Politiet passet på

Trusseldebatt på UiB med politibil utenfor.

Publisert:

ENGASJERTE: Eivind Berge (i midten) tiltrakk seg mye oppmerksomhet og sinne under torsdagens debatt. Her flankert av Kari Jegerstedt og Øyvind Strømmen. I bakgrunnen Ellen Mortensen. Foto: ØRJAN DEISZ

At politiet sto oppstilt utenfor kveldens debatt i "Egget" på Studentsenteret var ikke tilfeldig, ifølge debattleder Ellen Mortensen.

— Vi har tatt våre forholdsregler, og ville være på den sikre siden. Vi har ansvar for mange personer her, sa Mortensen, som på direkte spørsmål avviste at det hadde kommet noen trusler i forbindelse med debatten.

Det var kvinnesynet til Anders Behring Breivik og hans likesinnede som var temaet under debatten "Kjønn i terrorens tidsalder". Før møtet sto det køer av folk utenfor som ikke fikk plass.

Ikke mottatt trusler

På forhånd var det mest snakk om paneldeltaker Eivind Berge sin deltakelse.

Les også

[No available link text]

Han visste ikke om politibilen utenfor, og har heller ikke mottatt noen trusler mot sin person.— Men det kommer en del negativt på bloggen min.

Hyllet Breivik

Berge har markert seg på nettet på bloggen sin, hvor han kommer med hatske utspill mot feminismen, som han mener tvinges ned over menn med vold i dagens samfunn, som for eksempel i form av kjønnskvotering. Han hyllet også Breivik i et innlegg etter terrorhandlingene 22.juli.

Berge mener han har en alliert i kampen sin mot feminismen i Anders Behring Breivik, og selv om det var Breivik som skulle diskuteres, ble fort fokuset rettet mot Berge.

— Skal man invitere slike som ham inn og ta dem på alvor i en akademisk setting? Man kan diskutere nazismen uten å ha Hitler i panelet, sa filosof Lars Gule.

Vanskelig å få sex

Berge selv reagerte mest på at Gule mente han led av vrangforestillinger. Han sto ved sine angrep mot det han kaller den voldelige likestillingen, som robber menn for erotisk kapital:

— Med likestilling blir det vanskeligere for menn å få sex.

Journalist og blogger Øyvind Strømmen har markert seg i etterkant av terrorhandlingene med kunnskap om den høyreekstreme idelogien på nett. Han avviste Berges påstand om at det bare er kvinner som har erotisk kapital, og som dermed har makten over menn.

— Nå vet jeg ikke om du har erotisk kapital, men du har guts som stiller her, sa han til Berge.

Les også

[No available link text]

Berge selv følte han fikk sagt meningene sine.— Men jeg var sjokkert over at noen hadde mer ekstreme meninger enn meg, sa han, og viste til Gule.

Gule lot seg provosere over at UiB hadde invitert Berge til debatten.

— Hadde vi invitert en antisemitt for å fortelle oss at jøder plyndrer verden hver dag, spurte han, og mottok høyest applaus av de fremmøtte.

Må være på plass

Ellen Mortensen forsvarte invitasjonen av Berge. Også de andre paneldeltakerne mente det var på sin plass, blant dem postdoktor Kari Jegerstedt.

— Å avskrive slike som ham legger lokk på mange av de forestillingene som eksisterer i dagens samfunn.

Publikum var engasjert over innleggene til Berge, og vekslet mellom å være provoserte og lattermilde, etter hvert som meningene hans kom frem.

— Du bør gå til psykolog, oppfordret Ivar Jørdre fra tilskuerbenken.

Publisert: