Professor: Disse kan ha stått bak kidnappingen

Islamistiske separatister eller maoistisk gruppe kan stå bak bortføringen på Filippinene, tror professor.

MISTENKES: En islamistisk separatistgruppe, som Abu Ayyaf og militante kommunister i New People's Army står på listen over mistenkte i kidnappingsdramaet på Filippinene.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Les også: Kjartan (56) fra Sotra kidnappet

Fire personer ble natt til tirsdag kidnappet fra feriestedet Oceanview Marina på den sør-filippinske øyen Samal. Filippinske myndigheter bekreftet tirsdag formiddag at Kjartan Sekkingstad (56), opprinnelig fra Sotra utenfor Bergen, var blant dem.

— Vi jobber nå ut i fra at det er en nordmann som er bortført, sa kommunikasjonsrådgiver Veslemøy Salvesen i Utenriksdepartementet klokken 11.30.

Ifølge filippinske myndigheter ble det funnet en håndskrevet lapp på åstedet. Den indikerte at angrepet kan ha blitt utført av NPA, New People's Army, som er den militante grenen av kommunistpartiet CPP.

- Kidnapping ikke deres stil

Den maoistiske organisasjonen har gjennom mange år kjempet for en samfunnsomveltning på Filippinene.

NPA: New People's Army er den væpnede grenen av det filippinske kommunistpartiet, og består av rundt 4.000 militante.

— Jeg finner det litt merkelig dersom NPA skulle stå bak. Kidnapping er ikke deres stil, de finansierer hovedsakelig sin virksomhet gjennom skattlegging av lokalt næringsliv, såkalt revolusjonsskatt, sier professor i sosialantropologi, Arne Røkkum.Han er tilknyttet Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, og har ved flere anledninger gjennomført feltstudier på Filippinene.

Filippinske myndigheter uttalte tirsdag at de ikke har noen konkrete mistenkte. NPA består i dag av rundt 4.000 militante medlemmer.

— Det er viktig å få frem at det sjelden er de store, politiske organisasjonene som står bak terrorangrep og kidnappinger på disse øygruppene, sier Røkkum.

Små terrorgrupper

Tidlig på 2000-tallet ble området sør på Midnanau, Fillippinenes nest største øy, rammet av flere anslag fra den muslimske separatistgruppen Abu Sayyaf.

Islamistgruppen skal ifølge AP fortsatt holde utenlandske gisler, blant dem to fra Malaysia og en nederlandsk mann som ble bortført for tre år siden.

— Det har vært konfrontasjoner i det samme området i går og i dag. Det er ikke utenkelig at kidnappingen kan ha sammenheng med dette. Hvis det er en islamistisk gruppe som står bak, er det trolig en veldig liten gruppe, sier Røkkum.

Han understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.Andelen muslimer på Filippinene er størst i regionen sør på øyen Mindanao, hvor uroen har vært størst de siste årene.

Myndighetene i landet har, i grove trekk, tradisjonelt sett vært i konflikt med NPA i nord, og med islamistiske grupperinger i sør.

Norske myndigheter - ved Utenriksdepartementet - har nylig vært involvert i fredsforhandlinger mellom filippinske myndigheter og NPA.

Islamistgruppen Abu Sayyaf består i dag av litt under 400 medlemmer. De har tidligere vært koblet til terrororganisajonen Al-Qaida.

Klappjakt på kidnapperne

Filippinske myndigheter opplyste tirsdag at store styrker leter etter kidnapperne, som stakk fra åstedet i to båter.

Det var en sikkerhetsvakt på feriestedet som rapporterte om det som hadde skjedd et kvarter før midnatt natt til tirsdag.

Den innledende etterforskningen har vist at kidnapperne dukket opp i to båter klokka 23.23 mandag, i sivilt antrekk med ryggsekker og bandolærer, bevæpnet med to lange og flere korte skytevåpen.

Britiske myndigheter fraråder nå sine borgere å reise til Sulu-regionen som følge av mandagens anslag.

Publisert: