Første lokale liste siden før krigen

Endre Tvinnereim fra Byluftlisten er trolig den første som er valgt inn i bystyret fra en lokal liste siden mellomkrigstiden.

Publisert Publisert

KLAR FOR BYSTYRET: Byluftlisten har på under ett år klart å mobilisere nok til å sikre seg ett mandat i bystyret i Bergen. Der blir det listetopp Endre Tvinnereim som kommer til å bidra de neste fire årene. Foto: ODD E. NERBØ

  • Camilla Aadland
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

For ett år siden ante Tvinnereim ingenting om at han ville få bystyremakt. På den tiden fantes nemlig ikke Byluftlisten.

I går natt ble det klart at listen trolig har fått nok stemmer til at Tvinnereim suser rett inn i Bergen bystyre. Noe av det første han gjorde var å strekke en hånd ut til Venstre for å vippe Frp ut av byrådet.

— Det er spennende med situasjonen i bystyret. Høyre, KrF og Venstre har 33 mandater. Jeg har sagt til de tre partiene at vi hoster opp det mandatet som mangler for å få Venstre inn. Vi har ikke noen betingelser, vi føler oss sikre på at Venstre vil føre en byluftpolitikk som er mye bedre enn det vi har i dag, sier Tvinnereim.

Fem språk

Nettopp byluften er hovedsaken til den tverrpolitiske listen, som altså kan være den første helt lokale listen valgt inn i Bergen siden krigen. I 1947 ble "Nytt Norge", en avlegger av Samfundspartiet, valgt inn i bystyret, men de prøvde seg også i Sør-Trøndelag.

— Vi er glade og fornøyde med at arbeidet har båret frukter. Vi er fornøyd med at vi har kommet så langt på så kort tid. Det skyldes ikke bare at vi har vært flinke, men kommer mest av at det er en alvorlig og viktig sak for Bergen, sier Tvinnereim.

Hele 73 stykker står oppført på Byluftlistens valgliste, blant dem er forskere, leger, studenter og lærere. Rundt ti stykker utgjør kjernen, og de har hatt en intensiv valgkamp med valgbod på Torgallmenningen og banking på dører.

— Jeg er fornøyd med at vi har fått valgkampen til å handle om luftproblemene og trafikkproblemene i Bergen, og den negative utviklingen byen har hatt lenge. Alle snakker om det nå, til og med Frp, sier listetoppen.

Hans hjem, valgboden og Bien bar på Danmarks plass har vært samlingsstedet til de som jobber for Byluftlisten.

— Vi har hatt en strategi på at det ikke var interessant å gå ut og rote det til og konkurrere om stemmene til Venstre, SV og Miljøpartiet De Grønne. Det har vært viktig for oss å ikke ødelegge for eller si noe stygt om disse partiene. For oss har det vært viktig å mobilisere nye velgere, og vi har oversatt brosjyren til fem språk. De polske og engelske ble revet bort, sier han.

Får skryt for valgkampen

Professor Frank Aarebrot kan ikke huske sist det var en ensaksliste inne i bystyret i Bergen.

— Det er et dyktig arbeid de har gjort. De fikk opp til tre prosent av stemmene i de store kretsene nær Danmarks plass. Det er tydelig at de har konsentrert valgkampen om de bydelene hvor luften er dårlig. De har gjennomført en dyktig valgkamp, sier valgforskeren.

Tidlig på valgnatten så det ut til at Byluftlisten ikke ville komme inn.

— Men da de indre bydelene, der det faktisk er et problem ble talt opp, haglet det inn stemmer, sier Aarebrot.

På Møhlenpris fikk listen 4,5 prosent av stemmene, og endte foran KrF og ikke så langt bak Frp, som fikk 5,7 prosent.

Professoren synes posisjonen Byluftlisten nå kan få gjennom å kunne bidra til et flertallsbyråd uten Frp, er interessant. Dette kan gi listen stor gjennomslagskraft, selv om de bare har ett mandat.

— Det kommer an på hvilke avtaler man gjør. Hvis man er med på å konstituere et byråd, kan man stille krav om ting som skal gjennomføres. I og med at Byluftlisten har én sak som er viktigere enn alle andre, kan de renonsere på andre saker, sier Aarebrot.

Fremdeles gjenstår telling av såkalte fremmedstemmer. Først i dag blir det derfor helt sikkert om Byluftlisten virkelig kommer inn.

Publisert
BT anbefaler

– Jeg har ikke levert godt nok. Da får jeg akseptere dette.

Lars Arne Nilsen er ferdig i Brann. Vi er på Stadion.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. En privatperson fikk stanset vogntoget som skadet flere E16-tunneler. Politiet skal «ta en alvorsprat med sjåføren».

  2. Døde på sykehuset etter trafikkulykke

  3. – Mann falt fem-seks meter ned, var bevisstløs

  4. Apoteka førebur seg på ekstremsal av munnbind: – Vi følgjer situasjonen nøye

  5. Her er Branns krav til ny trener

  6. Smittevernlege avhørt av politiet i Hurtigruten-saken

  1. Kommunevalg 2015