Andre nyttårsdag er det stor aktivitet på gjenvinningsstasjonen i Møllendal i Bergen, og bilkøen for å komme inn på anlegget er lang. Stein Frostad benytter fridagen til å kvitte seg med papp, gammelt trevirke og en pensjonert flaggstang.

- Og så har jeg klart å overbevise min kone om at julen er over, så jeg fikk med juletreet på lasset, sier han fornøyd.

- Gir mersmak

I 2014 har besøkstallene steget med 7,3 prosent på BIRs gjenvinningsstasjoner. Kommunikasjonsrådgiver Tina Skudal tror økningen skyldes at gjenvinningen ofte gir mersmak.

- Mange synes det er kjekt at du kan bli kvitt nesten hva som helst på en gjenvinningsstasjon. I tillegg går det fort og greit, sier hun.

Skudal forteller at de nye anleggene er tryggere og bedre tilrettelagt for at folk skal sortere tingene sine selv. Men det er ikke bare flere og bedre gjenvinningsstasjoner som fører til økningen.

- Det er ingen tvil om at vi kjøper mer og kaster mer enn før, og det merker vi godt på gjenvinningsstasjonene, sier hun.

Mobil gjenvinning

GAMMEL SENG: Marius Harkestad (fra v.) og Øyvind Engen kaster to gamle senger. - Det er bra at folk blir flinkere til å sortere bosset sitt, sier Engen.

Men selv om folk er flink til å gjenvinne tradisjonelt materiale som plast, trevirke og papp er det en utfordring å lære folk nye sorteringsregler.- Vi har brukt mye tid og energi på å få folk til å forstå at isopor skal leveres som restavfall, og ikke som plast. Sam­tidig blir vi stadig mer bevisste på at noen av tingene vi kaster inneholder miljøfarlige stoffer, og derfor må leveres som farlig avfall, sier hun.

De siste årene har også brukthallene blitt stadig mer populære, og selskapets satsing på mobil gjenvinning har opplevd en kraftig økning i antall besøkende. Siden april 2013 har bossbussen hentet avfall på faste steder i sentrum hver uke, noe som skal gjøre det lettere for sentrums­beboere og studenter uten bil å levere sortert grovavfall. I løpet av 2014 har bossbussen opplevd en økning i antall besøkende på hele 45 prosent.

- Bussen fungerer utrolig godt. Vi får en miniversjon av en gjenvinningsstasjon ut i nærmiljøet, noe som gjør det lettere for både oss og sentrumsbeboerne, sier Skudal.

Planlegger ny buss

NYTT LIV: Thomas Knutsen skal begynne et nytt og bedre liv i 2015. Før han kjører flyttelasset til Berlin kvittet han seg med mye på gjenvinningsstasjonen i Møllendal. - Det eneste som får være med til Berlin er sykkelen, kaffemaskinen, trykkokeren og datamaskinen, sier han.

Nå planlegges en ny og bedre bossbuss samt endringer i rute— og stoppesteder. Kommunikasjonsrådgiveren forteller også at bussen er billigere i drift enn andre gjenvinningsstasjoner.- Bossbussen er etterspurt mange steder, også utenfor sentrum. Når vi får en ny, spesialinnredet buss kan det blir aktuelt å utvide ordningen til nye områder, sier hun.

I BIR har man også registrert at den tradisjonelle vårrengjøringen ikke står like sterkt som før.

- Nå rydder man og kaster når det passer, og folk leverer avfall til oss året rundt. Det var spesielt travelt rett før jul, når alt skulle være rent og pent til høytiden, sier Skudal.