Isbjørnjakten i Vågen - og andre utrolige bilder fra Bergen i gamle dager

I Vågen svømte det en helt ekte isbjørn. En husvill familie med syv barn bodde i telt på Slettebakken. Utenfor Hansa sto folk i kø – for å hente gratis øl.

Publisert Publisert

FARLIG ROVDYR: Kjenner du historien om isbjørnjakten i Vågen? Den er helt sann - og omtalt nederst i denne artikkelen. Arkivfoto: Bergens Tidende

  • Omdal
  • Alle Arkivfoto: Birkhaug
  • Truls Synnestedt
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det var i de årene da gamle dager ble moderne tider. Det var slutt på fortiden — fremskrittet var rett rundt hjørnet. Det tok bare litt tid. Bergen var en moderne by, men med gamle tradisjoner.

Det var på den tiden det kom en svevebane til Ulriken. Da det reiste seg en TV-mast på byfjellets topp. Da byen fikk både Sentralbadet og Akvariet. Da «Tjønnisen» ble til «Harryen» og «Kviten» til «Kniksen».

HELT GRATIS: Noen hadde klippekort på disse plassene på Brann Stadion. Her blir Strømsgodset slått 2- 0 i april 1967.

Da vi plutselig kunne feriere på Mallorca, ikke bare på strilelandet. Da det ikke lenger kom «julebåt» fra Junaiten, og «Radiofantomene» sang på siste verset.

Gammelt ble nytt

Det var de årene et gammelt Bergen ble nytt, så smått.

Men det tok tid å bli moderne. Særlig bak bilrattet. I bygatene oppsto de underligste kollisjoner. Folk hadde fått seg bil, men de kunne ikke kjøre bil. Hver kollisjon var gratis sirkus og en folkefest.

PÅ HÅVVE: I 1966 gikk det aldeles galt i Rosenbergsgaten. Denne folkevognbussen tilhørende Olrichs gummiservice havnet på taket. Og knuste en parkert bil i samme slengen.

Samtidig ga etterkrigstidens bolignød seg de uverdigste utslag. I september 1961 kunne BT fortelle om en familie på ni som måtte bo i telt på Slettebakken. Andre måtte i hopetall innkvarteres på hospitser og hoteller. En 78 år gammel mann bodde i en hytte på fire kvadratmeter ovenfor Helleveien. Han sov med skinnlue på om natten.

HUSVILL: Husnøden var stor i Bergen i mange år etter krigen. I september 1961 måtte en familie på ni slå opp telt på Slettebakken.

Gratis april-øl!

LETTLURT: Mange bergensere ble lurt på ræv av Bergens Tidendes aprilspøk i 1967. Hansa hadde øl som snart gikk ut på dato - folk kunne bare komme og hente gratis drikke - trodde de. BT arrangerte øl-køen i Kalfarveien.

Godtroende var vi også, i de uskyldige 1960-årene. Avisenes tradisjonelle aprilspøk dokumenterer det. For eksempel BTs spøk i 1967. Det handlet selvfølgelig om alkohol. Hansa satt angivelig inne med enorme lagre av øl som snart gikk ut på dato og måtte avhendes — gratis. «Ta med bøtte - fem liter øl til hver», het det i BT. Hvor mange som gikk fem på er uvisst, men det var slikt man kunne gjøre i de dager. I gamle dager.

AKADEMISK FOTBALL: I mange år var det tradisjon at byens leger, lærere, jurister og prester spilte fotballturnering på Brann Stadion. De samlet fulle tribuner. Her er prestenes vinnerlag i 1964. Senere biskop Per Lønning er nummer to fra venstre i bakerste rekke.

At byens prester og leger og lærere år etter år kunne fylle tribunene på Brann Stadion når de arrangerte sine klønete showkamper, hører til tidens mysterier. Ikke fullt så mystisk at det var venteliste for å komme inn på Husmorskolen på Møhlenpris. Buljongsuppe og stekt kveite var et studium verdt i de dager!

SNART HUSMØDRE: I desember 1953 var det eksamensdag på husmorskolen på Møhlenpris. På menyen sto buljongsuppe, kveite og makronkake. Det kokte både her og der!

Isbjørn ohoi!

BAMSE I VÅGEN: I juli 1953 kom en isbjørn seg ut av et bur om bord i et skip på Skoltegrunnskaien - og hoppet i sjøen. Det tok havnevesenets folk flere timer å få kontroll over den.

Uventet dramatisk kunne det også bli. Det fikk bergenserne oppleve en julidag i 1953.En isbjørn skulle lastes om fra et skip til et annet på Skoltegrunnskaien. Det likte ikke isbjørnen. Med et slag av labben knuste den trekassen den ble fraktet i — og hoppet i sjøen! Mens det var til en dyrehage i Hamburg den egentlig skulle.

«Isbjørnjakt på Vågen i formiddag», skrev BT. Først etter flere timer var den mannevonde ruggen tilbake i kassen. Helt inne i Vågsbunnen ble den fanget i en trosse og slept ut igjen til Skolten. En politimann sto hele tiden klar med pistol i hånden. Langs kaien var det svart av nysgjerrige. Det var et lite under at ingen falt i sjøen og ble frokost for isbjørnen. Les mer om isbjørnjakten i denne artikkelen.

Sånn var det - en gang!

LEKK? Noen trodde at det var en spion som snek seg rundt i Bergen i den kalde krigs dager i 1967 - så var det bare en mann fra kommunen som lette etter vannlekkasjer i Muségaten.

Les også Truls Synnestvedts beretning om det kraftige snøfallet i Bergen i 1955:

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. «Det snør, det snør!»

  2. Lokket var der i 1959 også: - Danmarks plass var et forferdelig sted

  3. Store stunder i Bergen

  4. Tunge stunder i Bergen

  5. Nå kommer «Hardingen» hjem

  6. Kampen om pengeloddene

  7. Kongeblå byvandringer