Joakim (19) døde trolig av stikkskader

Bergenser er siktet og har erkjent at han har tatt livet av kameraten.

Publisert Publisert

FENGSLING: Den drapssiktede 19-åringen fra Bergen blir fremstilt for fengsling i Kristiansand tingrett klokken 13.30 i ettermiddag. Foto: Fædrelandsvennen

  • Erlend Olsbu

Politiet bekreftet torsdag at det var 19 år gamle Joakim Ophaug Røksland som ble drept i Mandal onsdag. I en pressemeldingen opplyser politiet at 19-åringen trolig døde av stikkskader. Det skriver Fedrelandsvennen.

— Sannsynlig dødsårsak er flere stikkskader. Vi har ikke holdepunkter for å mene at han er skutt, sier påtaleleder Terje Skaar i pressemeldingen.

Les også

Fædrelandsvennen: Bergenser (19) siktet for drap i Mandal

— Det ble avfyrt skudd, men det ble gjort med et våpen som hadde løs ammunisjon. Det er ingenting som tyder på at det er avfyrt flere skudd. Det er for øvrig tatt beslag i et ikke funksjonelt våpen, en AK 47, sier påtalelederen.

Tilstår ran av veikro

Ifølge politiet har den siktede 19-åringen også erkjent å ha ranet Valand veikro. Mannen truet da til seg en flaske vann fra betjeningen. Kort tid senere ble han pågrepet i en bil han stjal fra en kvinne som tilfeldigvis befant seg i nærheten av åstedet.

— I tillegg er han siktet for å ha tilranet seg en bil på åstedet, sier Skaar.

Fædrelandsvennen snakket onsdag med et vitne som så 19-åringen true to personer til å legge seg ned på bakken. 19-åringen skal ha beordret begge til å gi fra seg bilnøklene sine. Før han kjørte fra stedet skal 19-åringen ha ropt at det lå en skadet person inne i huset. Kort tid etter at politiet ankom ble det klart at Ophaug Røksland var død.

Fengsling i fire uker

Den drapssiktede 19-åringen blir fremstilt for fengsling i Kristiansand tingrett klokken 13.30 torsdag.

— Vi kommer til å be om at han blir fengslet i fire uker. Vi ber ikke om isolasjon, sier politiadvokat Liv Seland til Fædrelandsvennen.

Den siktede ble avhørt av politiet onsdag kveld.

— Han erkjenner de faktiske forhold, sier Seland.

Avhører vitner

19-åringen har foreløpig ikke tatt stilling til om han erkjenner straffskyld.

— Han ble ikke spurt om dette i avhøret, sier Seland.

Politiet fortsetter torsdag med tekniske undersøkelser av åstedet og avhør av vitner. Seland kunne torsdag ikke si noe om hvor mange vitner som skal avhøres.

— Hvilke beslag har dere gjort?

— Det ønsker jeg ikke å kommentere foreløpig, sier Seland.

Skulle ønske han var død

19-åringens forsvarer, Sveinung Søndervik Johnsen, opplyste onsdag kveld at den siktede erkjenner å ha tatt livet av kameraten. Han og Joakim Ophaug Røksland skal ha kjent hverandre i flere år, ifølge Johnsen.

— Han erkjenner at det var han som var gjerningsmannen, og sier at han ønsker at de kunne ha byttet roller – han og han som er død, sa Søndervik Johnsen til Fædrelandsvennen onsdag.

Det var ved 11-tiden onsdag politiet fikk melding om at det var løsnet skudd i nabolaget. 19-åringen ble pågrepet kort tid senere, på Møllsletta i Valand som ligger en mil unna åstedet.

— Pågripelsen av gjerningsmannen kom som et resultat av viktige opplysninger politiet fikk fra vitner, samt årvåkenhet fra flere polititjenestemenn. Mannskapene som pågrep mistenkte utførte dette på en god polititaktisk måte som forhindret skader på siktede og skader på egne mannskaper, sier politioverbetjent ved Mandal politistasjon, Nils Olaf Holbek i en pressemelding.

Publisert