Sponheim kommer ikke inn

Lars Sponheim trekker seg. Her ser du hvorfor.

  • Jan Stian Vold
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Venstre-leder Lars Sponheim varsler at han går av til våren på grunn av det dårlige resultatet i stortingsvalget.

— Med et så dårlig resultat som det ligger an til, må noen ta ansvar, sier Sponheim.

Sent på valgkvelden så det ut til at Sponheim ville miste sin plass på Stortinget, samtidig vaket Venstre rundt sperregrensen.

— Med disse resultatene har jeg ikke noe i politikken å gjøre, sier han.

Eide i sjokk

Gunn Vivian Eide, tredjekandidat for Venstre i Hordaland, var i sjokk etter det dårlige valgresultatet. Og enda mer sjokkert over Lars Sponheims beslutning om å trekke seg som partileder.

— Jeg sjokkert over det Sponheim har sagt i kveld, at han går av. Jeg var ikke forberedt på det.

— Hva er grunnen til at det har gått så dårlig?

— Jeg tror vi er offer for flere ting: At folk har stemt taktisk, at de har trodd Venstre skulle klare seg, og så stemt Høyre eller Ap. Vi er også offer for polariseringen mellom de to fløyene. Og til slutt er vi offer for et skittent spill fra de rød-grønne. De har gjort alt de kan for å skape tvil om våre velgergarantier. Det har vært uverdig.

— Var det smart av Sponheim å lage skriftlig garanti mot Frp?

— Ja. Uten den ville vi trolig ha vært enda verre ute og kjøre, sikkert ned mot tre prosent. Sponheim har gjort en fantastisk jobb med å reise Venstre, han har fått oss inn på Stortinget og i regjering. Han går av som en helt. Vi er veldig stolte av ham.

— Hvem blir ny leder i Venstre?

— Det snakker vi ikke om i dag.

Da 90,9 prosent av stemmene var opptalt manglet Venstre 2422 stemmer på landsbasis.

- Kjempetrist Sponheim sier at han uansett hadde tenkt å gå av i løpet av neste stortingsperiode. Nå kommer det til å skje allerede til våren, selv om Sponheim tar et bitte lite forbehold.

— Dette er jo ikke det formelt rette stedet å avgjøre dette. Det er nominasjonskomiteen som avgjør, men jeg tror ikke de kommer til å ligge på knærne og be meg fortsette, sier Sponheim til NTB.

— Jeg forstår Lars, men det er kjempetrist, sier Venstres nestleder Trine Skei Grande.

Hun vil ikke si om hun er aktuell til å ta over som Venstre-leder.

Trampeklapp Lars Sponheim kom til Venstres valgvake i restaurant Folket cirka klokken 22.40 mandag kveld og ble møtt av stående trampeklapp av sine egne, det dårlige valgresultatet til tross. Selv kalte Venstre-lederen resultatet «en kalddusj».

— Dette ble ikke den kvelden vil hadde håpet på. Jeg har ikke noen forklaring å komme med, men det har ikke vært lett å være en grønn liten stemme i denne valgkampen, sa Sponheim.

Han håper i det lengste at Venstre havner over sperregrensen på 4 prosent.

— Da vil vi ende med seks-sju mandater, sier Sponheim.

Om han selv mister stortingsplassen er han ikke så opptatt av, sier han,

— Jeg gir blaffen i om jeg faller ut av Stortinget. Det viktigste er at Venstre har et fundament å gå videre på. Jeg håper vi klarer denne evinnelige sperregrensen, sier han.

Les også

Videospesial: Alt om valget

Smell i Ulvik

Velgerne i Venstre-kommunen Ulvik farer ikke pent med sin stortingspolitiker.

Venstre noterer 15,0 prosent av stemmene, ned hele 5,1 prosentpoeng fra 2005-tallene.

Mest opp går Høyre, Frp og Arbeiderpartiet, men Senterpartiet holder grunnen som et av kommunens største partier.

Etter at 40 prosent av stemmene i Hordaland var talt ved 22.00-tiden, var Sponheim ikke inne blant stortingskandidatene. En halvtime senere var han inne igjen — da på bekostning av Laila Reiertsen fra Frp.

Sukk Det var ingen jubel på Venstres valgvake da de to valgdagsmålingene ble offentliggjort.

Et sukk av skuffelse gikk gjennom forsamlingen da resultatet av de to målingene ble vist på storskjermer i restaurant Folk, der partier har valgvake.

Venstre gikk kraftig ned på begge målingene. NRKs måling ga en oppslutning på 4,5 prosent, TV 2s 4,6 prosent. Ved forrige stortingsvalg fikk partiet 5,9 prosent av stemmene.

— Jeg er ikke fornøyd, men håper jo vi krabber oppover i løpet av kvelden, sier Venstres nestleder Trine Skei Grande.

Hun ser for se seg det hun kaller en «skitspennende» valgnatt.

— Jeg håper jo også det rødgrønne flertallet glipper i løpet av kvelden. Dette blir utrolig spennende, sier Skei Grande.

Hagen håper Sponheim er ute Frp-høvding Carl I. Hagen har ikke gitt opp håpet om borgerlig flertall og godter seg over Venstres svake valg.

— Det beste valgresultatet ville være et ikke-sosialistisk flertall og at Lars Sponheim ikke kommer inn på tinget, sa Hagen til dundrende bifall på Frps valgvake.

Under partifesten i Det norske Teatret syntes mange å fryde seg mer over utsiktene til at Sponheims stortingsplass kan ryke, enn det faktum at Frp ser ut til å gjøre sitt beste valg noensinne. Men partileder Siv Jensen minnet om at de borgerlige er avhengig av Venstre for å få flertall på Stortinget. For drømmen om å komme i regjering har hun ikke gitt opp.

— Dersom det blir borgerlig flertall vil jeg invitere de tre andre borgerlige partilederne til et møte allerede i morgen. Og vi vil selvsagt benytte anledningen til å fremme mistillitsforslag mot den rødgrønne regjeringen. Taper de valget, må de gå av, sier Jensen.

Det var en svært skuffet Lars Sponheim som gikk på talerstolen på partiets valgvake i Folketaterbygningen da valgresultatet syntes klart mandag. Han varslet at han vil gå av som partileder til våren på grunn av det dårlige valget Venstre har gjort.
Publisert
  1. Kommunevalg 2015
BT anbefaler

Har kjøpt Tollboden: – Det blir ikke kebab her, altså

Etter å ha huset tollere i 260 år, er Tollboden på Nordnes solgt og blir pusset opp. Dette er de nye eiernes planer for et av Bergens mest historiske bygg.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Dei sat i baksetet då foreldra døydde

  2. – Det burde vært slik helt fra starten

  3. Det skulle bli et gedigent spahotell. Så raknet alt.

  4. Én har åpent, den andre stengt. Dette er grunnen.

  5. Familien prøvde å få kvinnen til å ta vaksinen. Men hun sto på sitt.

  6. Over 50.000 meldinger om mulige vaksine­bivirkninger. – Det tolkes i verste mening.