Jakten på den bergenske fiskesuppen

Det er håpløst å skulle finne den definitive bergenske fiskesuppe. Det finnes like mange oppskrifter som matinteresserte. Men her er et forsøk...

Publisert Publisert
  • Jan Stian Vold
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

>> Gode, gamle bergensretter

_MARIUS MØRK

DAGFINN IVERSEN_

I en serie artikler fremover vil bt.no rette søkelyset mot gode, gamle bergensretter som røkerompe, persetorsk, pottekjøtt og surstek. Og vi begynner med den kanskje mest berømte bergensretten av dem alle: Bergensk fiskesuppe.

*** Sosekjøtt**

  • Plukkfisk
  • Avkokt torsk
  • Kjøtt på potte
  • Puspas

Håpløs oppgave

Visesanger, kokk og bergensmatentusiast Dagfinn Iversen rister på hodet med tanke på oppgaven. For skal suppen ha suppeboller? Hvilke rotfrukter? Skal den garneres med gressløk eller persille? Hva med portulakk? Skal den smakes til med eddik og sukker? Husk også på at det finnes en brun og blank variant i tillegg til den hvite suppen, legger Iversen til for å skape ytterlige forvirring.

– Men det finnes tross alt visse grunnprinsipper, fortsetter han, og det er de man bør fokusere på, så får man diskutere idiosynkrasiene etter hvert. – Når det gjelder fiskesuppen er fiskekraften hovedsaken. Og de fleste er enig om at den må lages på dagsfersk pale. Det gir en søtlig smak. Problemet, ler kokken med en oppgitt mine, er at man ikke får tak i pale lenger!

Fisketur

– Fersk pale? Nei, da må du fiske ‘an sjøl, er svaret vi får fra fiskehandlerne på Torget.

Pale selges heller ikke på fiskebutikken «Havets Grøde» i Kjøttbasaren, men når vi forklarer fiskehandler Kristian Kahrs vårt anliggende tilbyr han seg sjenerøst nok å ta oss med i sin egen båt etter arbeidstid. Kraft

Vi får ingen pale, men den fremsynte fiskehandleren har tatt med sei fra butikken.

– Det stemmer sikkert med tradisjonene at den bergenske fiskesuppen kun kan lages av pale, sier han.

– Men det er ikke mulig å gjennomføre det lenger. Folk etterspør ikke pale. Sei er et godt alternativ hvis du ikke kan fiske din egen pale. Sei blir derfor basisen for suppekraften denne dagen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Slik en sosete søndagsmiddag

  2. Kruset og avkokt

  3. Kjøtt på potte

  4. Kraftig kost

Foto: THOR BRØDRESKIFT

BT anbefaler

Smitte ved 19 skoler i Bergen: – Vi ser alvorlig på situasjonen

– Mange elever må være smittet før vi stenger helt ned, sier fylkesdirektør Bjørn Lyngedal.

LES SAKEN
  1. Næringsmiddelindustrien