvor begge foreldrene kan ha barna og få kjekke opplevelser. Det viktigste man gjør i julen er å være fleksible på vegne av barna, slik at det blir kjekt for alle. Ikke styr julen kun etter samværsavtaler. Det er viktig å begynne å planlegge tidlig, sier hun.

Husk på hva du sier

Hun ber foreldre unngå å gi barna dårlig samvittighet. Den som blir igjen uten å ha barna på julaften, må prøve å vise barnet at det går helt fint, mener hun.

— Når du vinker barnet ut døren så ikke si at du vil savne vedkommende. Si heller at du gleder deg til å se barnet igjen, og at du er sikker på at barnet får en veldig fin jul hos sin andre forelder. Fortell gjerne barna også at du kommer til å få en fin jul, sier hun.

Foss mener feiringer med mine, dine og våre barn lærer barna viktige ting for fremtiden.

— Tenk hvor mye fint du kan vise barna dine ved en slik handling. Man viser at man kan ha et godt forhold selv om man skiller lag. Det er verdifull læring de tar med seg videre i livet, sier hun.

Vil ikke håne

Amalie Torp presiserer at de ikke er ute etter å håne folk i samme situasjon som ikke klarer det samme, men håper at de kan inspirere andre.

— Det er en veldig koselig opplevelse, og vi gjør det fordi vi føler det er best for barna. Men vi er nok ikke unike, sier hun.