Trapper opp søket etter gisler

Det er fire dager til fristen om å betale 180 millioner kroner i løsepenger går ut. Nå intensiverer filippinsk militær søket etter Kjartan Sekkingstad.

Publisert Publisert

I FANGENSKAP: Bildet som islamist-gruppen Abu Sayyaf har tatt av de fire gislene ble publisert tirsdag. Kjartan Sekkingstad sitter nederst til høyre.

  • Adalheidur Oldeide
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

10. mars la islamistgeriljaen Abu Sayyaf frem kravet om å betale opp til 180 millioner kroner i løspenger for Sekkingstad og de tre andre gislene som holdes i fangenskap i den filippinske jungelen. Fristen til å betale ble satt til én måned, altså 8. april.

Kravet og tidsfristen ble kunngjort i en video som gruppen publiserte på Facebook og Youtube. I den brutale videoen sier gislene selv at de kommer til å bli drept dersom pengene ikke blir betalt.

Få dager før fristen går ut, trapper nå det filippinske militæret opp jakten på kidnapperene, melder filippinske medier.

Bakgrunn:

Les også

Kjartan Sekkingstad fra Sotra kidnappet

Kidnappet i fjor

Siden 21. september i fjor, har Kjartan Sekkingstad, sammen med de to canadierne John Ridsel og Robert Hall, samt filippinske Marites Flor, blitt holdt fanget av Abu Sayyaf.

De fire ble kidnappet og bortført fra feriestedet Oceanview Resort på den lille øyen Samal utenfor Mindanao sør i landet. Sekkingstad har bodd i landet i rundt 15 år, og var daglig leder for resorten de fire ble bortført fra.

I løpet av det halvåret Sekkingstad har blitt holdt i fangenskap, har geriljagruppen lagt ut flere videoer på Internett av Sekkingstad og de tre adre der de ber myndighetene betale kravet om penger.

— En nådeløs jakt

Maj. Filemon Tan Jr, talsmann for Western Mindanao Kommando (Wesmincom), sier til avisen The Philippine Star at bakkestyrker er i en nådeløs og fokusert militær jakt etter fangene. Han presiserer at sikkerheten til gislene kommer først.

— Vi vil gjøre vårt absolutt beste for å redde kidnappingsofrene. Deres sikkerhet er vår primære bekymring, sier Tan.

Tan sier også at de samarbeider tett med malaysiske og indonesiske kollegaer for å få gislene i sikkerthet.

Les også:

Les også

Abu Sayyaf viser frem bilder av norsk gissel

Betaler ikke

Ane Haavardsdatter Lunde, pressetalsperson i Utenriksdepartementet, sier UD følger situasjonen tett, og at de arbeider kontinuerlig for å bidra til en løsning i saken.

— Utover det kan vi ikke kommentere detaljer. Vi er i nær kontakt med partnere og familien. Det viktigste for oss er gislenes liv og helse, sier Lunde.

Norge nekter på prinsipielt grunnlag å etterkomme gisseltakernes pengekrav.

— Dette er et prinsipp vi ikke kan fravike i møte med kyniske terrorister, sa statsminister Erna Solberg (H) i september etter kidnappingen.

Én måned:

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Kidnappere setter frist for betaling

BT anbefaler

Barna plaget mannen med «ring på spring». Så fikk han nok.

Mannen var plaget av barn i nabolaget. I mars fikk han nok. Torsdag møtte han i Bergen tingrett som tiltalt.

LES SAKEN