— Jeg er glad for at det har ordnet seg. Men det er forferdelig at det skal så mye til for å få hjelp når man er i en sårbar situasjon fra før av. Jeg har vært langt nede før dette ordnet seg, sier Kristina Lysen (22).

I forrige uke skrev BT om den unge mammaen som fikk kreft i foten seks uker etter fødselen. Like før jul tok hun den siste av 18 cellegiftbehandlinger.

Sto uten hjelp

Da samboeren skulle tilbake i jobb den 5. januar, sto de uten hjelp og uten barnehageplass for Nora (10 md.). Lysen er avhengig av krykker etter at hun opererte inn lår- og kneprotese på venstre fot. I tillegg er hun medtatt etter omfattende kreftbehandling. Haukeland har også skrevet en erklæring der det står at hun ikke kan ta seg av datteren alene ennå.

PÅ KRYKKE: I venstre fot har Kristina Lysen operert inn lår- og kneprotese. Ved hjelp av krykker og en stol fra Hjelpemiddelsentralen med hjul på klarer hun å komme seg rundt hjemme. Datteren Nora veier nå ti kilo.
Jan m. Lillebø

Selv om Haukeland Universitetssykehus forsøkte å hjelpe henne med å skaffe en barnehageplass før jul, lyktes det ikke. Et alternativ var en plass i Laksevåg, men dette var ikke mulig å få til for familien.

Et par dager etter at artikkelen sto på trykk, fikk Lysen en e-post fra Bergen kommune der de fortalte at det var ledig barnehageplass i Fana. Mandag begynner Nora i barnehagen i Sanddalsbotn, 25 minutter å kjøre fra familiens hus i Arna.

Avhengig av medieomtale

Fra august er de trolig sikret en barnehageplass i Arna.

— Løsningen nå er ikke optimal, men vi takker ja. Men jeg tror ikke vi hadde fått dette tilbudet heller hvis ikke noen hadde skrevet om saken, sier Lysen.

Hun synes det har vært tungt å måtte finne ut av alle regler selv. Blant annet fikk hun beskjed om at hvis hun takket ja til barnehageplass i Fana, måtte hun ha denne plassen i Fana frem til sommeren 2016. Da hun snakket med en barnehagestyrer, fikk hun vite at de kunne ordne barnehageplass i Arna allerede etter sommeren via suppleringsopptaket.

— Du har mer enn nok med seg selv i en situasjon som jeg er i. Vi burde hatt et system som går av seg selv, et system som virker når folk trenger hjelp. I stedet har vi ringt mye rundt selv, også nå, sier Lysen.

Tok tid å finne løsning

— Tror du at din sak har hjulpet andre som kommer i samme situasjon?

— Nei, jeg tror dessverre de må kjempe like mye.

Fagavdeling for barnehage og skole i Bergen understreker at de var i dialog før BT skrev om denne saken.

«Det tok tid å finne en løsning som passet familien og som var i tråd med gjeldende opptaksordning. Familien har nå fått tilbud om en barnehageplass de har valgt å benytte», skriver Marianne M. Boge, seksjonsleder for barnehage.