Kollegene på UiB slår ring rundt Nilsen

UiB-institutt erklærer støtte etter kontroversiell kommentar. Les støttebrevet.

Publisert Publisert

LÅST: Sosiologisk Institutt ved UiB har skjerpet adgangskontrollen, etter trusler mot ansatt. Det åpner imidlertid allerede på mandag. Foto: HANNE LOUISE ÅKERNES

  • Halvor Ripegutu
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Vi vil verne om ytringsfriheten og den akademiske friheten , sier Karen Christensen, instituttleder ved Sosiologisk institutt ved Universitetet i Bergen.

Tirsdag publiserte førsteamanuensis Alf Gunvald Nilsen ved instituttet en kommentar i nettutgaven til den britiske avisen The Guardian. Der kobler forskeren fremgangen til Frp med Anders Behring Breivik og 22. juli. Artikkelen er skrevet på oppfordring fra avisen og kan leses her.Kommentaren skapte stor debatt og fikk mye oppmerksomhet i media. Blant annet uttalte Ketil Solvik-Olsen i Frp at Nilsens tekst ikke var en «objektiv analyse, men en venstrevridd tilnærming som de færreste i Norge deler».

Les også

UiB-ansatt kobler Frp med Breivik

I går mottok instituttet dessuten en anonym trussel på e-post rettet mot Nilsen. Det førte til at instituttet ble låst og dagens forelesning med Larsen avlyst.

— Bred kompetanse

De vitenskapelig ansatte ved Instituttet erklærer at Nilsen har deres fulle støtte til å uttale seg. De understreker hans rett «til å delta i det offentlige ordskiftet om aktuelle saker», slik de skriver i støtteerklæringen.

— Dette er ikke bare en hendelse som ikke bare gjelder ham, men oss alle sammen. Vi kan naturligvis ha ulike syn på selve analysen og det som blir skrevet. Men vi ønsker å forsvare vår rett som akademikere til å uttale seg om slike problemstillinger, sier Christensen.

Hun sier at sosiologer har en bred kompetanse og jobber med en rekke forskjellige typer samfunnsspørsmål.

— Det er en tradisjon som det er viktig å fortsette med dette. Vi bør heller ikke slutte å uttale oss om betente spørsmål, selv om det av og til kan føre til at det oppstå uforutsigbare ting gjennom mediene, sier Christensen.

Snart tilbake til normalt

Også i dag var Sosiologisk institutt låst for alle som ikke hadde adgangskort. Rektor ved UiB, Dag Rune Olsen, regnet med at tilgangen til instituttet er tilbake til normalt mandag morgen. Nilsen selv jobbet hjemmefra i dag, men han står fritt til å vende tilbake når han selv ønsker.

Les også

UiB-institutt låst etter trusler

— Han er nå ferdig med sin forelesningsrekke og står fritt til å jobbe hjemmefra eller fra instituttet i den neste tiden. Men det er ingen grunn til at han ikke skal være på jobb hvis han selv mener det er mest praktisk, sier rektoren.

Olsen sier at han ikke kjenner til at det har kommet liknende trusler mot UiB-ansatte tidligere.

— Men vi har av og til hatt forelesninger med kontroversielle forelesere. Da har vi økt sikkerheten.

Publisert
BT anbefaler

Dette meiner Forsvaret gjekk gale då KNM «Helge Ingstad» havarerte

Det svikta i ei rekke ledd då milliardfregatten gjekk ned, mellom anna var mannskapet for uerfarne, konkluderer…

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Onsdag vart kveldsfyll erstatta med tåredrypande auge og sviande nasar i Nygårdsparken

  2. Menyen fantes kun på engelsk – og kelneren snakket ikke norsk

  3. Politiet rykker ut til høylytte studentfester

  4. FHI: 17 flyginger med koronasmitte – offentliggjør liste

  5. Kjære Bent. Eg har forstått det no. Kva du liker.

  6. – Vi er redde for at dette kan føre til mer smitte