En konge på Høyden

Denne nydelige søndagen valgte Kong Harald å tilbringe på Nygårdshøyden.

Publisert Publisert

SPASERTE: Etter jubileumsgudstjenesten i Johanneskirken spaserte Kong Harald bort til Sjøfartsmuseet. Her flankert av styreleder i Sjømannskirken, Kjell Nordstokke (t.v) og konstituert generalsekretær Jan Olav Johannessen. Foto: Odd Nerbø

LOT SEG FRISTE: Når Sjømannskirken frister med vafler og kaffe, kan selv ikke en konge motstå fristelsen. Foto: Odd Nerbø

MINISTER OG KONGE: Kulturminister Thorild Widvey, (H) var tilstede sammen med kong Harald under jubileumsgudstjenesten og senere på utstillingen i Sjøfartsmuseet. Foto: Odd Nerbø

IMPONERTE: Jentekoret La Campanitas fra Costa del Sol imponerte med sin flotte korsang under jubileumsgudstjenesten. Foto: Odd Nerbø

PÅ REKKE OG RAD: Både sjømannsprester og andre prester var med på å feire 150 års-jubileet i Johanneskirken. Foto: Odd Nerbø

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Den 31. august for 150 år siden ble Sjømannskirken stiftet i et lysthus i Bergen. Og det var denne bursdagsfeiringen Hans Majestet var med på søndag. Først på jubileumsgudstjeneste i Johanneskirken, før han åpnet Sjømannskirkenes utstilling på Sjøfarstmuseet etterpå.

Bekymringer til liten glede

Kongen var i strålende humør, og tonen var høytidelig, men lett også inne i den stappfulle kirken. I sin preken snakket riktignok preses, Helga Haugland Byfuglien om bekymringer, men viste til Storm P, som har uttrykt: « Hele livet har jeg bekymret meg. Og det har jeg hatt liten glede av.»

Den halvannen time lange gudstjenesten var spekket med sang og musikk. Ikke minst bidro Sjømannskirkens jentekor fra Costa del Sol, Las Campanitas og sangere fra Bergen domkor, mens musikerne var fra Sjøforsvarets musikkorps.

Vil invitere skoleklasser

Etter gudstjenesten spaserte Kongen i finværet over til Sjøfartsmuseet, hvor han åpnet Sjømannskirkens utstilling; «Et hjem ute». Denne utstillingen vil være åpen helt til juni neste år.

— I denne perioden vil det være undervisningsopplegg for skoleklasser, samtidig er det planer om å kunne bruke utstillingen i konfirmasjonsundervisningen, sier kommunikasjonssjef i Sjømannskirken, Linn Mevold Skogheim.

Tre avdelinger

Utstillingen har tre avdelinger. Først kommer man inn i det såkalte farerommet, som viser farene og utfordringene sjømenn ble utsatt for. Deretter går man inn i leseværelset, som har aviser, internet, vaffeljern, gamle brev som ble sendt hjem, og en rekke historiske gjenstander fra mange av kirkene. Ting og tang som så langt har lagt stuet ned på et lager. Det tredje rommet er selve kirkerommet, hvor man også planlegger å ha gudstjenester i løpet av utstillingsperioden.

Digital jubileumsbok

Sjømannskirken har ikke trykt noen bok til jubileet sitt, men laget en digital jubileumsbok. Her ligger det blant annet 1500 bilder fra alle de 106 sjømannskirkene man har hatt i løpet av disse 150 årene.

— I dag har vi 31 sjømannskirker, og det tallet har vært stabilt nokså lenge, sier Skogheim. Den siste ble bygget i Rio, og man håper å kunne bygge en på Filippinene med tiden. Det er lenge siden disse var kirker for sjøfolk. Dagens kirker forteller hvor i verden vi har de største konsentrasjonene av nordmenn. Slik de var det for sjøfolk, er de nå samlingspunkt for nordmenn som bor eller ferierer ute.

Kongens egne erfaringer

At det hele startet for sjøfolk, bærer det offisielle navnet til kirken preg av, da den ble stiftet her for akkurat 150 år siden. Sjømannskirken het da «Foreningen til Evangeliets Forkyndelse for Skandinaviske Sømænd i fremmede Havner».

Kong Harald sa ikke noe om sitt forhold til Sjømannskirken til de mange fremmøtte på Nåygårdshøyden, men har skrevet en hilsen til jubilanten i deres eget magasin, Bud & Hilsen. Her skriver Kongen blant annet: «Vi i Kongefamlien setter alltid stor pris på å besøke Sjømannskirken når vi er på besøk i andre land. Da merker vi selv hvilken viktig funksjon den fyller i lokalsamfunn utenfor Norge, og i enkeltmenneskers liv - som et bindeledd både til Norge og til kirken.»

Publisert