Ridder Helge

Skuespiller Helge Jordal ble torsdag utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Publisert: Publisert:
Helle Aarnes

60-åringen får ordenen for sin lange og omfattende karriere som scene— og filmkunstner, ifølge NTB. Komiteen begrunner tildelelsen med at han er en av våre ledende sceneskuespillere, og at hans virksomhet spenner over et bredt spekter.

Selve overrekkelsen av dekorasjonen skal finne sted 20. juni, og da selvsagt på Den Nationale Scene.

Jordal har i flere tiår vært en av Norges mest kjente skuespillere, med sine mest kjente roller i filmene «Orions Belte» (1985), som han fikk Amanda-prisen for beste mannlige hovedrolle for, «Landstrykere» (1988) og «Løperjenten» (1981). I Bergen er han kanskje mest kjent for sine Jeppe-tolkninger i «Jeppe på bjerget».

I utnevnelsen fra juryen heter det også at Jordals betydelige kunstneriske innsats i filmer "har vunnet et stort publikum".

Ordenen er oppkalt etter Olav den hellige, og er en fortjenesteorden. Den ble stiftet av kong Oscar den første i 1847, og tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester av fedrelandet og menneskeheten». Ordenen er inndelt i fem grader; storkors, kommandør med stjerne, kommandør, ridder av 1. klasse og ridder, og tildeles kun nordmenn.

Foto: Arkiv

Publisert: