Mæland avhørt av politiet

Næringsminister Monica Mæland (H) har vært inne til avhør i «cruise-saken».

Publisert Publisert

AVHØRT: Politiet i Hordaland har avhørt næringsminister Monica Mæland (H) om hennes rolle i forbindelse med korrupsjonetterforskningen av blant andre Trude Drevland. Foto: VEGAR VALDE (Arkiv)

  • Eystein Røssum
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Statsråden har nylig vært inne og avgitt en vitneforklaring til Hordaland politidistrikt. Det skjedde i forbindelse med etterforskningen av cruise-saken, hvor tidligere ordfører Trude Drevland (H), cruisereder Torstein Hagen og havnesjef Inge Tangerås alle er siktet for grov korrupsjon.

Etter det BT kjenner til ble avhøret gjennomført i forrige uke. To etterforskere tok turen til Oslo for å avhøre statsråden der.

Svarte ikke

BT har i flere dager spurt departementet om hvorvidt Mæland har vært avhørt av politiet, uten å få svar.

Tirsdag morgen la imidlertid departementet ut en melding på sine egne nettsider.

– Jeg har hatt en samtale med politiet og har etter beste evne forsøkt å bidra til å opplyse saken, uttaler Mæland via sin kommunikasjonsavdeling.

Hun er ikke den første som har vært avhørt i Næringsdepartementet. Tidligere har tre byråkrater avgitt forklaring.

Skulle påvirke

Mælands rolle er interessant for politiet fordi det var henne ordfører Trude Drevland gikk tiletter at rederen hadde bedt om hjelp med å få norsk flagg på "Viking Star".

Kort tid etterat Drevland hadde engasjert seg, løsnet det for cruisegründer Torstein Hagen:

  1. desember i fjor foreslo Nærings— og fiskeridepartementet å myke opp regelverket for hva slags skip som kan meldes inn i Norsk internasjonalt skipsregister (Nis). Det uttalte målet var nettopp å få Torsteins Hagens cruiseskip «Viking Star» inn i Nis.

Regjeringens avgjørelse om å endre reglene kom etter at byråkratiet hadde konkludert med at norsk flagg for skipet ville bryte med den eksisterende Nis-forskriften. Bergensordfører Trude Drevland hadde tatt kontakt med statsråd Mæland personlig om saken, både med e-poster og via SMS. De avtalte også å diskutere saken muntlig.

Verken Drevland eller Mæland har i ettertid ønsket å fortelle offentligheten om de faktisk hadde noen samtaler om Hagens flaggønsker i forkant av forskriftsendringen.

Drevland var gudmor for "Viking Star", og vareksplisitt blitt bedt av Viking Cruises om å bruke sine politiske kontakter for å prøve å påvirke utfallet av saken.

- En morsom historie

Statsråd Mæland ga først sin partivenninne i Bergen æren for at skipet fikk norsk flagg:

— Det er en morsom historie som begynte med at det i høst kom et brev over fjellet fra Bergens-ordfører Trude H. Drevland, uttalte Monica Mæland til VG i mars. Da ante ingen at cruisedåpen skulle utløse en stor korrupsjonsetterforskning.

Etter at de kritiske spørsmålene begynte å komme om Drevlands trippelrolle som gudmor, rederlobbyist og ordfører, modererte statsråden seg:

"Innspillet fraordføreren var ett av flere til departementet. Også Sjøfartsdirektoratet, Bergen rederiforening og Viking Cruises jobbet for nye regler", skrev Monica Mæland i et leserinnlegg i BT sist uke. Hun har avslått alle intervjuforespørsler fra Bergens Tidende om denne saken de siste ukene, med henvisning til at det nå pågår en politietterforskning.

Politiet opplyste sist uke at de ikke forventer å bli ferdige med etterforskningen i år.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Her svarer han om kvelden alt gikk galt

  2. Før kampen pekte bergenseren ut Branns svakheter. Så scoret laget hans fem.

  3. «Dobbelt så god som motsatt back»

  4. Dette synet møtte Rune da han løftet overmadrassen på hotellet i Bergen

  5. Bil krasjet i gjerde og husvegg, to til Haukeland

  6. By i Spania stenges ned