— Det bekrefter bare det vi trodde og har fått meldinger og klager om: At det skjer mye ulovlig kjøring i gågatene, sier Jens Kleppe, leder for trafikkavsnittet ved Bergen sentrum politistasjon.

Og legger til:

— Vi er lite fornøyd med situasjonen i gågatene.

- Skulle bare spørre

Torsdag hadde politibetjent Tom Myhre og to kolleger tatt oppstilling i Gågaten (Strandgaten). Da bt.no snakket med ham, hadde han delt ut ett forelegg på 4.200 kroner.

«I ETT SETT»: - De kjører i ett sett her, både nyttetransport og vanlige biler, sier Alf de Lange, beboer i Strandgaten. Han er glad for at politiet nå aksjonerer mot ulovlige biler i gågatene.
ØRJAN TORHEIM

— Sjåføren kom kjørende bort til meg og sa han bare skulle spørre meg om noe. Men da hadde han allerede passert forbudsskiltet. Et par stykker i dag har snudd når de har sett meg, sier Myhre.Totalt torsdag tok Myhre og kollegene elleve ulovlige gågate-bilister. De fleste ble tatt i Marken, i en samtidig kontroll. Tirsdag og onsdag ble det delt ut ni bøter i de samme gatene.

Til sammen: 84.000 sviende bøtekroner til 20 bilister.

— De har hver fått 4.200 kroner i forelegg. Vi ønsker ikke å dele ut bøter, men er opptatt av at folk skal kunne ferdes trygt i gågatene, sier Kleppe.

— Ofte er det snakk om små leveranser som de like gjerne kunne ha båret med seg, supplerer politibetjent Myhre fra motorsykkelen sin.

- Mange barn

Strandgaten-beboer Alf de Lange passerer Myhre og klapper ham på skulderen. Han sier det kontinuerlig kjøres i gågaten.

— Det er mange unger og barnehagebarn som går gjennom her. De må kunne føle seg trygge, sier han, og berømmer politiet for å ta problemet på alvor.

Varelevering

Både i Gågaten og Marken er det mange butikker. Dermed er det behov for å levere varer, men det kan ikke skje hele tiden. Kleppe viser til at reglene om varelevering skal skje mellom 06 og 11 i ukedager, og mellom 06 og 10 lørdag.

Dispensasjon kan gis, men da skal det vektige grunner til.

— Det er først og fremst ved næringskjøring i ulike former vi opplever brudd, alt fra store lastebiler til pizzabud. Men også privatbiler forviller seg inn i gågatene, sier Kleppe.

Varsler kontroll

Nå lover trafikksjefen intensivert kontroll i gågatene fremover - primært mot gåsonene i Strandgaten, på Torgallmenningen, i Marken, Skostredet, Steinkjellergaten og ved Vektertorget.

— Det er et stort antall mennesker der. Disse sonene skal være forbeholdt myke trafikanter, poengterer politisjefen.

SYNDER: Her er skiltet det syndes mot. Kun varelevering er tillatt, og da mellom 06 og 11 i ukedagene. Dette skiltet står ved innkjøringen til gågaten i Strandgaten. Politimann med gul refleksvest kan skimtes et stykke inne i gaten.
ØRJAN TORHEIM