— Det lukter litt kloakk her inne, men det er ikke min feil, unnskylder Jan Åge Stengårdsbakken.

Eneboligen sør for sykehuset i Odda fikk seg en skikkelig omgang under flommen i Odda, og var det første huset som kom i fare. Stengårdsbakken jobbet med å redde huset hele ettermiddagen og kvelden. Selv om de måtte gi opp, da gravemaskinen satte seg fast og det ble for farlig for redningsmannskapet, gikk huset klar av elven.

Nå har en takstmann fastslått at huset er blitt åtte centimeter skjevt.

Sjøsyk

Inne i huset er det ikke lett å se hvor store skadene er, men på stuegulvet er en dump og på kjøkkenet et søkk. På et soverom er en sprekk mellom gulv og vegg. Inngangsdøren lar seg så vidt lukke.

— Første kvelden jeg var hjemme, ble jeg sjøsyk av å sitte i stuen, sier Stengårdsbakken og ler.

En geolog må først på plass for å vurdere grunnforholdene under huset, før det bestemmes om huset skal rives eller ikke. Han kan bo i huset, men hva som skjer med det, er fremdeles ikke bestemt.

— Om det rives og jeg bygger nytt, eller om vi jekker det opp som det står, har jeg bestemt at det blir bra uansett.

Se video fra da Jan Åge Stengsårdsbakken var tilbake til huset dagen etter flommen.

Gruet seg til å være alene

Han flyttet hjem igjen for en uke siden.

— Jeg gruet meg til å sitte alene, men da ble sønnen med tilbake. Jeg var trøtt, så jeg har sovet godt, sier han med et smil.

Stengårdsbakken jobbet hardt sammen med de andre i Sivilforsvaret i fire dager, før avdelinger i Bergen avløste de lokale.

Styrket samfunn

Samfunnet er blitt bundet enda bedre sammen av hendelsen, mener Stengårdsbakken. Den største grunnen til at han har stilt opp i media disse dagene, er nettopp for å formidle hvordan oddingene stiller opp for hverandre etter flommen.

— Jeg har aldri klemt på så mange før, både kjente og ukjente. Vi kommer styrket ut av dette. Vi glemmer å klage over småting nå. Det er ikke synd på meg i det hele tatt. Jeg har mange venner og ressurser til å hjelpe meg, sier han.