Eidsvåg - fra mølledrift til kommunesenter

Fra slutten av 1500-tallet var det mølledrift i Eidsvåg. Rundt 1890 stoppet Eidsvåg mølle opp på grunn av hard konkurranse. Det var ikke lenger det lønnsomt å drive i Eidsvåg.

Publisert Publisert
  • Marianne Herfindal Johannessen
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Gården Eidsvåg, med bygninger og vannrettigheter, ble i 1895 solgt på tvangsauksjon. Kjøperen var Christian Petersen (1858-1948) som ville bygge om møllen til tekstilfabrikk. I løpet av få år var fabrikken en realitet, en drift basert på moderne maskiner og produksjon av varer med høy kvalitet.

Den store landeiendommen (inklusive Eidsvågneset) ble regulert og utparsellert til boligformål. Utover på 1900-tallet bygde det seg opp et samfunn omkring fabrikken. Det oppsto diverse butikker, skole, post og annen småindustri. I 1910 ble fabrikken omgjort til A/S Eidsvåg Fabrikker . Denne tekstilfabrikken var i drift til 1972, men fabrikkutsalget besto etter dette.

Landeveien til Åsane gikk fra først av over Eidsvågsfjellet og ned til Eidsvåg. I 1930 ble så veien rundt Eidsvågneset åpnet. Midt på 1950-tallet ble den første tunnelen gjennom Eidsvågfjellet åpent. Dette var en av de første veistrekninger i Norge som delvis ble bompengefinansiert.

Rundt 1950 ble Eidsvåg kommunesenter i Åsane og her ble det bygget nytt kommunehus. Etter innlemmelsen i Bergen kommune i 1972, har dette bygget blant annet huset bydelsadministrasjonen.

Områdene i og rundt Eidsvåg, er i dag sterkt utbygd både med veier og bebyggelse. Man skal likevel ikke ta lange avstikkeren fra hovedveien før man kan se deler av Åsane hvor utviklingen har gått atskillig roligere for seg og det gamle jordbrukslandet er bevart.

En tur inn til Jordal eller Selvik kan gi mange fine naturopplevelser, ikke minst ved å ta turen opp til den tidligere husmannsplassen Stallane.

Les mer om:

Tekstilindustri i Bergensområdet etablert av innvandrere

Eidsvåg Fabrikker

Eidsvåg i dag:

Eidsvåg idrettslag

Eidsvåg skole

Eidsvåg fabrikker.

Foto: BERGENS TIDENDE

Foto: Arne Nilsen

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Hus på Sotra evakuert: – Det er en kraftig brann i toppetasjen

  2. «Odd fortsetter kjøret mot Branns mål. Jeg liker det ikke.»

  3. – Festhamn for dei som ønskjer å ta festen til det ytste

  4. Mann dømt for voldtekt: – Dette er en liten plass der alle kjenner alle

  5. Drukningsulykke i Geiranger: – En fryktelig tragedie

  6. Bergenser ledet Glimt til historisk rekord