Grønn bølge skyller vekk Lysbakken

Tom Sverre Tomren surfer mot stortingsplass, mens SV-leder Audun Lysbakken blir dratt ned i dragsuget. Miljøvelgerne strømmer til De Grønne i stedet for SV.

Publisert Publisert
  • Pål Andreas Mæland
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Med smått utrolige 6,1 prosent i oppslutning gjør Miljøpartiet De Grønne (MDG) et kjempebyks på BTs partibarometer for Hordaland i august.

Det betyr at partiet på kort tid er blitt større enn to andre partier som profilerer seg som miljøpartier, Venstre og SV. Også Senterpartiet er passert, slik at MDG på denne målingen er Hordalands femte største parti.

— Det er veldig gledelig. 6,1 prosent er over dobbelt så mye som sist måling. Da er det bare å brette opp ermene og jobbe for at vi får to kandidater fra Hordaland inn på tinget, jubler De Grønnes førstekandidat, Tom Sverre Tomren.

Fra prekestol til talerstol

Til daglig jobber han som prest i Haus kyrkje i Osterøy, men dersom fremgangen varer til valget kan han bytte ut prekestolen med talerstolen på Stortinget fra oktober. Det blir ikke helt nytt for presten, for han har sittet i fylkestinget som enslig MDG-representant siden valget i 2011.

— Jeg skjønte på siste måling at det faktisk kan bli en realitet med stortingsplass. Derfor har jeg nå sjekket permisjonsreglene og hva som skjer med presteboligen min dersom jeg blir valgt inn, forteller han.

Han har fått bekreftet at han kan få bo i boligen så lenge han har permisjon. Selv kan han pendle til Oslo.

— Det er viktig for familien min. Vi har bodd i Kamerun i fire år. Nå må de få være i ro et sted, sier Tomren.

På Stortinget håper han å få selskap av flere MDG-representanter.

— Vi har vært inne med tre stykker på målinger. Går vi over sperregrensen, kan det bli enda flere. Da kan vi bli mellom syv og ni, sier han.

Tar fra og SV

Overgangstallene viser at de fleste av dem som har gått over til De Grønne, stemte på kategorien «Andre partier» i 2011. Tomren tror en god del er hentet fra Byluftlisten, som kom inn i bystyret i Bergen, men ikke stiller til Stortinget.

_I3B3989.jpg Foto: Silje Katrine Robinson

Men en god slump velgere kommer også fra SV, til tross for at SV-leder Audun Lysbakken gjentatte ganger har sagt at klima og miljø er den viktigste saken for SV i denne valgkampen. På BTs måling er han fortsatt ute av Stortinget.

— Målingen viser det vi har sett lenge. Vi må slåss for mandatet. Det er innenfor rekkevidde, men bare hvis SVs venner faktisk stemmer på oss. Jeg håper de ikke tar det får gitt at jeg kommer på Stortinget, sier han.

— Du har drevet valgkamp siden i fjor høst. Er det ikke demotiverende at dere står helt på stedet hvil?

— Nei, tvert imot. Det er veldig motiverende fordi vi vet at veldig mange bestemmer seg på slutten. Vi har et godt grunnlag for å vinne velgere, hevder Lysbakken.

Toppe på vippen

Flere av de mest profilerte politikerne nasjonalt står på valg i Hordaland, og det blir hard kamp om stortingsplassen for fire av dem. Sikrest virker KrF-leder Knut Arild Hareide, som på denne målingen er komfortabelt inne med 8,5 prosents oppslutning.

Venstre-nestleder Terje Breivik er også inne, men lever mer usikkert. Inne, men helt på vippen, er også Kjersti Toppe, profilert helsepolitiker i Senterpartiet.

Høyre går ned over fire prosentpoeng og mister to mandater i forhold til rekordmålingen i mars. En trøst kan være at sjettekandidaten Ove Trellevik, til daglig ordfører i Sund, er den som er nærmest å true sistemandatet til Kjersti Toppe.

Ap opplever også trå tider i vest. Mens partiet lå på 30-tallet i målingene tidlig i 2012, har det gått jevnt utforbakke siden. 23,5 prosent er godt under de nasjonale målingene.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. SVs siste valg?

  1. Kommunevalg 2015