Rekordår for ruskjøring

I Hordaland har tallet steget med 33 prosent sammenlignet med fjoråret.

Distriktsleder i UP, Terje Oksnes, sier det er positivt at stadig flere rusførere blir tatt. Foto: Marie Havnen

  • Kim Goksøyr Strande
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

— Vi har aldri tatt flere rusførere enn i år. Dette gjelder for både hele UP og for distrikt 6, som innbefatter politidistriktene i Haugaland og Sunnhordland, Hordaland og Sogn og Fjordane. På landsbasis har vi etter ni måneder nå passert tallet for hele fjoråret. I distrikt 6 ligger vi 21 prosent høyere enn på samme tid i fjor, sier distriktsleder i UP, Terje Oksnes, til Bergens Tidende.

UP varslet i januar om en dobling av ressurser for å forsøke å ta flere ruspåvirkede førere på veiene. Det ser ut til å ha gitt resultater. Ved utgangen av september i fjor var det registrert 63 tilfeller av ruskjøring i Hordaland. I år har tallet steget til 84, som tilsvarer en økning på 33 prosent.

— Innad i distrikt 6 er det i Hordaland vi ser den største økningen, og dette skyldes nok et større fokus på å ta flere, sier Oksnes.

Ulike typer rusmidler

Ifølge Oksnes har alle førere som er blitt stanset i kontroller i år måttet blåse i alkometer.

— Dette har nok bidratt til å ta flere. I tillegg har vi tatt en god del flere førere som har vært påvirket av annen type rus enn alkohol, hvor vi ser en klar økning, sier distriktssjefen.

Ifølge Oksnes er en av grunnene til dette at patruljene er blitt flinkere til å avdekke narkotikarus og rus av trafikkfarlige medisiner. Det er likevel mange som unnslipper kontrollene.

— Å ta førere under andre ruspåvirkninger enn alkohol er i stor grad avhengig av den enkelte tjenestemannens kompetanse. Det går på hvordan føreren fremstår under kontrollen, som for eksempel at man ser sløv ut eller oppfører seg rart. Om det er mistanke om rus, blir føreren tatt med inn for å ta blodprøve. Slike vurderinger har betjentene blitt flinkere til å ta, sier Oksnes.

- Ikke overrasket

Distriktssjefen sier han likevel ikke er overrasket over årets rekordtall, da det hvert år tas om lag 10.000 rusførere totalt i Norge.

— Det vil si 10.000 kjøreturer påvirket av rus. Tallet som blir avslørt er lite, men det er positivt at vi avdekker flere tilfeller, sier Oksnes, som synes det er vanskelig å svare på spørsmålet om antall ruspåvirkede førere ute på veiene også har økt.

— Det er det veikantundersøkelser fra Folkehelseinstituttet som vurderer. Disse undersøkelsene viser at det kjøres 126.000 ruspåvirkede turer daglig i Norge. Her skyldes hele 61 prosent av tilfellene bruk av trafikkfarlige legemidler, som er en stor utfordring for politiet, sier han.

Resultat av satsingen

Distriktsleder i Trygg Trafikk Hordaland, Knut Olav Røssland Nestås, er i likhet med Oksnes ikke overrasket over de økende tallene, og sier statistikken følger tendensene en ser på landsbasis.

— UP har intensivert arbeidet med å ta flere rusførere i år, og min umiddelbare reaksjon er at disse tallene er et resultat av en god jobb, sier Nestås til Bergens Tidende.

Han sier Trygg Trafikk opererer med tilsvarende tall som UP når det gjelder antall ruspåvirkede kjøreturer i Norge daglig.

— Dette går på både alkohol, narkotika og legemidler en ikke skal kombinere med bilkjøring, sier distriktslederen.

På spørsmål om det er et holdningsproblem blant nordmenn når det gjelder å kjøre i ruspåvirket tilstand, svarer han følgende:

— Det kan være summen av flere faktorer. Når det kommer til påvirkning fra legemidler, tenker jeg det kan handle om manglende kunnskap. Når det gjelder alkohol, har vi en promillegrense i Norge på 0,2, som gjør at folk skal slippe å ta egne vurderinger for hva som er lovlig kjøring. Holdningene til flertallet er gode, men vi vet at vi har utfordrende og risikoutsatte grupper som det er vanskelig å nå i trafikken, sier Nestås.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Mann (22) tatt for ruskjøring to ganger på én time

  2. Siktet for ruskjøring

  3. Ruset kvinne kjørte i husvegg i stjålet bil

  4. Hasjrøykere må ta beina fatt

BT anbefaler

Barn hadde ikke råd til kino eller svømming. Så fikk hun en idé.

LES SAKEN