BMV-historie til filmen

Det er stort sett bare i Bergen vi annonserer en verdenspremiere når noe blir gjort for første gang. I går skjedde det igjen.

Publisert: Publisert:
Elisabeth Langeland Matre

— BMV var arbeidsplassen der folk holdt ut, sier Asbjørn Sudmann. 83-åringen fra Solheimsviken vet hva han snakker om. Selv var han trofast i tjenesten i 50 år, hans far i 53 år og bestefaren i 54 år.

— Regner du med min bestefars bror, har vi til sammen jobbet på BMV i 214 år, smiler Sudmann. Han begynte som løpergutt da han var fjorten (og fyller for øvrig 84 i dag, gratulerer med dagen!).

I går stilte han i dress og frakk for å bivåne premieren og en smakebit på filmen om hans tidligere arbeidssted.

«Verdenspremiere», som invitasjonen lokket med. Skal det være, så skal det være.

Arbeidstid fra 06 til kveld

Bergens Mekaniske Verksteder har mange historier å fortelle. Derfor tok BMVs Kulturhistoriske komité i 1994 initiativ til å lage en film som skulle omhandle verftets historie fra 1855 til 1985.

Løtvedt Fotografi- og filmproduksjon takket ja til samarbeid, men ting har likevel tatt tid. Sponsorpenger kommer ikke alltid rekende på en fjøl.

«Klokken seks om morgenen kom 6 00 -700 arbeidere inn porten med termosen u n der armen. Arbeidsdagen varte til halv syv» , sier Dagfinn Malts fortellerstemme i det filmen viser hverdagsbilder fra arbeidslivet.

I tillegg til gamle filmsnutter, er mange tidligere arbeidstakere intervjuet for å fortelle hvordan det var. Filmen får til sammen en varighet på to timer, og den første delen er ferdig. I løpet av 2004 er filmen helt klar, dersom alt går etter planen.

— Hva skal den brukes til?

— Vi håper lokal-tv viser interesse, planen er å dele filmen inn i fire episoder, sier produsent Truls Jan Løtvedt. Han håper også at NRK kan være interessert.

Distribusjon til bergensskolene er ikke planlagt.

— Men ingenting ville gledet meg mer enn om noen tok opp den tråden, sier Løtvedt.

Langdryg pengeinnsamling

Etter filmfremvisningen var det kaffe, vafler, blomster og taler i kantinen i Solheimsviken.

— Det er mange givere som skal takkes i dette spleiselaget, sier Arne Jakobsen, som leder arrangementet. Han trekker spesielt frem Christian Rieber, Einar Galtung Døsvig, Hordaland fylkeskommune og Bergen kommune.

— Jeg blir ydmyk når jeg ser en film som dette, sier ordfører Herman Friele, som selvsagt er invitert.

— Det var ikke så vanskelig å få pengene fra kommunen, forteller Jakobsen.

— Sier du det, ja, kommenterer Friele.

Men rett skal være rett. Det tok faktisk ti år å samle inn nok midler til å stable filmen på beina.

— Ti år på halvannen million, sier Erik Torsvik fra BMVs Kulturhistoriske komité tørt.

Men nå er den her. Bruk den!

DEN GANG: For ti år siden tok BMVs Kulturhistoriske komité initiativ til å lage en film om bedriften. I går hadde den endelig premiere i Solheimsviken, og filmen viser BMVs historie fra 1855-1985. <br/>Foto: HELGE SKODVIN

Publisert: