I kø for å sende penger

Pengene bruker ti minutter fra Bergen til Manila med Western Union Bank. Køen tar opp til seks timer.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Det er tirsdag morgen i Bergen. Klokken nærmer seg ti. Utenfor Western Union Banks lokaler på jernbanestasjonen står folk i kø. Lang kø. De første var der klokken åtte.

Målet er å få sendt penger til utlandet i løpet av dagen. Pengene kommer frem på ti minutter. Men veien dit er lang.

Med ett slår døren opp, og folk stormer frem. Det gjelder å sikre seg lavest mulig kønummer. De største og sterkeste vinner.

Utgjør mer enn bistand

Western Union Bank er det eneste lovlige alternativet i Bergen for dem som vil sende penger raskt til utlandet. I en vanlig bank tar det lang tid, i tillegg til at det er dyrere. Og mottakeren må disponere en bankkonto, noe som ikke er en selvfølge for en innbygger i et fattig land. Det eneste man trenger for å få ut penger hos Western Union Bank er en kode fra avsender og et ID-kort. Pengene utbetales i kontanter. Western Union Bank er derfor det eneste valget for mange.

Beregninger fra SSB viser at omkring hver tredje ikke-vestlige innvandrer i Norge regelmessig sender penger til familie i opphavslandet. På verdensbasis utgjør disse pengeoverføringene rundt dobbelt så mye som offentlige bistandsoverføringer.

I tillegg overføres et ukjent antall milliarder uregistrert. Ifølge Verdensbanken er disse pengestrømmene spesielt viktige fordi de i motsetning til utenlandske investeringer er stabile over tid og ikke avtar i nedgangstider.

Først ute

May Rosello Descalsota fra Filippinene er heldig i dag. Hun trosset kjempene bak seg og fikk det første nummeret. Men så har hun også vært her siden åtte.

– Jeg sender penger hjem en eller to ganger i måneden, og køen er alltid like lang. Hvis jeg ikke kommer før klokken ni, må jeg vente i minst fire timer, sier Descalsota.

Kølappmaskin i ustand

Det er snart tettpakket i det vesle gule lokalet. Kølappmaskinen fungerer ikke i dag, noen rosa papirlodd gjør nytten i stedet. De to ansatte må rope ut hvert enkelt nummer. Flere har sikret seg mange lapper. Noen beholder alle numrene selv, andre holder av en lapp til en venn.

Alfred, som opprinnelig er fra Sudan, er oppgitt over systemet.

– Det er helt utrolig at det tar så lang tid. Lokalet er altfor lite og det er kun to ansatte. Jeg kommer for sent på jobb nå, sier han og kikker på klokken.

Verden i Bergen

«Mucho más que dinero» står det på en stor reklameplakat. Ved siden av henger informasjon på polsk. I en hylle ligger det vietnamesiske aviser. Hele verden er på jernbanestasjonen.

– Jeg får ikke akkurat følelsen av å være i Norge, sier Christina Rud.

Ferien hennes i India ble litt dyrere enn planlagt, og hun er hos Western Union Bank for å betale tilbake pengene hun lånte hos indiske venner.

En kongoleser er der for å overføre penger til familien i hjemlandet. En slektning er syk og trenger penger til behandling.

Noen ønsker ikke å bli intervjuet eller tatt bilde av. En østeuropeer må skulke jobben for å sende penger hjem. Han er redd han mister jobben hvis arbeidsgiveren ser bilde av ham i avisen.

Seks timer i kø

Søstrene Constans og Alexis Gonzalez skal sende penger til Alexis' forlovede i Chile. De er oppvokst i Norge, men har chilenske foreldre. Alexis Gonzalez bor for tiden i Chile med sin forlovede, men er hjemme i Norge på ferie.

– Jeg har sendt penger jevnlig til Alexis i Chile den siste tiden. Første gang jeg var her kom jeg klokken elleve. Da sto jeg seks timer i kø, forteller Constans Gonzalez.

Hun understreker at systemet som sådan fungerer bra.

– Pengene kommer frem til Chile med en gang. Det er den begrensede kapasiteten som er problemet, sier Gonzalez, som forteller at bankfilialen har et tak på 150 kunder per dag.

– Kommer du etter klokken ett, risikerer du å ikke bli betjent i det hele tatt.

Få filialer i Norge

Alexis Gonzalez forteller at det kryr av Western Union Bank-filialer i Chile, i motsetning til i Norge.

– Der er det maksimum syv personer i kø på samme tid, og alt går veldig fort. Det er mange utlendinger i Norge som sender penger til familien i landet de kommer fra. Derfor burde det være marked for flere og større filialer, sier hun.

– Vi vet at det er problemer i Bergen, men det skyldes at vår tjeneste er veldig populær. Vi kommer til å gjøre noe med dette, sier Norden-direktør Mårten Barkman i Western Union.

Han vil ikke gi ytterligere kommentarer, men henviser til administrerende direktør Karl Pichler i Wien. Pichler har ikke svart på BTs muntlige og skriftlige henvendelser.

Har du stått i kø utenfor Western Union Bank? Lignende opplevelser? Skriv et innlegg under.

KAMP OM PLASSEN: Hver morgen er det hektisk aktivitet utenfor Western Union Bank sine lokaler på jernbanestasjonen. Au pair May Rosello Descalsota fra Filippinene var heldig denne gangen. To timers venting sikret henne plass først i køen.
PENGER TIL CHILE: De norsk-chilenske søstrene Constans og Alexis Gonzalez skal sende penger til Alexis' forlovede i Chile. Constans Gonzalez sto en gang i kø ved filialen i seks timer.
Publisert: