Mandag denne uken var det første trengingsdag etter sommeren for løpegruppen «Lovstafetten» på det juridiske fakultet i Bergen. Hele 40 jusstudenter stilte til start på Vektertorget.

— Vi er en løpegruppe for alle nivåer. Her får du være med enten du er god eller ikke, sier styremedlem og informasjonsansvarlig for Lovstafetten Else Loge.

Loge (20) har lest saken om 15 år gamle Synne Vines som ble overfalt da hun var på joggetur i Kanadaskogen lørdag kveld. Hun synes det er for galt at jenter ikke kan løpe alene.

— Jeg har venninner som er redde for å løpe alene. Selv har jeg drevet med løping hele livet og løper ofte alene. Man må bare ta små forholdsregler, som å si ifra hvor du skal, hvor lenge du blir borte og ha med mobiltelefonen. Men hvis du er redd for å løpe alene, er en løpegruppe supert, sier hun.

— Selv om det kan være skummelt å løpe alene, må man huske på at slike overfall skjer veldig sjelden.

- Må få løpe alene

Lovstafetten har løpetrening mandager, onsdager og fredager, og kan friste med alt fra langturer til intervaller. For å være med her, må du være jusstudent. En annen jente som er med i løpegruppen, er 19 år gamle Kristine Grønlund.

— Det er kjedelig når slike ting skjer. Man skal ikke være redd for å løpe alene. Det er ikke jentene dette skal gå ut over, men de som eventuelt overfaller. Man må tenke forebygging rundt dem i stedet. Jenter må få lov til å løpe alene, sier Kristine Grønlund.

— Men det er veldig sosialt og hyggelig å løpe sammen med andre også, legger hun til.

Loge oppfordrer alle fakulteter til å ha egne løpegrupper.

— Jeg tror det er viktig at alle som vil har muligheten til å være med i en løpegruppe, og at dette arrangeres av de ulike fakultetene. Dersom man er glad i å løpe, men redd for å løpe alene, kan man være med i disse gruppene, sier Else Loge og skyter inn at det er langtur nå på fredag med start fra Vektertorget klokken 17.15.

- Ikke frykt på NHH

Også på Norges Handelshøyskole (NHH) har de egne løpegrupper. Hver tirsdag og torsdag kan alle studenter som liker å trene, møte opp foran hovedinngangen til Handelshøyskolen.

— Vi løper intervall på tirsdager, og har langkjøring hver torsdag, sier Sverre Lind Thornes, styremedlem i løpegruppen ved NHH.

Øktene som varer i en og en halv time, er åpen for alle. Thornes sier studentene ikke er redde for å løpe i turløypene i Bergen.

— Spesielt ikke hos oss som har organiserte treninger med mange som løper sammen, sier han.

— Ble løpegruppen organisert på grunn av frykt for overfall?

— Nei. Det var først og fremst det sosiale og ikke en frykt for studentenes sikkerhet.

- Må ikke la seg skremme

Fylkesleder i Hordaland Sosialistisk Ungdom (SU), Hilde Boberg Andresen (20) sier det er forståelig at politiet oppfordrer kvinner til å ta forholdsregler før de legger ut på joggetur.

— Samtidig er det viktig å understreke at man først og fremst må fokusere på å forebygge vold mot kvinner.

Andresen oppfordrer jenter til å ta tilbake tryggheten når de ferdes ute.

— Tenk over hvordan du går, og hvilket blikk du gir. Går du oppreist med strakt blikk, sender du omverdenen signal om at du er trygg og ikke et mulig offer.

Andresen håper jenter ikke lar seg skremme fra å jogge i naturen.

— Man kan gjerne jogge mer, som en motreaksjon mot overfallet.