Nekter skyld for drapsforsøk

I dag startet rettssaken mot et ekskjærestepar som er tiltalt for drapsforsøk og grov vold mot en 35-åring i en hamburgerkø.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Med syv knivstikk skal en 23 år gammel mann ha vært farlig nær å drepe 35-åringen, etter at han angivelig brøt inn i en krangel mellom det daværende kjæresteparet. Eks-kjæresten (19) er tiltalt for grov vold under særdeles skjerpende omstendigheter.

De to eks-kjærestene nektet begge straffskyld da de møtte i Bergen tingrett i dag. Mannen erkjente imidlertid å ha båret kniv, og begge erkjente å ha brukt hasj og tabletter i forkant av knivstikkingen.

— 23-åringen hadde vært aggressiv mot betjeningen på Bon Apetit. 35-åringen ba ham roe seg ned, men dessverre førte det til at 23-åringen rettet sin aggresjon mot 35-åringen. 35-åringen forsøkte å flykte fra 23-åringen og han ble da sett med en kniv hevet til hugg. Han hugget da mot fornærmede bakfra, sa statsadvokat Randi Lucie Gabrielsen i sitt innledningsforedrag i retten i dag.

- Husker ikke

23-åringen forklarte at han ikke husker noe fra knivstikkingen, men nekter ikke for at han har påført 35-åringen knivstikkene. Han erkjenner imidlertid ikke straffskyld for forsøk på drap.

— Når det er så mange som har sett meg, så skjønner jeg at det er overveiende sannsynlig at det er jeg som har gjort det. Det er helt uvirkelig for meg det som har skjedd. Jeg kan ikke fatte og begripe at jeg skal ha gjort noe slikt. Det var et forferdelig sjokk når jeg ble fortalt hva som hadde skjedd, jeg klarte ikke å tro det med en gang, sa mannen i retten i dag.

Han forklarte at han og den daværende kjæresten hadde drukket og tatt tabletter fra tidlig på dagen da de dro til byen. Deretter husker han lite.

— Jeg husker vagt noen problemer og slåssing, at noen hadde lagt hånd på kjæresten min og at jeg forsøkte å forsvare henne. Det neste jeg husker er at jeg våknet opp i arresten, sa han.

Selv om han nekter skyld for å ha forsøkt å drepe 35-åringen, er 23-åringen ikke i tvil om at han fortjener straff for det som skjedde.

— Det er klart jeg skal straffes for det jeg har gjort. En slik handling kan ikke forsvares på noen som helst måte, sa han.

- Vi var frekke

23-åringens kjæreste (19) husker mer av slåsskampen.

— Jeg husker at fornærmede kom inn. Han begynte å slenge dritt til meg og kalte meg hore. Det var sikkert på grunn av hvordan jeg så ut og at vi var i overkant frekke med betjeningen. Vi begynte å krangle og NN (kjæresten) kom i mellom. Jeg så at de sloss, men noen holdt meg tilbake. 35-åringen fikk et slag i magen og falt i bakken. NN sto over ham og jeg løp til fordi jeg hadde sett at NN var skadet, forklarte hun.

19-åringen forklarte at grunnen til at de kranglet med betjeningen, var at paret ikke hadde penger til mat. De mente likevel de burde kunne få en hamburger.

— Vi syntes de var urimelige fordi de ikke ga oss mat når vi var sultne. Jeg tror de følte seg truet og de var sikkert livredde. Vi var ikke så snille med dem for å si det sånn, sa hun.

Jenten innrømmet at hun sparket 35-åringen mens han lå nede.

— Vi spente ham flere ganger mens han lå på bakken. Jeg trodde det var i skulderen, men har fått vite at det var i hodet, forklarte hun.

35-åringen avviser at han har kalt 19-åringen for hore.

— Han sier det er helt utenkelig at han skal ha sagt noe slikt, sier mannens bistandsadvokat Stig Åkenes Johnsen.

Redd

Åkenes Johnsen vil legge ned påstand om 100.000 i oppreisning til 35-åringen som ble knivstukket.

Før helgen fortalte knivofferet sin historie i Bergens Tidende.

— Da jeg våknet opp på Haukeland, stresset legene. Jeg husker at noen sa «stakkars, nå går det galt». Da ble jeg redd.

På tross av syv knivstikk - to av dem i brystet - overlevde 35-åringen. Denne uken skal han vitne i Bergen tingrett mot 23-åringen som er tiltalt for drapsforsøk.

23-åringens kjæreste (19) er tiltalt for å ha sparket ham i hodet og kroppen mens han lå på bakken.

— Det jeg gruer meg mest til, er å møte dem igjen i retten, sier 35-åringen.

- Skulle aldri gått inn

Hans første møte med kjæresteparet var fredag 2. juni i fjor. Etter en kveld på byen med gode kolleger, stakk 35-åringen inn på Bon Apetit på Torget for å kjøpe nattmat.

— Det jeg tenker mest på, er at jeg aldri skulle gått inn der, sier 35-åringen, som ikke vil stå frem med navn og bilde i BT på grunn av arbeidet sitt.

Han husker lite av hva som faktisk skjedde inne på hurtigmatkiosken, men andre vitner har forklart politiet at han brøt inn i en krangel mellom et kjærestepar og personalet.

— Jeg skulle be dem oppføre seg, og ikke stå der og lage bråk. Det neste jeg husker er at jeg våkner på Haukeland sykehus, sier 35-åringen.

«Svært nær hjertet»

I dag angrer han på at han brøt inn i situasjonen.

— Jeg tviler på at jeg hadde gjort det samme igjen. Samtidig er det trist at det er blitt slik i samfunnet vårt at folk er redd for å bry seg, på grunn av hva som kan skje, sier 35-åringen.

Ifølge politiet er det ingen forhistorie mellom 23-åringen og offeret som kan forklare den dramatiske hendelsen som endte med syv knivstikk og tre brukne ribbein.

— Et av stikkene i brystet var svært nær hjertet og medførte blødning i hjerteposen, heter det i tiltalen.

35-åringen føler han hadde flaks som ikke ble drept, men forsøker å tenke minst mulig på hva som kunne ha skjedd.

— Min time hadde ikke kommet, men det kunne like gjerne gått den andre veien. Jeg prøver å ikke tenke så mye på det. Det blir greit å bli ferdig med saken, og få det på avstand, sier 35-åringen.

- Arrene vil aldri gå vekk

På oppfordring trekker han opp genseren, og viser noen av arrene etter knivstikkingen.

— De vil aldri gå vekk, så jeg blir hele tiden minnet på det som skjedde. Men jeg kan jo også tenke på at jeg har vært heldig som overlevde, sier 35-åringen.

Han er ikke bitter på 23-åringen som er tiltalt for å ha forsøkt å drepe ham.

— Det hjelper ikke å være bitter. Jeg håper at han tar sin straff og kommer seg videre i livet, sier 35-åringen.

Han var sykmeldt i to måneder etter knivstikkingen. Bilturen hjem fra intensivavdelingen på Haukeland ble smertefull.

— Flere magemuskler var kuttet på tvers, i tillegg til at ribbeina var brukket. Det gjorde vanvittig vondt da vi traff på noen humper i veien, sier 35-åringen.

Publisert
ARR: 35-åringen ble stukket syv ganger med kniv, ett av stikkene like ved hjertet.